1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yerel Kalkınma Modeli: Cittaslow
Yerel Kalkınma Modeli: Cittaslow

Yerel Kalkınma Modeli: Cittaslow

“Yeniboğaziçi’nin üyeliği için çok uğraş vermiştik. bundan sonrakilerin daha kolay olacağını düşünüyorum”

A+A-

 

Cittaslow (sakin şehir) Örgütü Başkan Yardımcısı, İzmir-Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cittaslow’un yaşam kalitesini yükselten bir yerel kalkınma modeli olduğunu belirterek, kriterlere sıkı sıkıya bağlı kalınırsa insanların hem ekonomik gelirinin artacağını hem de yaşam kalitelerinin yükseleceğini göreceklerini söyledi.

Tüm bunlar için fazla acele edilmemesi gerektiğini kaydeden Soyer, KKTC’nin uluslararası saygın bir örgütte temsilcilerinin bulunmasının önemini vurguladı.

Kıbrıs’ta şu anda tek cittaslow kent olan Yeniboğaziçi Belediyesi’nin dün hizmete açılan Cittaslow Ofisi için Kuzey Kıbrıs’a gelen Soyer, ziyareti sırasında Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtladı.

Soyer, Cittaslow’un gerçekten çok güzel bir yerel kalkınma modeli olduğunu vurgulayarak, “Bütün dünyada da yayılan bir model. İtalya’da başladı, Avrupa’da yayıldı ama Çin’de, Kolombiya’da, Amerika’da, Kanada’da ve Zelanda’da da var” dedi.

Halen 30 ülkede 193 kentin Cittaslow örgütüne üye olduğunu ifade eden Tunç Soyer, Türkiye’nin şu anda 9 kentiyle İtalya, Kore, Polonya’dan sonra en çok üyeye sahip 4. ülke olduğunu, 10. kentin de yakında ilan edileceğini belirtti.

Soyer, Kuzey Kıbrıs’ta da bir üye ve 4 aday kent (Lefke, Mehmetçik, Büyükkonuk ve Tatlısu) bulunmasının kendilerini çok gururlandırdığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu bir yerel kalkınma modeli ve yaşam kalitesini yükselten bir model. Temel olarak kentin ekonomik dinamikleri neyse, turizmse turizm, tarımsa tarım, ne yapılmasıyla ilgili çok net bir yol haritası koyuyor. O yüzden belediye başkanları, siyasi partiler değişse de kentler önlerinde takip edecekleri bir yol buluyorlar.

Bu uzun soluklu bir yolculuk, bir bitiş noktası yok. Her gün bir kenti daha iyi Cittaslow yapmak için yapılması gerekenler çıkıyor karşımıza… Bu nedenle de çok sağlıklı bir model. İnsanlar bu konuda biraz sabırsız olabilir. ‘Olduk da ne oldu, bundan sonra ne olacak’ diyebilir ama kriterlere sıkı sıkıya bağlı kalınırsa görecekler ki hem ceplerine giren para artacak, hem yaşadıkları hayatın kalitesi yükselecek, hem de uluslararası alanda bilinirliği artacak. Bütün bunlar fazla acele edilmemesi gerektiğini gösteriyor.”

Cittaslow üyeliğinin Kuzey Kıbrıs için bir başka önemi daha olduğuna işaret eden Tunç Soyer, geçen yıl Hollanda’da yapılan Cittaslow Örgütü Genel Kurulu’nda ilk kez tüm üye ülkelerin oturduğu masada KKTC bayrağının da yer aldığını vurguladı.

Soyer, “tanınmayan bir ülkenin bir kentinin uluslararası saygınlığı olan bir birliğe kabulünün önemli olduğunu” ifade ederek, Yeniboğaziçi’nin üyeliği için çok uğraş verdiklerini, çok kulis yaptıklarını, bundan sonrasının daha kolay olacağına inandıklarını söyledi.

Tunç Soyer, “Ne mutlu ki Kıbrıs’ta da bu yerel kalkınma modelini kavrayan ve ona sahip çıkmaya çalışan belediye başkanları var” diye konuştu.

Soyer, Kuzey Kıbrıs’ta  bulunduğu süre içinde Cittaslow adayı Mehmetçik Belediyesi ile Büyükkonuk Belediyesi’nde de incelemeler yaptığını belirterek, her iki belediye başkanının konuyla çok ilgili olduğunu kaydetti ve “Ben umutluyum, Kıbrıs’ta çok iyi gideceğini düşünüyorum” dedi.

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli’nin konuya çok hakim olduğunu belirten Tunç Soyer, oluşturduğu projelerin hayata geçirilmesinin mümkün göründüğünü söyledi.

Lefke’yi daha önce ziyaret ettiğini, bilgi sahibi olduğunu anlatan Tunç Soyer, Tatlısu Belediyesi’ni ise bir başka ziyaretinde incelemeyi planladığını sözlerine ekledi.

(tak/ foto yenidüzen)

Bu haber toplam 1572 defa okunmuştur