1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YENİDÜZEN, Lefke bölgesini ziyaret etti,
YENİDÜZEN, Lefke bölgesini  ziyaret etti,

YENİDÜZEN, Lefke bölgesini ziyaret etti,

Lefke sivil toplum örgütlerinde, Güzelyurt’ta yapılması planlanan yeni bir hastane ile Cengiz Topel Hastanesi’ne ne olacağına dair endişe hakim…

A+A-

YENİDÜZEN, Lefke bölgesini  ziyaret etti, Cengiz Topel Hastanesi Mücadele Platformu yetkilileriyle görüştü, sorunları dinledi.

Didem MENTEŞ

Lefke sivil toplum örgütlerinde, Güzelyurt’ta yapılması planlanan yeni bir hastane ile Cengiz Topel Hastanesi’ne ne olacağına dair endişe hakim, örgütler eylem hazırlığında.
Sağlık Bakanlığı’nın Cengiz Topel Hastanesi’nde Rehabilitasyon Merkezi açma yönündeki açıklaması ile endişe daha da arttı, örgütler yarın akşam toplantı yaparak, eylem için karar almayı planlıyor.
Hükümet yetkilileriyle görüşmeleri tamamen kopardıklarını açıklayan Lefke Bölgesi Cengiz Topel Hastanesi Mücadele Platformu Koordinatörü Teoman Oktay, 8 örgüt, 4 siyasi parti temsilcisi ve 13 köy muhtarının katılımıyla toplantı düzenleyeceklerini söyledi.

Oktay: “16 milyon TL’ye yeni hastane olmaz”

Lefke Bölgesi Cengiz Topel Hastanesi Mücadele Platformu Koordinatörü Teoman Oktay, bölge halkı olarak çağdaş bir sağlık hizmeti beklediklerini söyleyerek, sivil toplum örgütlerinin Cengiz Topel Hastanesi’nin kapanmasına karşı olduklarını söyledi. Yıllardır hastanenin kasıtlı olarak etkisiz hale getirilmeye çalışıldığını ileri süren Oktay, 1986 yılından beri Güzelyurt’ta yeni bir hastane yapılacağının gerekçe gösterildiğini savundu. Sağlık hizmetinin merkeze getirilmeye çalışıldığını savunan Oktay, yıllardır bu sorunla mücadele ettiklerini aktardı. Sivil Savunma fonundan 16 milyon TL kaynak bulunduğunu ve bu kaynakla Güzelyurt’a bir hastane yapılmasının düşünüldüğünü aktaran Oktay, bölgeye 16 milyon TL’ye hastane yapılmasının mümkün olamayacağını aktardı.

“Doktor sayısı bilerek azaltıldı, hastane etkisizleştirildi”

Uzun yıllardır Güzelyurt’un nüfus bakımından Lefke’nin üzerinde olduğunu bu nedenle Güzelyurt’a hastane açılmak istendiğini savunan Oktay, ancak Lefke nüfusunun artık giderek arttığını bu nedenle nüfus dengesizliğinin ortadan kalkacağını belirtti. Cengiz Topel Hastanesi’nin ufak bir düzenlemeyle ikinci basamak sağlık hizmeti verebilecek seviyeye getirilebileceğini aktaran Teoman Oktay,  bugün 110 sağlık personeli ve 3 doktorla hastanenin hizmet vermeye çalıştığını söyledi.

Esas sorunun doktorların Cengiz Topel Hastanesi’ne getirtilmemeye çalışıldığını savunan Teoman Oktay, “eski Sağlık Bakanı ve şuan ki Sağlık Bakanlığı ile de görüştük, ikisi de ‘doktorların Cengiz Topel Hastanesi’ne gelmek istemiyorlar’ dedi. Bu devlet ciddiyetine uymaz. Bizim için bu geçerli mazeret değildir” dedi.

“Asla taviz vermeyeceğiz”

Oktay, “Sağlık Bakanı son Cengiz Topel Hastanesi’ni ‘alan hastanesi’ yapacağını söyledi. Belli branşlarda bölümlerin açılacağını söylemişti ancak daha sonra rehabilitasyon merkezi olacağını ve bunun yanında poliklinik olacağını söyledi. Bazı branşların olmayacağını ve ameliyat yapılmayacağını aktardı. Biz bunu asla kabul etmeyiz. Bizim en başından beri hedefimiz, ikinci basamak sağlık hizmeti verecek bir merkezin kurulmasıdır. Lefke bölgesindeki sivil toplum örgütleri olarak bundan asla taviz vermeyeceğiz” dedi.

“Endişemiz arttı”

Sağlık Bakanı’nın son olarak hem Güzelyurt’a hem de Cengiz Topel Hastanesi’ne aynı anda temel atacaklarını söylediğini aktaran Teoman Oktay, Güzelyurt’a atılacak olan temelin hastane olacağı, aynı anda da Cengiz Topel’e rehabilitasyon merkezi ve ikinci basamak sağlık hizmeti verecek bir seviyeye getirileceğini söylediğini belirtti. Oktay, “Ülke gerçeklerine bakıldığı zaman bu nüfusa ikinci basamak sağlık hizmeti verecek bir hastane yapılamaz, bu rantablı değildir. Rehabilitasyon merkezine  dönüştürülecek bir adım atılıyor. Üç gün önce Sağlık Bakanı’nın İsviçreli bir firmayla yaptığı anlaşmayla bu endişemiz daha da arttı” dedi.

“Eylem kararı alacağız”

Teoman Oktay, Cengiz Topel Hastanesi ile ilgili olarak Lefke’deki 8 örgüt, siyasi parti temsilcileri ve bölgedeki 13 muhtarla birlikte geniş çaplı bir toplantı yapılacağını belirterek, çok ciddi bir eylemle buna tepki verileceğini açıkladı. Eylemin tarihi, şekli ve niteliğinin yarınki toplantıda karara bağlanacağını vurgulayan Oktay, toplantı öncesinde Sağlık Bakanlığı ile herhangi bir görüşme yapılmayacağını, görüşmelerin artık koptuğunu vurguladı. Oktay, “görüşmeler artık koptu çünkü bize söylenenler ile yapılanlar farklı şeylerdir. Biz bu tutarsızlık karşısında oyalandığımızı kabul ettik” diyerek Bakanlıkla görüşmelerin kesildiğini ifade etti.

1980 ile 1990 yılları arasındaki istatistiklere bakıldığı zaman Cengiz Topel Hastanesi’nin işlevinin, Girne Akçiçek Hastanesi’nin üzerinde olduğunu savunan Oktay, “eğer siz doktor sayısını 20’den 3’e düşürürseniz tabi ki oraya hasta gitmez. Burada Cengiz Topel Hastanesi etkisizleştirildi. Etkisizleştirilince de hasta sayısı düştü ve oranın polikliniğe dönüştürülmesine gerekçe gösterildi” dedi.

“Seçime gitmeme” çağrısı

Cengiz Topel Hastanesi’nin ikinci basamak sağlık hizmeti vermesiyle tüm bölgeye fayda sağlayabilecek konumda olduğunu yineleyen Oktay, “Geçtiğimiz günlerde hastaneyle ilgili eylem yapma kararı ve 5 bin 500’e yakın imza toplanmıştı. Meclis Başkanı ve Sağlık Bakanı ile görüşme süresinde bunları askıya almıştık. Ancak doyurucu bir cevap alamadığımız için Salı günü (yarın) tekrardan durum değerlendirmesi yapacağız ve çıkacak kararı uygulamaya koyacağız”

---------------------------------------

Dayıoğlu: Seçime gidilmemesini önereceğim

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Taner Dayıoğlu ise yarınki toplantıda katılacak kişilere, Cumhurbaşkanlığı seçimine gidilmemesini önereceğini de belirtti. 
Halkın tepkisine rağmen Güzelyurt milletvekillerinin hastanenin Güzelyurt’a yapılmasında öncülük ettiğini söyleyen Dayıoğlu, bu duruma tepki gösterdi

 

------------------------------------

Bakan Gülle: "Cengiz Topel Hastanesi'nin seviyesi asla düşürülmeyecek"

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Cengiz Topel Hastanesi’nin seviyesi düşürülmeden, hatta ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi’ ile daha da yükseltilerek, ikinci basamak sağlık hizmeti veren bir hastane olarak geliştirileceğini açıkladı.
Aralık ayında Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılacağına dair iddiaların ortaya atılmasıyla birlikte Bakan Gülle konu hakkında, “Bu hastanemizin seviyesini asla düşürmeden, hatta ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi’ ile daha da yükselterek, ikinci basamak sağlık hizmeti veren bir hastane olarak geliştirileceğiz” açıklamasında bulundu. 

Kadro çalışmaları yapılıyor…

Hekim, personel eksikliğinin giderilmesine yönelik çalışma başlattıklarını da belirten Bakan Gülle, bunun için gerekli çalışmaları ve planlamaları sürdürdüklerine değinerek, 2015 yılı içerisinde, bu hastanemizin eksik olan branşlarının doldurulmasına için kadrolama çalışmalarını başlattıklarını kaydetti.

Hastanenin altyapısının güçlendirilmesi …

Bakan Gülle açıklamasında, hekim ve sağlık çalışanı kadar altyapının da güçlü olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Cengiz Topel Hastanesinin teknolojik donanımını güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Yeni ultrason ve röntgen cihazı, cerrahi ekipmanlar, endovizyon sistemleri gibi yatırımlarla, personeli de güçlendirerek hedeflerimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

Hassasiyete büyük değer veriyoruz…

“Lefke halkının hassasiyetini saygıyla karşılıyor ve büyük bir değer veriyoruz” diyen Bakan Gülle, “Lefkelilerle işbirliği ve dayanışma içerisinde, Lefke ve bölge köylerinin gelişmesi için çalışacağız. Lefke bölgesinin, sağlığın yeniden yapılandırılacağı ülkemizde, güçlendirilmiş Cengiz Topel Hastanesiyle birlikte hak ettiği saygın konumunu korumanın ötesinde geliştirerek sürdüreceğine yürekten inanıyoruz” dedi..

Bu haber toplam 2172 defa okunmuştur