1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. YENİDÜZEN Sanayi’de nabız tuttu
YENİDÜZEN Sanayi’de  nabız tuttu

YENİDÜZEN Sanayi’de nabız tuttu

Sanayici, yüksek maliyetlerle denetimsizlikten ve yükselen dövizden dert yandı

A+A-

Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan sanayiciler, sel sorunu başta olmak üzere denetimsizlikten, kalifiye eleman azlığından ve üretimden koparılmaktan şikayet ederek, çözüm istedi. Tüm bunlarla birlikte dövizin artmasıyla maliyetlerinin çok yükseldiğini belirten sanayiciler, işçiliğin neredeyse yok pahasına satıldığını belirtti.

Ayşe GÜLER-Feray YALÇUK

Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan sanayiciler, sel sorunu başta olmak üzere denetimsizlikten, kalifiye eleman azlığından ve üretimden koparılmaktan şikayet ederek, çözüm istedi. Tüm bunlarla birlikte dövizin artmasıyla maliyetlerinin çok yükseldiğini belirten sanayiciler, işçiliğin neredeyse yok pahasına satıldığını belirtti. Kaçak iş yerleri ile haksız rekabete girdiklerini iddia eden sanayiciler, vergi yükümlülüklerinin de çok ağır olduğunu vurgulayarak bu duruma çözüm istedi. Büyük iş yerlerinin uyguladığı politikaların işlerin azalmasına neden olduğunu belirten sanayiciler, buna örnek olarak da galerilerin açtığı makinistlere dikkat çekti.

Sel sorunu en büyük sorun…
Yılda neredeyse toplam bir ay yağış alan ülkemizde, sel felaketlerinin eksik olmadığını belirten sanayiciler, altyapısızlığın yağan iki damla yağmurun sel olup iş yerlerini basmasına ve kendilerini işlevsiz bırakmasına neden olduğunu dile getirdi.
YENİDÜZEN’e konuşan sanayiciler, en kısa zamanda bu soruna kalıcı bir çözüm beklediklerini belirtirken yetkilileri de sorumluluk almaya davet etti.

“Denetimler yapılmalı…”
Bir diğer önemli sorunun ise kaçak iş yerlerinin tespit edilememesi veya kaçak iş yerlerine göz yumulması olduğunu savunan sanayiciler, devlet memuru olan birçok kişinin mesai bitiminin ardından evinde ya da küçük bir dükkanda araba tamir ettiğini veya dülgercilik yaptığını söyledi.
Sanayiciler, uzun yıllardır bu soruna çözüm bulunamadığından dert yanarak, devletin bu konuda gerekli önlemleri alması gerektiğini dile getirdi.

“Kalifiye eleman bulamıyoruz…”
Daha önceki yıllarda adaya çalışmak için göç eden işçilerin şimdilerde ya geri döndüklerini ya da dönmek için hazırlık yaptıklarını ifade eden sanayiciler, iş azlığının yine ilk etapta işçiyi vurduğunu söyledi. Bu nedenle insanların artık Kıbrıs’ı tercih etmediğini de dile getirdi.

“Üretimden koparıldık”…
Bundan on sene öncesine kadar sanayi bölgesinde bulunan çoğu fabrikanın değişen sebeplerle kapatılmasından rahatsızlık duyan sanayiciler, bu durumun morallerini de olumsuz etkilediğini belirtti. Kapatılan fabrikaların iç ekonominin de durağanlaşmasına neden olduğunu söyleyen sanayiciler kendilerini biraz da olsa şanslı saydılar.

“Yükselen döviz bizi yok ediyor…”
Sürekli yükselen dövizin işin maliyetini artırdığından yakınan sanayiciler, gelirlerinin de bu nedenle düştüğüne dikkat çekti, bu durumun alım, istihdam ve büyüme gücünü olumsuz yönde etkilediğini belirttiler.

--------------------------------------------------------------


SANAYİCİLER NE DEDİ?

Fikret Atilaoğulları (Atila Garaj):  “İşler düşük ve istikrar yok. Eskiye göre çok düşüş var. Ekonomik kriz de bunların bir nedenidir ama kayıt dışı makinistler (bunların geneli devlet memurları) işlerimizi düşürmektedir. Ayrıca galerilerin sattıkları arabaların bakımlarını yine kendi açtıkları garajlarda yaptırmaya yönlendirmeleri bizim işlerimizi olumsuz etkilemektedir. Dışarıda sel varken bizim sularımız akmıyor ve belediyenin su getirmesini bekliyoruz. İşten adam çıkarmak zorunda kaldım. Son olarak da mesai bitiş saatlerinde sanayinin içinde oluşan trafik insanları çileden çıkarıyor. Denetim şart!”

