1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yeşil Hat Tüzüğü
Yeşil Hat Tüzüğü

Yeşil Hat Tüzüğü

Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Kuzey’den Güney’e ticarette 2014’te ‘taze balık’ ve ‘plastik’ dikkat çekti…

A+A-

Meltem SONAY

Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında, Kuzey’den Güney’e yapılan ticaret geçtiğimiz yıl taze balıktaki artış dikkat çekti.
2013 yılında 3 milyon 836 bin 847 Euro olan satış miktarı, 2014’te göre az bir düşüş gösterdi, 3 milyon 661 bin 922.18 Euro olarak gerçekleşti.
Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney’e yapılan satışlarda başı plastik, taze balık ve hurda çekiyor.
Ticaret Odası, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Kuzey’den Güney’e ticaret yapmak isteyenlere yardımcı olmanı yanı sıra, AB kuralları çerçevesinde yol gösterici, yönlendirici de rol oynuyor.

Taze balıkta artış!
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın verilerine göre, 2014 yılında Güney’e en çok satılan plastik ve plastik ürünlerinin yanı sıra, taze balıktaki artış da dikkat çekti.
Ticaret Odası, 2014 yılı istatistiklerine ilişkin çalışmanın henüz devam ettiğini, önümüzdeki günlerde detaylı istatistiklerin de paylaşılacağını bildirdi.

Sebze – meyvede düşüş, soğanda artış…
Geçtiğimiz yıla oranla Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney’e yapılan satışlarda genel olarak sebze ve meyvede düşüş olduğu ifade edilirken, buna karşın soğan satışında bir yükseliş olduğu belirtirdi.

Babutsa ve hazır beton bu yıl ilk kez!
Ticaret Odası’ndan elde edilen bilgiye göre, geçtiğimiz yıllara göre 2014’te Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında ilk kez Güney’e ‘babutsa’ ve ‘hazır beton’ satışı yapıldı.
Buna karşın 2014’te Güney’e hiç bal satışı yapılamadı.

‘Uzmanlar’ denetliyor
Ticaret Odası, özellikle sağlık sertifikası gerektiren patates, narenciye, balık ve bal için her yıl Avrupa Birliği Üye ülkelerinden, odanın talebi üzerine bağımsız uzmanların gelip üretim alanları ile tekneleri incelediğine işaret ediyor.
Kontrollerin, Güney’e satış olmasa da rutin bir şekilde yapıldığı belirtilirken, patates ve narenciyede uzmanların satış esnasında da hazır bulunduğu öğrenildi.

Çok büyük değişiklik yok…
Ticaret Odası’ndan elde edilen bilgiye göre, Kuzey’den Güney’e elektrik satışının yapıldığı 2011 ve 2012 yılları haricinde, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında yapılan ticarette yıllara göre büyük farklar yok.
Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Kuzey’den Güney’e yapılan ticarette rekor, 24 milyon 85 bin774,55 Euro’luk elektrik satılan 2011 yılıydı. 2011 yılında Kuzey’den Güney’e satış miktarı toplam 29 milyon 402 bin 577. 08 Kıbrıs Lirası’nı bulmuştu.

----------------------------------------------------------

Bariyerler var…
Ticari araçlar halen geçemiyor

Yıllar içinde Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney’e satışlarda ciddi artış veya düşüşler olmadığını ifade edilirken, özellikle ‘psikolojik’ bariyerlerin yanı sıra, prosedürler ve çok fazla bürokrasi düşüncesinin de insanların ticarete yönelmesini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
Kıbrıslı Türklerin ‘büyük iş araçlarının Güney’e geçememesi’ de ticaretin önündeki en büyük bariyerlerden birisi olarak gösteriliyor.

Toros ‘Yeşil Hat Tüzüğü için lobi çalışmaları sürecek” demişti
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, 2015 başında yayınladığı yeni yıl mesajında, Oda’nın önümüzdeki yıl Yeşil Hat Tüzüğü kapsamının genişletilerek, ticari araçların ve işlenmiş gıda ürünlerinin Güney Kıbrıs’a geçişi için lobi çalışmalarına devam edeceğini açıklamıştı.

Bu haber toplam 3624 defa okunmuştur