1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yeni eğitim yılı sorunlarla başlayacak…
Yeni eğitim yılı sorunlarla başlayacak…

Yeni eğitim yılı sorunlarla başlayacak…

Okullarda ilk ders zilinin çalmasına bir haftadan kısa bir süre kalmasına rağmen hem ilköğretimde hem de ortaöğretimdeki eksiklikler giderilemedi. Öğretmen eksikliklerinin yanı sıra alt yapı olarak da eksiklikleri bulunan birçok okulda inşaat çalışmaları

A+A-

• 14 MÜDÜR, 16 MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU BOŞ… İlköğretimde 112 okulun 14’ünde müdür, 16’sında ise müdür muavini kadroları boş. Söz konusu okulların 62’sinde tadilat ve tamirat çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor, 28 adet de ek sınıf eksikliği bulunuyor

• ORTAÖĞRETİM DE EKSİKLİKLER BİTMİYOR… Ortaöğretimde ise durum, ilköğretimden farksız değil. Ortaokul ve liselerde 4 müdür, 11 müdür muavini eksikliğinin bulunuyor.  Öte yandan Türkiye’den istihdam edilecek öğretmenlerle birlikte yaklaşık 100 öğretmen ihtiyacı da mevcut

Ayşe GÜLER

Üç aylık yaz tatilin ardından ilk ve ortaöğretimdeki yeni eğitim yılı ‘sorunlarla’ başlayacak. 15 Eylül’de ilk ders zilinin çalacak olmasına rağmen birçok okuldaki alt yapı sorunu ve öğretmen eksikleri giderilemedi.
Binlerce öğrencinin yeni eğitim yılına ‘merhaba’ demesine bir haftadan az bir süre kala, kimi okullardaki tadilat çalışmalarının sürmesi dikkat çekti.

Komisyon kuruldu
Eğitim Bakanlığı ve eğitimde örgütlü sendikalar önceki gün ve dün bir araya geldi.
Taraflar, sağlık sorunu bulunan ve yıllardır evlerinden uzakta eğitim veren 50 öğretmen ile ilgili sorunları çözebilmek için komisyon kurdu.
Komisyon’da öğretmen eksiklikleri ve yaşanan sıkıntıları masaya yatırıldı.

Bazı okullarda öğrenci sayısı arttı
Sendikalardan elde edilen bilgilere göre ilk ve ortaöğretimdeki bazı okullarda öğrenci sayısında artış yaşandı.
Yaşanan artış, öğretmen ihtiyacını da su yüzüne çıkardı.
Özellikle Vadili İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Şht Tuncer İlkokulu, Gelibolu İlkokulu’nun yanı sıra İskele Maarif Anaokulu’nda beklenenin üzerinde yeni kayıtlar yapıldı.
Öte yandan Yenierenköy İlkokulu ve Alasya İlkokulu’nda ise 2 ek derslik ihtiyacının bulunduğu, her iki okuldaki öğretmen odalarının ‘derslik’ olarak kullanılmasının gündemde olduğu belirtildi.

KTÖS, ihtiyaçları belirledi…
KTÖS, okullardaki alt yapı ihtiyaçlarını belirleyerek, eksiklerle ilgili Eğitim Bakanlığı’na öneri sundu.
Buna göre 112 okulda 28 adet ek sınıf ihtiyacı belirlenirken, 62 okulda da tadilat ve tamirat ihtiyacının olduğu tespit edildi.
Özellikle Alasya İlkokulu’nda eksik derslikler olduğu,  Ziyamet İlkokulu ve Dörtyol İlkokulu’nun çatıları, Yeni Erenköy İlkokulu’nun küçük sınıfları, Şht.Tuncer İlkokulu’nun öğrenci tuvaletleri, Yenicami Anaokulu’nda septik kuyularının çöktüğü belirlendi.
Ayrıca, Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu’nun yeni okul binasının tamamlanmadığı, dört yaş sınıflarındaki öğretmen yardımcılarının atanmadığı ortaya çıkarken, 23 Nisan İlkokulu’ndaki eksik hademelerinin eğitimi olumsuz etkileyeceği belirtildi.

14 müdür ve 16 müdür muavini ihtiyacı var
Öte yandan ilköğretimde 14 müdür ve 16 müdür muavini ihtiyacının olduğu tespit edildi.
Öğretmen ihtiyacının 19 kadro ile tamamlandığı, 33 okuldaki öğretmen ihtiyaçlarının ‘değerlendirme’ beklediği kaydedildi.
Bununla birlikte KTÖS’ün 16 tane dört yaş sınıfı açma önerisine  Eğitim Bakanlığı’nın cevap vermediği belirtildi. 

5 öğrenci evde eğitim görüyor
Bununla birlikte özel tedavileri nedeniyle beş öğrencinin evde eğitim gördüğünü belirleyen sendika, bu öğrencilerin eğitimi ile ilgili planlama, eğitim programı ve öğretmen kadrosu talep etti.