Dilek Çetinkaya: “Eski yıllara göre işler çok düşük. Kullandığımız tüm parçalar dövizle ve bu da maliyetin artmasına neden oluyor. İnsanların maaşları kaç yıldır neredeyse sabit ve bu maliyette olan tamirleri ödeyemiyorlar. Galerilerin kendi içlerinde garaj açmaları sorun yaratıyor. Bu durum yasal mı? Değil mi? Bilmiyoruz. 22 yıldır bu sektörün içerisindeyiz ve maalesef en kötü dönemleri yaşıyoruz, yaşayacağız da. Çok kaçak makinist var ve birileri bunun önlemini almalı.”

Hasan Pekdor (Güven – El Garaj):“Konu işin varlığı veya yokluğu değil konu çok ağır olan vergi yükümlülüklerimizdir. Esnaf ve zanaatkarın istihdam gücünün olması lazım ama vergilerden dolayı ne kendimize ne de bu işi yapmak isteyen gençlere fayda sağlayamıyoruz. Kayıtsız işyerleri ile haksız rekabet yaşıyoruz. Bunun tek nedeni de denetimsizliktir. Günde neredeyse 12 saat çalışmamıza rağmen en fazla yapabileceğimiz iki araba servisidir ve bu iki servis giderleri karşılamamakta. 44 senedir bu mesleği yapıyorum ve eski günleri arar olduk.”

Celal Bozan (Lala Ekmek ve Unlu Gıda Mamülleri Ltd): “Neredeyse 16 senedir sanayideyim. 2005 yıllarına kadar sanayide birçok fabrika vardı. Bu fabrikalarda en az 300-400 insan çalışıyordu. Bizim için 1 insan 1 ekmek demek ve bu sektörlerin kapanması bizi de kötü etkiledi. İşler azaldı ve ekmeği bile satamaz hale geldim. Sanayi bölgesinin alt yapısı yok ve bir türlü kalıcı çözüm bulunamadı. Ham madde fiyatları çok arttı fakat ekmeğin fiyatı istenildiğinde değiştirilebilecek bir şey değil. Geçen yıllarda büyüyeceğimize küçüldük. Kaçak işçiler bu sektörde de var. Devletin küçük esnafı kalkındırma politikaları geliştirmesi lazım.”

Hasan Hacıarifoğlu: “Kaçak iş yerleri daha düşük fiyata iş yaparken biz hem vergi ödeyip hem de işimizi döndürmeye uğraşıyoruz. Yaklaşan yaz ayları ve düğünler nedeniyle son 5-6 aylık döneme kıyasla işler iyiye gidiyor. Sel felaketi en büyük sorunumuz. Türkiye’ye göbekten bağlı olduğumuz müddetçe döviz sıkıntı olacaktır. Türkiye’den gelen mallarda da denetim yok. Naylon faturalar yazılıyor. Gümrükteki sorunlara da bakılmalı.”

Nadir Bağışlayıcı: “ Kaçak çalışan ve kaçak iş yeri sayısı oldukça fazladır. Ne yazık ki bu durumun önüne geçemiyoruz. Mesai bitiminin ardından birçok kişi başka yerlerde çalışıyor. Böyle olduğunda da fiyatlar aşağıya çekiliyor. Biz bu insanlara kendi iş yerlerinde fırsat tanıyan kişilere de tepkiliyiz. 1985 yılından beridir bu işi yapıyoruz. Esnaf, zor durumdadır. Yolda sokakta iş yapıp da piyasayı dolduranların işini tercih ediyor. Ne Çalışma Dairesi, ne de Sanayi Dairesi bu sorunla ilgilenmiyor. Yanımda 3 işçi çalıştırıyorum, vergilerini ödüyorum. Emeğimizin bedeli ayni ancak aldığımız malzemelerin fiyatları günden güne değişiyor, pahalılaşıyor. Denetimsizlikten dertliyiz.”

Bu haber toplam 2814 defa okunmuştur