1. YAZARLAR

  2. Mert Özdağ

  3. Yeni Hükümet- Eski Hükümet Karşılaştırma
Mert Özdağ

Mert Özdağ

Yeni Hükümet- Eski Hükümet Karşılaştırma

A+A-
  • PARTİZAN İSTİHDAM: Fazlasıyla yaptı, hatta tarihe 'kurultay' istihdamları' sözünü kazandırdı. Kendi partisinin kurultayında parti içi yarışya kendi yandaşlarını kamuya toplu halde istihdam ederek partizan istihdamın alasına imza attı.

 

  • BÜTÇE YÖNETİMİ: TC-KKTC Ekonomik Protokolü’nü imzalayan parti olmasına rağmen protokoldeki şartları dahi ihlal etti… Örneği protokolde sınırlanan kamuya istihdam sayısını aştı, bütçede açık yaratılmasına olanak sağladı.

 

  • VERİLER SÖZLER-TUTULDU MU?: Derviş Eroğlu liderliğindeki UBP seçimden önce birçok söz vermişti. Ekonomik Paket’in gündeme gelmesi beklendiğinden UBP seyrüsefer ruhsatlarına indirim, vergilerde indirim, emekli maaşlara artış, serbest bölgeler yaratılması gibi sözler vermişti. Ancak bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi.

 

  • SİYASİ İSTİKRAR: UBP kurultayı gerdi, hatta hükümetin düşmesine neden oldu

 

  • EKONOMİ: UBP’li hükümet göreve gelir gelmez ekonomik pakete imza koydu. Paket politikaları ile maaşlar düşürüldü, asgari ücrete yıllarca artış yapılmadı, kamuya hayat pahalılığı ödeneği bir dönem durduruldu. Birçok vergide artış yapıldı. Dövize endeksli ürünlerdeki zamlar piyasayı zora soktu. KTHY bu dönemde battı, kapatıldı. Birçok kamu kurumu iflas etme noktasına getirildi.
  • YEREL YÖNETİM: Bu dönemde Lefkoşa Belediyesi iflas etti.

 

  • PARTİZAN İSTİHDAM: Yapılmadı. Şu ana kadar Personel Dairesi’nden gelen resmi verilere göre 77 istihdam yapılmış. Bu istihdamların 67’si öğretmen, 3’ü doktor, biri yargıç… Yani ihtiyaç olan alanlara kısıtlı istihdam yapılmış. Bundan sonra partizanlık olur mu, göreceğiz…

 

  • BÜTÇE YÖNETİMİ: TC-KKTC Ekonomik Protokolü’nü uygulamaya devam eden hükümet bütçe disiplinine büyük öner verdi. Hatta bütçeye verilen bu aşırı önem kimi zaman devlet kurumları ile Maliye’nin çatışmasına neden oldu. Örneğin KIB-TEK ile Maliye bütçe konusunda sorun yaşadı.

 

  • VERİLER SÖZLER-TUTULDU MU?: CTP hükümeti bir reform hükümeti olarak kuruldu.  Anayasa’nın değişmesi, kamuda reform, Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik gibi ciddi değişiklikler gündeme getirildi. Bu konuda adım atıldı, Anayasa’nın değişmesi gündeme geldi. Diğer adı geçen yasalar dahil 100’ün üzerinde yasada değişiklik için meclis çalışıyor. Polisin sivile bağlanması da bunlardan biri…  Yani birçok yasa geçmesine rağmen henüz yeterli noktada değiliz, ancak sözlerin tutulmasının arifesindeyiz…

 

  • SİYASİ İSTİKRAR: DP ile yaşanan krizler üzdü. Şimdilik iyi gibi...

 

  • EKONOMİ: CTP hükümeti göreve gelir gelmez ciddi bir bütçe açtığı ve döviz krizi ile karşılaştı. Dövize endeksli akaryakıta otomotik olarak yansıtılan zam vatandaşın moralini bozsa da son dönemde fiyatlar yine döviz nedeniyle düşüşe geçti. Döviz patlamasıyla zaten daralan piyasa daha da daraldı. Sanayi ve ticari anlamda ciddi adımlar atılsa dahi henüz yeterli bir noktaya gelinemedi. Yeterli olmasa da yıllar sonra asgari ücrete artış yapıldı. Kamuya HP ödeneği verildi.

 

  • YEREL YÖNETİM: Bu dönemde Lefkoşa Belediyesi’nde normalleşme süreci başladı.

Özetle UBP hükümeti memleketi yıktı, döktü, CTP hükümeti boş bir bütçe buldu. Yeni hükümet krizlere rağmen radikal adımlar attı, ülke ciddi reformların arifesine geldi.

Bu yazı toplam 2321 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar