1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. YENİDÜZEN yeni yasayı uzmanlara yorumlattı
YENİDÜZEN  yeni yasayı uzmanlara  yorumlattı

YENİDÜZEN yeni yasayı uzmanlara yorumlattı

YENİDÜZEN, 5 aylık süre içerisinde hazırlanarak önceki gün yasallaşan ‘Aile Yasası’nı yorumlattı: ‘“Mağduriyetler giderilecek, cinsiyet eşitliği sağlanacak”’

A+A-

• İZVEREN: “CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANACAK”…Mahalli Barosu Başkanı Avukat Arzu İzveren, yeni yasa ile mağduriyetleri gidermek ve cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar atıldığını o belirtti.
• BAŞEL: “EŞCİNSEL EVLİLİKLER GÜVENCE ALTINA ALINMADI”…Bunun yanı sıra Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel ise Yasa’da eşcinsel evliliklerin yasal anlamda güvence altına alınmaması nedeniyle yeterli bulmadığını dile getirerek,  ‘trans kimliklilerin’ yasanın içerisinde yer almadığını belirtti
• BAYRAMOĞLU: “EN İVEDİ DURUMLARDA DÜZENLEMELER YAPILDI”… Aile Yasası Değişmeli İnisiyatifi’nden Çiçek Göçkün Bayramoğlu, en ivedi ve en acil şekilde değişmesi gerektiren noktalarda düzenlemeler yapıldığını ifade ederek, özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi açısından önemli bir adım atıldığını söyledi
Ayşe GÜLER
Aile Evlenme ve Boşanma Yasa Önerisi’nin Meclis’te oybirliğiyle onaylanmasının ardından gözler bundan sonraki sürece çevrildi.
Uluslar arası sözleşmeler ışığında 5 aylık süre içerisinde hazırlanan Öneri’nin yasallaşması ile ‘insan ve çocuk haklarını’ gözeten değişiklikler hayata geçecek.
Meclis’ten geçen yasa önerisi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından onaylanarak, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.
YENİDÜZEN, yeni yasayı hukukçulara ve sosyal hizmet uzmanına yorumlattı.
Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanı Avukat Arzu İzveren, yeni yasa ile mağduriyetleri gidermek ve cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar atıldığını o belirtti.
Özellikle Adli Yardım Kurumu’nun oluşturulmasının oldukça önemli olduğuna değinen İzveren, kadınları ve çocukları korumaya yönelik birçok yasal düzenlemeyi içerisinde barındırdığını dile getirdi.
İzveren, eski yasadan daha iyi duruma gelindiğini, yasa ile toplumun çok daha iyi bir noktaya geleceğini vurguladı.
Öte yandan Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel ise Aile Yasası’nın Meclis’ten oybirliğiyle geçmesini güzel bir adım olarak değerlendirdiğini ancak eşcinsel evliliklerin yasal anlamda güvence altına alınmaması nedeniyle yeterli bulmadığını dile getirdi.
Başel, ‘trans kimliklilerin’ yasanın içerisinde yer almadığını vurguladı.
Bunun yanı sıra Aile Yasası Değişmeli İnisiyatifi’nden Çiçek Göçkün Bayramoğlu, 1998 yılından beridir güncellenmeyen bir yasada değişiklik yapıldığını söyledi.
Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi açısından önemli bir adım atıldığını belirten Bayramoğlu, en ivedi ve en acil şekilde değişmesi gerektiren noktalarda düzenlemeler yapıldığını ifade etti.
Bayramoğlu, düzenlemelerin ihtiyaçlara cevap vereceğini ancak geliştirme ve değiştirmenin de mevcut olduğunu dile getirdi.
-----------------------------------------------------------------------------------
HUKUKSAL AÇIDAN NE KAZANDIRACAK?
Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanı Avukat Arzu İzveren: “Adli Yardım Kurumu’nun oluşturulmasını oldukça önemli”
Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanı Avukat Arzu İzveren, yeni yasa ile mağduriyetleri gidermek ve cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar atıldığını o belirtti.
Özellikle Adli Yardım Kurumu’nun oluşturulmasının oldukça önemli olduğuna değinen İzveren, kadınları ve çocukları korumaya yönelik birçok yasal düzenlemeyi içerisinde barındırdığını dile getirdi.
İzveren, eski yasadan daha iyi duruma gelindiğini, yasa ile toplumun çok daha iyi bir noktaya geleceğini vurguladı.
Mahkemede yaşanan sıkıntıları çözmeye yönelik bir adım atıldığını ifade eden İzveren, tam anlamıyla olmasa da iyi bir adım olduğunu dile getirdi.
Boşanma sebepleri 3 ana başlık altında toplandı
Eski yasada 9 başlık olan boşanma sebeplerinin yeni yasada 3 ana başlık altında toplandığını belirten İzveren, yapılan düzenleme ile boşanma sebeplerinin düzenlenerek, ana başlıklar altında birleştiğini dile getirdi.
“Koruma emri için boşanma davası açılmasına gerek yok”
İzveren, eski yasaya göre ‘koruma emri’ talebi için boşanma davasının açılması gerektiğini, düzenlenen yasa ile bu durumun ortadan kalktığını ifade etti.
Yasa’nın 36. maddesine göre koruma emrinin evli veya boşanmış tarafların biri diğerine verildiğini hatırlatan İzveren, düzenlenen yeni yasada evli olup olmadıkları veya aynı evde yaşayıp yaşamadıklarına bakılmaksızın çiftlerden biri diğerine veya diğerinin aile fertlerinden birine koruma emri için başvurabileceğini aktardı.
7/24 polis koruması…
İzveren, Polis Genel Müdürlüğü’nün koruma emri ile 7/24 koruma sağlayacağını dile getirerek, yapılacak görevlendirmelerle fiili koruma sağlanacağını, Bu konuda polislerin eğitim alması gerektiğini söyledi.
