1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. YENİDÜZEN, LEFKE'de yurttaşın nabzını tuttu
YENİDÜZEN, LEFKEde yurttaşın nabzını tuttu

YENİDÜZEN, LEFKE'de yurttaşın nabzını tuttu

Mağusa’da Derinya, Lefke’de Aplıç Kapısı… 15 Mayıs’ta yapılacak liderler görüşmesi öncesi bölge halkı 'kapıların açılması için adım' atılmasını istiyor. Lefkeliler, müzakere sürecinde liderlere çağrıda bulundu:

A+A-

-YENİDÜZEN, Lefkoşa, Mağusa, Girne ve İskele'den sonra bu kez LEFKE'de yurttaşın nabzını tuttu-

 

'ÇIKMAZ SOKAKTAN ÇIKMAK İSTİYORUZ'

 

Feray YALÇUK

‘Çıkmaz sokaktan artık çıkmak istiyoruz’ diyen Lefke Bölgesi’ndeki vatandaşlar, Aplıç Kapısı’nın bir an önce açılmasını istiyor.

Yeniden başlayan müzakere sürecinde liderlerin,  Aplıç Kapısı’nın da gündeme alınmasını isteyen vatandaşlar, “Bu kez umudumuz var.  Bu kez açılacaktır” dedi.

Kapının açılması ile birlikte hem bölge esnafının nefes alacağını hem de bölgede varolan işsizlik sorunun bir nebze olsun biteceğine işaret eden vatandaşlar, “Aplıç’ın açılması bölgeye büyük yarar sağlayacaktır” ifadesinde bulundu.

Lefke’de yapılan maden aramalarına da şiddetle karşı çıkan vatandaşlar, “Lefke’nin altı oyuldu. Her taraf delik deşik.  Ama biz bölgemizde bir kez daha madenciliğin yapılmasını istemiyoruz” tepkisini ortaya koydu.
Bölgede ölümlerin yüzde 90’nın kanserden olduğunu savunan bölge sakinleri, “Bu bölge bir facia daha kaldıramaz” dedi.

Lefkeliler ne dedi? Lefkeliler ne dedi? Lefkeliler ne dedi?

Taha Helvacı:
“Aplıç Kapısı’nın artık açılması gerekiyor. Liderlerin yeniden görüşmeye başlamasıyla birlikte Aplıç Kapısı’nın da yeniden gündeme gelmesini umuyoruz. Bu kez umarı hem ülkede barış olur hem de bizim için önemli olan Aplıç Kapısı açılır. Bu kez bunların olacağına çok umudum var.”

Turgut Gürses:
“Açılsa ne olur açılmasa ne olur? Yeşilırmak-Pirgo Kapısı açıldı ancak hiçbir faydasını görmedik. Faydasından çok ağır araçların yollara verdiği zararı gördük. Aplıç’ın faydası olacaksa açılsın. Ama Kıbrıslı Rumlar bu taraftan durup bir şey mi alacak, alış veriş mi yapacak? Pek ummuyorum.”

Ömer  Saraç:
“Aplıç Kapısı’nın biran önce açılmasını istiyorum. Bu kez umudum var. Yıllardır kapının açılması oyalandı. Bölgede işsizlik önemli bir sorun. Kapının açılmasıyla hem bölge esnafı kalkınacak hem de işsizlik sorunu bir nebze olsun ortadan kalkacak.”

Soner Berkant:
“Yıllardır Eroğlu ve Denktaş (Rauf Raif) bizi bölgede mayın vardır yalanıyla kandırdı.  Ama öyle bir şey yok. Derhal kapı açılmalıdır. Lefkeli çıkmaz bir sokak içinde sıkıştı kaldı. 5 dakikalık yol dururken, 50 kilometre gidiyoruz. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderin yapacağı görüşmelerden Aplıç Kapısı’nı açmak için girişim de yapmasını bekliyorum. Onlara güvenimiz sonsuz. Ama bu konuda Başbakan’a ve Belediye Başkanı’na da güveniyoruz.”

Enver Hançerci:
“Aplıç Kapısı açılsın isterik. Bu bölge mahrumiyet bölgesidir. Hep bizi ihmal etti bu devlet. Aplıç Kapısı’nın açılması Lefke’ye canlılık getirecek. Hem ekonomimiz canlanacak hem de bölge hareket kazanacaktır.”

Gökçay Şeker:
“Kapılar açmaya başladıklarında ilk önce Aplıç Kapısı’nı açmaları gerekirdi. Acilen ve derhal bu kapının açılması gerek. Kapının açılmasıyla; narenciye, patates, çilek gibi hâsılatlarımızın satılması kolaylaşacaktır. Lefke en geç kalınmış bölgedir. İlk önce bir şeyler vermeliyiz ki geri dönüşünü alabilelim. Trodos’a yarım saatte gitmek istiyoruz ama kapalı kapılar yüzünden kilometreler kat ediyoruz. Ben istiyorum ki gabbarımı kapının önüne koyayım ve Kıbrıslı Rum kardeşler de gelip alsınlar. Ya barış olacak ya da olmayacak böyle arada derede yaşanmaz”

Niyazi Candar:
“Senelerdir barış isterik ama açmıyorlar kapıyı. Rahmetli Rauf Raif Denktaş ve eski cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bizi uzun zaman kandırdı. Adalet yoktur bu adada.
Bölgede şimdi de maden arayışı içerisine girildi. Sit alanları korunmalıdır ve 3-5 kişinin menfaati için sit alanları korunamıyor. Madencilere karşıyız. Dağları tepeleri maden aramak için delik deşik ettiler. Maden aramaları sırasında halka su arıyoruz diye yalan söylediler. Yeni Cumhurbaşkanımıza Lefke’deki sorunları çözümü ve Aplıç Kapısı’nı açması yönünde güvenimiz tamdır.”

Hasan Menek:
“Aplıç çok kötü durumda. Lefke halkının da isteği ve beklentisi kapının açılması yönündedir. Bunca yıldır her yönüyle Lefke vatandaşı kapalı kapılardan mağdur oldu. Biran önce bu çıkmaz sokak durumundan çıkmak istiyoruz. Bu yöndeki çağrımızı da her gün kapı açılıncaya kadar yapmaya devam edeceğiz.”

Can Kaşer:
“Herkesin istediği gibi ben de Aplıç Kapısı’nın açılmasını istiyorum. Yeni dönemde yeni ve güzel gelişmelerin olacağına inanıyorum. Liderler yeniden  görüşmeye başlıyor. Lefkeliler için önemli olan bu konunda gündeme alınmasını ve en kısa zamanda kapının açılmasını için çalışmaların sonlandırılmasını istiyoruz.”

--------------------------------------


Lefke Bölgesi STÖ Koordinasyon Komitesi: “Olumlu katkısı olacak”

Lefke Bölgesi STÖ Koordinasyon Komitesi de geçtiğimiz günlerde Lefke bölgesine ilişkin sorunları ve aldığı kararları basına açıklamış, Aplıç Kapısı’nın açılmasını istemişti.
Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
“Bölge çıkmaz sokak durumundadır. Yıllardır gündemde olan Aplıç kapısının açılması gerçekleştirilememiş ve bölge bu sarmaldan bir türlü çıkamamıştır. Aplıç kapısının açılması, Kuzey’de Lefke ve yöresine hareket sağlayacağı gibi, Güney’de de çıkmaz sokak durumunda olan Maratasa bölgesine olumlu katkısı olacaktır.”

Bu haber toplam 1879 defa okunmuştur