1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Yeni Ercan' için engel kalktı, projeler incelemede
Yeni Ercan için engel kalktı, projeler incelemede

'Yeni Ercan' için engel kalktı, projeler incelemede

Ercan Havaalanı’nın yeni binasının inşası için Ercan yakınlarında bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Kırklar Alayı’nın bir bölümü Beyköy’deki askeri alana taşındı. Ercan inşası için bir engel kalmadı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na alanın inş

A+A-

Didem MENTEŞ

Ercan Havaalanı’nın yeni binasının inşası için hiçbir engel kalmadı. Havaalanı yapımı için proje çalışmaları sürerken, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Kırklar Alayı’nın bir bölümü Beyköy’deki askeri alana taşındı.
Kırklar Alayı iki aşamada Beyköy’de bulunan askeri bölgenin (atış alanının ) kuzeyini kapayacak şekilde alana yerleşmeye çalışıyor. Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, Ercan Havaalanı’nın yeni binasının inşası için projelerin sunulduğunu, şuanda incelemeler yapılarak şartnameye uygun olup olmadığına bakıldıktan sonra inşaat yapımına geçileceğini aktardı. Yapım için hiçbir engel kalmadığını havaalanı terminal binası yanı sıra pist, apron, taksi yoları, tünel geçidi ve dere yatağını içeren projelerin geniş çaplı incelemeye alındığını ifade etti.

Hatırlanacağı üzere 2012 yılında UBP Hükümeti dönemindeki Bakanlar Kurulu, Ercan Havalimanı’nın “yeniden yapılandırılması” için bölge yakınındaki askeri köy Kırklar’daki birçok arazinin “kamu yararı” gerekçesiyle kamulaştırılmasına karar vermişti. Alınan kararla bölgedeki toprakların Ercan’ın genişletilmesi çalışmalarında kullanılacağı gerekçesiyle bölgedeki askeri birliklerin taşınması gündeme gelmişti. Yaklaşık iki yıldır süre gelen ‘taşınma’ meselesi Eylül 2014’de sonuca bağlanarak, Kırklar Alayı’nın Beyköy Atış Alanı'nın kuzeyine yerleşmesine karar verilmişti.

Yeldener: “Beyköy’deki askeri alana taşınmasına karar verildi”
Kırklar Alayı’nın nereye taşınacağı ile ilgili yürütülen çalışmalar uzun bir süre sonra karara bağlanırken, askeri birliğin Beyköy’deki askeri alana taşınma süreci devam ediyor.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, Ercan’ın yeniden yapılandırılmasına bağlı olarak yürütülen proje çalışmasına bağlı olarak bölgedeki askeri birliğin taşınmasının iki aşamada gerçekleştiğini belirtti. İlk olarak yatırım yapılacak alandaki askeri bölüğün bir kısmının Beyköy’e taşındığını aktaran Yeldener, sınıra yakın kalan askerin de taşınma aşamasında olduğunu dile getirdi.
Yeldener, Ercan Havaalanı’nın yeni binasının inşası için projelerin sunulduğunu, şuanda incelemeler yapılarak ihale şartnamesine uygun olup olunmadığına bakılarak inşaat yapımı için düğmeye basılacağını söyledi. Müsteşar Yeldener, Ercan inşası için hiçbir engel kalmadığını havaalanının terminal binası yanında pist, apron, taksi yoları, tünel geçidi, dere yatağı ve ikinci pisti içeren projelerin geniş çaplı incelemede olduğunun altını çizdi.

Projelerin ayrıntılı olarak hem KKTC hem de TC Ulaştırma Bakanlıkları tarafından inceleneceğinin altını çizen Suat Yeldener, bakanlığa sunulan projelerin ‘uygulama’ projeleri olduğunu buna bağlı olarak ufak tefek yapımların kazandırılmasına izin verdiklerini söyledi.

YENİDÜZEN gündeme getirmişti
YENİDÜZEN ilk olarak 16 Şubat 2012 tarihinde konuyu gündeme getirmiş, daha sonraki günlerde de birçok yayın yapmıştı. Ercan Havalimanı’nın “yeniden yapılandırılması” için bölge yakınındaki askeri köy Kırklar’daki birçok Türk ve Rum malı arazinin “kamu yararı” gerekçesiyle kamulaştırılmasına karar verildiğini duyurmuştu. Alınan kararla bölgedeki toprakların Ercan’ın genişletilmesi çalışmalarında kullanılacağı belirtilmiş, bölgede yer alan askeri birliklerin ise nereye taşınacağı belirlenmemişti.
Ancak Kırklar Alayı’nın Değirmenlik Ağıllar Bölgesi’ne taşınmasında ısrarlı olduğu aktarılmıştı. Askerin bu ısrarı karşısında bölgede organize hayvancılıkla uğraşan üreticiler ise buna sert tepki göstererek, “buradan bizi dozerlerle çıkarırlar” demiş ve karara tamamen karşı çıkmışlardı.

Bu haber toplam 2312 defa okunmuştur