Polis Örgütü, Barolar Birliği ve Sosyal Hizmetler Dairesi’nin de koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini belirten İzveren, toplumda aile içerisinde sadece fiziksel değil ekonomik anlamada da şiddete maruz kaldıklarını ifade etti.
Adli Yardım Kurumu…
Bunun yanı sıra yapılan düzenlemeler ile Adli Yardım Kurumu’nun oluşturulduğunu ifade eden İzveren, şiddete maruz kalan ve avukat tutacak maddi gücü bulunmayan kadınlardan herhangi bir harç alınmayacağını belirtti.
İzveren, “Koruma emri durumundakiler harçlardan muaf tutulacak. Koruma emri getirilen, bireysel başvurularda veya kişinin talebi üzerine Toplumsal Cinsiyet Eşitliliği Dairesi’ne bağlı hizmet veren  şiddeti önleme ve danışma merkezlerine yapılan başvurularda harç alınmayacak, daireye bağlı yerlere başvuruda bulunanlara adli yardım  hizmeti sunulacak” şeklinde konuştu.
Böylelikle şiddet gören kadınların ekonomik  güçlük nedeni ile başvuruda bulunamamalarının önüne geçeceğini vurgulayan İzveren, “Şiddet gören kadınlar, maddi imkansızlıklar nedeni ile başvuruda bulunamıyordu. Şimdi bu maddi imkansızlıklar yeni yasa ile ortadan kalktı” dedi.
“Eşler arasında uzlaşı sağlanması bekarlık soyadları korunacak”
İzveren, uzun süre tartışmalara neden olan ‘soyadı’ konusunda açıklama yaptı.
Eski yasaya göre eşler arasında soyadı konusunda uzlaşamama halinde kocanın soyadının aile soyadı olduğunu belirten İzveren, yapılan düzenlemeler ile uzlaşı sağlanamaması durumunda eşlerinin soyadının korunacağını vurguladı.
İzveren, “Eşler soyadı konusunda uzlaşıya varırsa ikisinin birden soyadı aile soyadı olarak yazılabilir. Eğer uzlaşılamazsa taraflar bekarlık soyadlarını taşımaya devam edecekler” şeklinde konuştu.
“Evli çiftler Nüfus Kayıt Dairesi’ne başvurarak, soyadlarını değiştirilebilir”
Söz konusu düzenleme için herhangi bir başvuruya gerek olmadığını dile getiren İzveren, evlenecek çiftlerin evlenme bildirimi sırasında bir beyanname imzalayarak bekarlık soyadlarını kullanacaklarını belirtmeleri gerektiğini söyledi.
İzveren, evlenen çiftlere yönelik yapılan düzenlemeden de bahsetti.
Evli çiftlerin yasaya dayanarak Nüfus Kayıt Dairesi’ne başvurarak soyadlarında değişiklik yapabileceklerini dile getiren İzveren, yapılan başvuruda yalnızca soyadlarına ilişkin beyanın yeterli olacağını,  evlilik bildirimi sırasında beyanname verilmesi veya başka bir koşul aramasının sayılmayacağını aktardı.
Çocukların soyadı durumu…
Öte yandan çiftlerin aile soyadı konusunda uzlaşıya varması halinde belirlenen soyadının çocuğun soyadı olacağını söyleyen İzveren, bu konuda uzlaşı sağlanamaması ve çiftlerin bekarlık soyadlarını kullanması halinde çocukların önce anne sonra baba soyadını alacağını ifade etti.
İzveren, çocukların istemesi halinde 18 yaşını doldurduktan sonra mahkemeye başvurarak iki ebeveynden birinin soyadını aile soyadı olarak değiştirebileceğini dile getirdi.
“Kadın erkek eşitliği açısından önemli bir adım”
Yapılan düzenleme ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik bir adım atıldığını vurgulayan İzveren, bu kavramın geliştirilmesine katkı sağlandığını ifade etti.
İzveren, bu konuda birçok mağduriyet yaşandığını belirterek, toplumda tam anlamıyla cinsiyet eşitliğinin olmadığını, bunun sağlanması adına bir adım atıldığını belirtti.
Düzenlemelerin yeterli olmamasına rağmen kadın erkek eşitliği açısından önemli olduğunu söyleyen İzveren,  yapılan düzenlemelerin sevindirici olduğunu kaydetti.
İzveren, “en iyi tanık olanlarız.
Mal paylaşımı…
İzveren, Yasa ile evlilik süresince elde edilen, boşanma davasının açılmasından en fazla 2 yıl önceden satılan malların paylaşıma tabi tutulduğunu söyledi.
25 yaşını dolduran çocuk nafaka alamayacak
Eski Aile Yasası ile velayeti almayan tarafın çocukların öğrenimleri için gerekli paranın belirlenecek orandaki miktarını karşılanmasının kararlaştırıldığını hatırlatan İzveren, yeni düzenleme ile bu sınırın kaldırılmaya çalışıldığını dile getirdi.
İzveren, 18 yaş üzerindeki çocukların lise veya lisans eğitimine devam etmesi halinde nafaka almaya devam edeceğini, bunun için mahkeme başvurmasına gerek kalmayacağını ifade etti.
Lisans eğitiminin olağan sürenin 1,5 yıl katının aşılması veya nafaka ödemesi alan kişinin 25 yaşını doldurması halinde nafaka almayacağını kaydeden İzveren, velayeti alan ve çocuğa karşı korumaya  yönelik adım atıldığını, bunun dışında velayeti almayan kişinin de sorumluluklarını bilmesine dikkat çekildiğini belirtti.
Çocukların yurt dışına çıkması…
Evlilik süresince eşlerden biri veya boşandıktan sonra velayeti alan kişi çocuklarını yurt dışına çıkarırken karşı tarafın yazılı onayının istendiğini aktaran İzveren şöyle devam etti : “Yazılı onay için mahkemeye başvurulduğunda süreçte gecikmeler yaşanıyordu. Şu anda yapılan düzenleme ile en geç 7 iş günü içerisinde başvurular sonuçlandırılacak. Bunun dışında mahkeme anne veya babanın kötü niyetli olarak çocuğun yurt dışına çıkışına izin vermediğine kanaat getirilirse bundan sonraki işlerde izin alma koşulunu ortadan kaldırabilir”
------------------------------------------------------------------------

