1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. YENİDÜZEN Kıbrıslı Rumların nabzını tuttu
YENİDÜZEN Kıbrıslı Rumların nabzını tuttu

YENİDÜZEN Kıbrıslı Rumların nabzını tuttu

YENİDÜZEN yaşanan müzakere krizi ile ilgili Güney Kıbrıs’a geçti, Kıbrıslı Rumların nabzını tuttu

A+A-

Didem MENTEŞ- Ülviye A. UYSAL

Müzakere sürecini askıya aldığını açıklayarak masadan çekilen Kıbrıslı Rum liderliği, Kıbrıslı Rumlar tarafından ‘haklı’ görüldü. Türkiye'nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in müzakere sürecini askıya aldığını açıklaması ardından Güney’de yaşayan vatandaşlar süreci YENİDÜZEN’e değerlendi.
Nikos Anastiadis’in görüşmelerden çekilmesinin ‘haklı bir davranış’ olduğu noktasında birleşen Kıbrıslı Rumlar, Türkiye’nin tutunduğu tavrın ‘yanlış’ olduğunu yorumlayarak bunun çözüm sürecine zarar verdiğini dile getirdi.

“Başka çözüm bırakılmadı”
Kıbrıslı Rumlar, “Anastasiadis ilk günden müzakerelere tek bir şartla yeniden başlayabileceğini söylemişti. Bu şartta Türkiye tarafından Kıbrıs’ın kara sularının ihlal edilmemesiydi. Çünkü bu şart doğrultusunda halkını ikna edebilirdi. Ancak Türkiye savaş gemilerini gönderdiği için mecburen masadan kalkmak zorunda kaldı” dedi.
Anastasiadis’e başka bir çözüm bırakılmadığını savunan vatandaşlar, “Nikos Anastasiadis iki toplum için adil bir çözüm isteyen ve Annan Planı’na ‘evet’ diyen tek liderdir” dedi.

“Espri konusu oldu”
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adım atması durumunda, Anastasiadis müzakere masasına geri döneceğine inanan Kıbrıslı Rumlar, görüşmelerin artık ‘espri’ konusu olduğunu dile getirdi. “Çözüm ve barış istiyoruz” diyen birçok Kıbrıslı Rum müzakerelerin yeniden başlamasını isterken, bir kısım Kıbrıslı Rum da “çözümün uzak olduğunu”  dile getirdi.

---------

Kıbrıslı Rumlar ne dedi? 

Bay Ermes:
“Müzakerelerle ilgili durum net görülmüyor. Anastasiadis’in niyeti vardır ama Türk tarafının ne yapmak istediğini bilmiyoruz. İki tarafta kendi düşüncelerinde ısrar eder. Mantıklı bir çözüm bulunması gerekir. Belki nesiller değiştikçe değişen bir şeyler olur. Ben şuanda çözüm yönünde bir şey göremiyorum. Ama iki liderin de görüşmelere süratle devam etmesi gerekir. Çünkü birbirlerini unutacaklar”

Andonis Papauoris:
“Kıbrıs sorunu ve müzakereler 200 sene daha devam eder. Artık espri konusu oldu… Liderler görüşerek konuşmaya, birlerine bir şeyler anlatmaya hoşlarına gider. Bir şey çözecek değiller, hayatları bu oldu. Kıbrıs sorununu düşünen yok. Sohbet etmek için görüşüyorlar. Herkes gider masaya fikrini söyler ve orada biter”

Christafos Laediver:
“Kıbrıs sorunu bir iniştedir. Çözümün bulunabileceğine inanmıyorum. Çözüm olacak ama insanlar birbirinden nefret edecek. Çünkü insanlar hiç ileriye bakmıyorlar hep geçmişin izinde yaşıyorlar, kaybettikleri yakınlarını düşünüyorlar. Çözüm olsa bile içlerinde hep bir şey olacak. Çözüm olacak ama çok zor. Keşke çözüm olsa. 1974’den önce Kuzey tarafı Kıbrıs’tı ama Türkiye 74’de geldi aldı ve orasını Türkiye yaptı”

Ahmed Cosra:
“Anastasiadis masadan çekilmekte haklıdır. İleri görüşlü bir insandır ve Annan Planı’na tek ‘Evet’ diyen liderdi. Masadan kalkmakla hata yaptığını düşünmüyorum. Ben kendisine güveniyorum. Benim düşüncem Anastasiadis müzakere masasına geri dönecektir”

Charis Trokkoudes:
“Anastasiadis haklıdır… Siyasi çevrelerden baskı görmesine rağmen müzakereleri yeniden başlattı. Anastasiadis ilk günden tek bir kural koymuştu, o da Türkiye tarafından deniz kara sularının ihlal edilmemesiydi. Türkiye savaş gemilerini gönderdiği için mecburen masadan kalkmak zorunda kaldı. Eğer bu problem çözülürse yeniden masaya döneceğini düşünüyorum. Eğer Kıbrıs müzakereleri için siyasi kimliğini feda edecek bir kişi varsa o da Anastasiadis’dir. Tek sorun ilk başta koyduğu kuraldır. Eğer Türkiye çözüm bulmak niyetindeyse geri adım atacak ve Anastasiadis de geri dönecek. Anastasiadis, Güney’deki ekonominin düzelmesi için insanların çözüme sıcak bakmasına yönelik ikna edecek kapasitededir. Anastasiadis ekonominin düzelmesi için bunun bölünmüş bir Kıbrıs ile değil Birleşik bir Kıbrıs ile daha iyi olabileceğini belirten ve insanları ikna edecek kişidir.

N.S (Lefkoşa Rum Belediyesi Meclis üyesi):
Anastasiadis’in şimdiki niyetinin ne olduğunu bilmiyorum. Şuan için Türkiye’nin davranışından sonra başka bir seçeneği olmamıştır. Anastasiadis Türkiye’nin bu tavrı karşısında dik durmak zorundaydı. Anastasiadis ilk kez çözüm isteyen bir liderdir. İki toplum için adil bir çözüm isteyen bir kişidir. Eğer Erdoğan geri adım atarsa, yumuşak açıklamalar yaparsa ve Kıbrıs aleyhine açıklamalardan vazgeçerse ilerisi görülebilir. Anastasiadis, Kıbrıs’ın tüm zenginliklerinin tüm Kıbrıslılara ait olduğunu söylemesine rağmen Erdoğan nedense tersine açıklama yaptı, sanki Anastasiadis Kıbrıslı Türkleri inkar etmiş gibi. Erdoğan korkutmak için savaş gemisi gönderdi aslında şov yaptı. 40- 50 yıl önce Sismik gemisi gönderilmişti, şimdi gelen gemi omu bilmiyorum. 50 yıldır süren bu sorun artık yeter. Çözüm isteriz, barış isteriz…”

Bu haber toplam 2002 defa okunmuştur