1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YETER! ÖNLEM ALINSIN
YETER! ÖNLEM ALINSIN

YETER! ÖNLEM ALINSIN

Girne’de Kıbrıs İnşaat’a ait olduğu öğrenilen otel inşaatında temel duvarından kopan yaklaşık 1 metre çapındaki toprak parçasının altında kalan inşaat işçisi 19 yaşında Cuma Cemiloğlu hayatını kaybetti.

A+A-

Ayşe GÜLER

Girne’de Kıbrıs İnşaat’a ait olduğu öğrenilen otel inşaatında temel duvarından kopan yaklaşık 1 metre çapındaki toprak parçasının altında kalan inşaat işçisi 19 yaşında Cuma Cemiloğlu hayatını kaybetti.
Turizm Limanı yakınlarında dün sabah saat 10:00’da meydana gelen korkunç iş kazası, temel ölçümlerinin yapıldığı sırada o esnada temel alanı içerisinde çalışan Cemiloğlu’nun üzerine temel duvarından kopan toprak parçasının düşmesi sonucu yaşandı.
Kaza sonrasında ciddi şekilde yaralan ve Aslen Hataylı olduğu öğrenilen Cemiloğlu, ambulans ile önce Girne Akçiçek Hastanesi’ne, ardından da durumunun ağır olması nedeniyle Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak saat 12:00 sıralarında hayatını kaybetti.
Cemiloğlu’nun babasının da ayni inşaatta ustabaşı olduğu öğrenildi.

Polis ekipleri inceleme yaptı
Girne Polis Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri, kazanın ardından inşaat alanına gelerek, inceleme yaptı.
Kazanın yaşandığı yeri fotoğraflayan ekipler, inşaat işçilerinden de bilgi aldı.
Ölümlü iş kazasıyla ilgili polisin başlattığı soruşturma sürüyor.

Otopsi yapıldı
Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cemiloğlu’na dün otopsi yapıldı.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde yapılan otopsi neticesinde Cemiloğlu’nun ölüm sebebinin ‘göçük altında kalması ile oluşan çoklu kaburga kırıkları, iç kanama ve iç organ yaralanması’ olduğu belirtildi.

İşçiler kask takmıyor
Kazanın meydana geldiği inşaatta çalışan işçilerinin kask takmadığı da gözlemlendi.
İş güvenliğinin sağlanması adına ilgili inşaat şirketinin yeterli önlemi almadığı da dikkat çekti.


Felek: “Kaza değil, cinayet”

Kazayla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Dev-İş Genel Sekreteri Hasan Felek ise iş kazalarının kaza değil cinayet olduğunu vurguladı.
Yasa olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ve yeterli denetimlerin yapılmadığını dile getiren Felek, tedbirsizlik nedeniyle yılda 8 kişinin iş cinayetlerine kurban gittiğini kaydetti.
celek, “iş kazaları sistemin, işverenlerin kar hırsından kaynaklanıyor. Çalışma Bakanlığı, özellikle inşaat sektörüne daha etkin denetim yapmalıdır” şeklinde konuştu.

İş kazalarında 3 ölü

Verilere göre yeterli tedbir ve gerekli önlem alınmaması nedeniyle bu yılki iş kazalarında 3 kişi hayatını kaybetti.
İş kazaları nedeniyle 2013’te 7 kişi de yaşamını yitirmişti. Geçmiş yıllara bakıldığında 2012’de 4 kişinin iş kazasından dolayı hayatını kaybettiği, 2011’de ise bu rakamın 6 olduğu görüldü.

Kıbrıs İnşaat’tan açıklama: ‘Şantiye şefimizin oğluydu, talihsiz kaza, çok üzgünüz’

Girne’de yaşanan iş kazası sonrasında KIBRIS İnşaat yetkilileri de bir açıklama yaparak, “Çok üzücü, talihsiz bir kaza yaşadık ve şantiye şefimizin oğlu, bizlerin de evladı kadar sevdiği Cuma’yı kaybettik” dedi.
Kıbrıs İnşaat yetkilileri, Cuma Cemiloğlu’nun, inşaat alanında babasının yanına geldiğini belirterek, talihsiz kazanın ardından yaşamını kaybettiğini söyledi.
Cenaze için aileyle birlikte Hatay’a gideceklerini belirten Kıbrıs İnşaat yetkilileri, “Acımız büyüktür, bu süreçte ailenin yanında olacağız. Çok üzgünüz” diye konuştu.


ÇAĞ-SEN: “İş kazası değil cinayettir”

Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu, Girne’de bir işçinin öldüğü iş kazasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “aslında olan bir iş kazası falan değil, apaçık cinayettir. En hafif ifadeyle ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet vermektir” dedi.
Davulcu, işverenden müteahhide ve ondan da taşerona uzanan istihdam sürecinde, çalışma koşullarındaki eksiklik ve ihmallerin getirip dayattığı acı sonucun ortada olduğunu ifade ederek, 19 yaşındaki gencecik bir işçinin canına kıyıldığını savundu.
Projelendirmenin ve mühendisliğin geldiği bugünkü gelişmişlik ortamında “inşaatta çökme meydana gelmesinin” izah edilemez bir sorumsuzluk olduğunu ifade eden Davulcu, olayın araştırılması ve varsa sorumlularını belirleyip yasal işlem yapılması gerektiğini kaydetti.

 

Devrimci Komünist Birlik: “İş mahkemeleri kurulsun”

Devrimci Komünist Birlik, son dönemde yaşanan iş kazalarına dikkat çekerek iş mahkemeleri kurulmasını talep etti.
Birlik Sözcüsü Yusuf Alkım konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Biraz daha fazla kar uğruna gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan çalışmak zorunda bırakılan işçiler ve emekçiler, Kıbrıs'ın Kuzeyi'nde iş cinayetlerine kurban edilmeye devam ediyor. Bugün de 19 yaşındaki Cuma Cemiloğlu isimli işçi arkadaşımızı sermaye düzenine kurban verdik” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1963 defa okunmuştur