İhtiyaç listesi kabarık…
Okullardaki eksikliklere dayalı KTÖS’ün belirlediği ‘ihtiyaç listesi’ ise oldukça kabarık. Listenin tamamı şöyle:
“Hamitköy İlkokulu’nda dört yaş grubu için sınıf, bahçe duvarının yapımı, Gazi İlkokulu tuvalet yapımı, demir pencerelerin değişimi, Çağlayan İlkokulu’nda 3 adet ek sınıf ihtiyacı, okulun tadilatı, spor odası, tribün tamiratı, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu’nda tuvalet ve kantin ihtiyacı, Lapta İlkokulu’nda ek derslik ve kafeterya ihtiyacı, Alasya İlkokulu’nda öğretmen odası, branş odası, iki sınıf, okul kantini, öğretmen tuvaleti ihtiyacı, Ağırdağ –Dağyolu İlkokulu’nda 4 yaş için ek derslik ihtiyacı, Çatalköy İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, Esentepe İlkokulu’nda genel tamirat, 23 Nisan İlkokulu’nda oyun alanı ihtiyacı, Erdal Abit İlkokulu’nda öğretmen odası, 4 yaş grubu için ek derslik ihtiyacı,  Yedidalga İlkokulu’nda öğretmen odası, dört yaş grubu için ek derslik, Girne Karakum Anaokulu Eski binaların tadilatı, Haspolat İlkokulu’nda2 ek derslik, öğretmen odası ihtiyacı, Şht. Ertuğrul İlkokulu Öğretmen odası ihtiyacı, Gelibolu İlkokulu’nda çatı değiştirilmeli, Şht. Yalçın İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, Yeniyüzyıl İlkokulu’nda öğretmen odası ihtiyacı, Gaziköy Anaokulu’nda öğretmen odası ve ek derslik ihtiyacı , Beyarmudu İlkokulu’nda öğretmen odası ihtiyacı, Görme Engelliler Okulu’nun  özgün bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.  Şht. Osman Ahmet İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, Dörtyol İlkokulu’nda çatı tamiri, Eşref Bitlis İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, İnönü İlkokulu’nda 4 yaş grubu için ek derslik ihtiyacı, Tatlısu İlkokulu’nda öğretmen odası ihtiyacı, Türkmenköy İlkokulu’nda 4 yaş grubu için ek derslik ihtiyacı, Dikmen İlkokulu’nda ek derslik ihtiyacı, Büyükkonuk İlkokulu’nda ek derslik ve öğretmen odası ihtiyacı, Çayırova İlkokulu’nda okulun genel tamiratı, Atatürk Öğretmen Akademisi Okulu’nda genel tadilatı, kapalı spor salonu ihtiyacı,  Şht. Tuncer İlkokulu’nda genel tamirat, Şht. Hasan Cafer İlkokulu’nda kapı ve pencereleri tamiri, Barış İlkokulu’nda genel tamirat, Girne Maarif Anaokulu’nda dış cephesi boyanma ihtiyacı, öğrenci sıralarının yenilenmesi, Yeni Boğaziçi İlkokulu’nda ambar ihtiyacı, tuvalet tamiratı Şht. Doğan A. İlkokulu’nda okul basketbol sahası zemini değişmeli, okulun doğu cephesini komşu evlerle olan sınırının duvarla örülmeli, öğrenci tuvaletlerinin bakım ve onarımının yapılmalıdır. Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi Oyun alanı ihtiyacı, asansörlü otobüs ihtiyacı, okulun asansör ihtiyacı, Şht. Menteş Zorba İlkokulu Okul öncesine uygun tuvalet, projeksiyon ve akıllı tahta, okul iç-dış cephe boyası, 10 adet öğretmen sandalyesi, satranç takımı ve satranç panosu spor malzemeleri  ve bilgisayar ihtiyacı, Kumyalı İlkokulu’nda bilgisayar, fotokopi makinesi, öğretmen tuvaleti, her sınıfa akıllı tahta ihtiyacı,  Güzelyurt Maarif Anaokulu genel tadilat,  Serhatköy İlkokulu genel tadilat ihtiyacı.”

-------------------------------------------------------------------------------

KTOEÖS Tahir Gökçebel: “Türkiye’den gelecek öğretmenler dahil 100 öğretmen ihtiyacı var”

Öte yandan KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel, her yıl olduğu gibi okullarda öğretmen ve alt yapı eksiklerinin nu yıl da yaşanacağını söyledi.
Gökçebel, Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ile olmasa da bakanlık bürokratları ile sürekli olarak görüştüklerini ancak sorunları çözmenin çok zor olduğunu belirtti.
Okullarda 4 müdür, 11 müdür muavini eksikliğinin bulunduğunu dile getiren Gökçebel, Türkiye’den istihdam edilecek öğretmenlerle birlikte yaklaşık 100 öğretmen ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
Gökçebel ayrıca okullarda bütçe eksikliği, hademe ve sekreter sıkıntısının yaşandığını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2228 defa okunmuştur