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel: “Yasa’yı yeterli bulmadım”
Öte yandan Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel ise Aile Yasası’nın Meclis’ten oybirliğiyle geçmesini güzel bir adım olarak değerlendirdiğini ancak eşcinsel evliliklerin yasal anlamda güvence altına alınmaması nedeniyle yeterli bulmadığını dile getirdi.
Başel, ‘trans kimliklilerin’ yasanın içerisinde yer almadığını belirterek, “Bu kimliğe sahip olup, yıllarca şarkıcılık veya dansçılık yapan insanlara sosyal yardım bağlayamıyoruz. Yasaya göre bu kişiler 65 yaşını beklemek durumunda kalıyor” dedi.
Bunun yanı sıra iş bulamayan LGBT kişiler için devletin gizlilik çerçevesinde sosyal yardım sağlaması gerektiğini vurgulayan Başel, asgari yaşam standardının korunması adına bu adımın atılması gerektiğini söyledi.
“Toplum, farklı olanı reddediyor”
Başel ayrıca özellikle ortaokullarda LGBT kişilerin ‘dışlandığını’ ve okullardan atılmak istendiğini vurgulayarak, toplumun ‘farklı olanı’ reddeden bir kültüre sahip olduğuna dikkat çekti.
Okullardaki rehberlik veya psikolojik danışman öğretmenlerinin konuya duyarlı olması halinde LGBT öğrencilerinin okulda eğitimlerine devam etiğini savunan Başel, yapılanları ‘ayrımcalık’ olarak değerlendirdi.
“Uzun bir yol var”
Başel, tüm bunlara rağmen yasa değişikliği ile ilgili uzun süredir emek harcandığını belirterek, başta CTP-BG milletvekili Doğuş Derya olmak üzere emek sarf eden herkese teşekkür etti.
Atılan adım ile bilginin Meclis’te nasıl bir değişikliğe yol açacağının gözler önüne serildiğini dile getiren Başel, bu konuda uzun bir yol alınması gerektiğini savundu.

