1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YENİDÜZEN Gazetesi de katıldı
YENİDÜZEN Gazetesi de katıldı

YENİDÜZEN Gazetesi de katıldı

Barış Haberciliği Projesi gerçekleştirildi…

A+A-

Bianet’in Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu desteği ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un süpervizörlüğünde gerçekleştirdiği "Barış Haberciliği" projesine “Barış Gazeteciliği" atölyelerinin ilkiyle başladı.

Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleşen atölyede savaş ve barış haberciliği arasındaki farklar ve yazılı basında barış gazeteciliğini uygulamaya koymanın yolları tartışıldı.

Atölyenin girişinde Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. İncilay Cangöz gazetecilere yönelik yaptığı araştırmasını paylaştı.

10 haberci, 4 gazeteci örgütü katıldı

Atölyeye Evrensel, BirGün, Özgür Gündem, Zaman, Kıbrıs YENİDÜZEN, Milliyet gazetelerinden, Yüksekova Haber ve Sendika.org haber sitelerinden editörler, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, DİSK Basın İş, Basın Konseyi ve Özgür Gazeteciler Derneği örgütleri ile Hollanda Başkonsolosluğu'ndan temsilciler bulunuyor.

Prof. Alankuş: Medya şiddeti seviyor, yeniden üretiyor

Atölye öncesi bianet’e konuşan proje süpervizörü Prof. Dr. Alankuş medyanın şiddet dilini sevdiğini ancak bu durumun değişmesi gerektiğini söyledi. Alankuş şunları kaydetti:
“Medya şiddeti seviyor. Şiddeti yaratmıyor ama yeniden üretiyor. Bunun medya endüstrisiyle de çok ilgisi var. Şiddetin sattığını düşünüyorlar. ‘Kan varsa haber var’ diye İngilizcede bir söz var.  Medya bunun bir parçası ama parçası olduğu şeyi değiştirmek de onun elinde.

“Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Sadece Barış Süreci anlamında da değil bu durum.  Şiddet kültürü çok yükseldi, gündelik hayat şiddetle daha örülü hale geldi. Böyle bir ortamda barış gazeteciliği sadece Barış Süreci açısından değil, ama gündelik hayatın her noktasında kırılma yaratan, dolayısıyla haber değeri taşıyan her noktada uygulanması gereken bir şey.

“Bu çalışmada yaygın medyayla biraraya geliyoruz. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü yaygın medya bu işin motoru. Alternatif medyada alternatif şeyler yapsak da çok fazla kişiye ulaşamıyoruz.  Bu nedenle çok önemli. Bu çalışmanın sonuçlarının da hayata dönen sonuçlar olmasını umut ediyorum.” (bianet)

Bu haber toplam 1047 defa okunmuştur