------------------------------------------------------------------------------------
Aile Yasası Değişmeli İnisiyatifi’nden Çiçek Göçkün Bayramoğlu: “En ivedi ve acil değişmesi gereken noktalar düzenlendi”
Bunun yanı sıra Aile Yasası Değişmeli İnisiyatifi’nden Çiçek Göçkün Bayramoğlu, yapılan düzenleme ile 1998 yılından beridir güncellenmeyen bir yasada değişiklik yapıldığını söyledi.
Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi açısından önemli bir adım atıldığını belirten Bayramoğlu, en ivedi ve en acil şekilde değişmesi gerektiren noktalarda düzenlemeler yapıldığını ifade etti.
Bayramoğlu, düzenlemelerin ihtiyaçlara cevap vereceğini ancak geliştirme ve değiştirmenin de mevcut olduğunu dile getirdi.
“Koruma emri geliştirildi”
Evlilik birliği kuran veya boşanan çiftleri daha adil bir şekilde korunabileceğini belirten Bayramoğlu,  uluslararası insan hakları bakımından yasal çerçeve hazırlamanın kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.
Bayramoğlu, koruma emrinin geliştirildiğini, Adli Yardım Kurumu’nun oluşturulmasının özellikle hane içi şiddete maruz kalan bireylerin korunabilmesi ve hukuki yardım alabilmelerinin önemli olduğuna değindi.
Eski yasada maddi külfetten ötürü evliliklerin devam etmek zorunda kaldığını, adli yardım mekanizması ile bunun önüne geçildiğini savundu.

--------------------------------------------------------------
Yasa’da neler var;
• Sadece kız değil, erkek çocukların haklarını da koruyacak düzenlemeler,
• Mahkemeye 18 yaşın üstündeki çocuğa da nafaka takdir etme yetkisi,
• Velayette, uzman psikolog eşliğinde 7 ve 7 yaşından büyük çocuğun da görüşünün  alınması,
- ‘Koruma emri’ geliştirildi,
- Artık 7/24 esasına göre fiili polis koruması sağlanabilecek,
-Koruma emri artık sadece evli veya boşanmış çiftleri değil, evli olup olmadıklarına ve aynı evde yaşayıp yaşamadıklarına bakılmaksızın tüm çiftleri ve onların aile fertlerini de kapsayacak,
• Şiddete maruz kalan ve avukat tutacak maddi gücü olmayan kadınların başvurabileceği  ‘Adli Yardım Kurumu’ düzenlemesi,
• İspat yükümlülüğünün çocuğu reddeden babaya ait olmasına ilişkin düzenleme,
• Boşanma durumunda yaşanan sıkıntıları minimize edecek düzenlemeler,
• Taraflar, evlilik bildirimi sırasında verecekleri beyanat dışında başka bir işlem yapmaksızın, bekârlık soyadlarını kullanma hakkına sahip olacak.

Bu haber toplam 1895 defa okunmuştur