1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YENİ DAVA DOSYALANDI
YENİ DAVA DOSYALANDI

YENİ DAVA DOSYALANDI

Başsavcılık sanık B.Ç’nin itham edildiği 9 davaya ek olarak 4 davanın daha getirilerek alt mahkemede değerlendirilmesi için davayı Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne iade etti.

A+A-

24 Temmuz’da meydana gelen ‘3 Milyon TL’lik’ soygun olayı ile ilgili sanık B.Ç aleyhindeki davada takipsizlik dosyalandı, dava Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne iade edildi

Ayşe GÜLER

Lefkoşa-Güzelyurt anayolu üzerinde 24 Temmuz 2014 tarihinde meydana gelen silahlı soygun olayı ile ilgili Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu bulunan sanık B.Ç ile ilgili Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen davaya Başsavcılık tarafından takipsizlik dosyalandı.
Başsavcılık, sanık aleyhindeki dosyaya yeni davalar eklenerek, başka bir davanın açıldığını açıkladı.
Başsavcılık sanık B.Ç’nin itham edildiği 9 davaya ek olarak 4 davanın daha getirilerek alt mahkemede değerlendirilmesi için davayı Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne iade etti.
Aleyhine getirilen 13 davadan 15 Ocak Perşembe günü Güzelyurt Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarılacak, aleyhine getirilecek 13 davadan itham edilecek.
İtham edilmesinin ardından evrak üzerinden yeniden Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilecek.


13 davadan itham edilecek
Sanığa, “silahlı soygun”, “kanunsuz ateşli silah taşıma, kullanma, tasarruf”, “kanunsuz patlayıcı madde tasarruf, taşıma”, “şiddet tehdidi”, “meskun mahalde ateş açma”, “sirkat”, “ormanı ateşe verme”, “yetiştirilmekte olan çam ağacını yakma”, “yetiştirilmekte olan fidan ağacını kasten yakma” suçlamaları getirildi.

Takipsizlik kararı dosyalandı
Sanık B.Ç, dün Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Başkanlığında Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ununay Hüdaverdi’den oluşan Ağır Ceza Heyeti  huzurundaki duruşmada İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Ahmet Varol ve Savcı Aliye Özçınar, sanık avukatı Menteş Aziz hazır bulundu.
Savcı Aliye Özçınar, Başsavcılık olarak geçtiğimiz duruşmada ‘orman yakma’ davasının olgularını mahkeme huzuruna getirdiklerini hatırlattı.
Başsavcılık’ın sanık aleyhine bu aşamada takipsizlik kararı dosyaladığını açıklayan Özçınar, dosyayı mahkemeye emare olarak sundu.

‘Orman yangınından’ itham edilmedi
Özçınar, sanığın ‘silahlı soygun’ suçlamasından itham edildiğini ancak ‘orman yangını’ suçundan itham edilmediğini dile getirdi.

Avukat Aziz: “Sanık B.Ç, 120 gündür cezaevinde”
Sanık B.Ç’nin avukatı Menteş Aziz, ise sanık aleyhine ‘takipsizlik’ kararının dosyalanmasına itiraz etti.
Avukat Aziz, sanığın 120 gündür hükümsüz tutuklu olarak Merkezi Cezaevi’nde bulunduğunu belirtti.

"Sanık serbest kalmalı”
Sanık aleyhine yeni davanın dosyalanması ve mahkemede görüşülerek duruşmanın başlaması için 3 aylık bir süreye ihtiyaç olduğunu savunan Aziz, sanık B.Ç’nin serbest kalmasını talep etti.

Savcı Özçınar: “Kamu yararı gereği takipsizlik kararı önemli”
Avukat Menteş Aziz’in beyanlarının ardından mahkemeden yeniden söz alan Savcı Aliye Özçınar, Başsavcılık’ın ‘takipsizlik’ kararı ile ilgili gerekçelerinin dosyada beyan edildiğini söyledi.
Sanık aleyhine getirilen orman yangını suçlamasının değerlendirilmesinin adaletin tesellicisi açısından önemli olduğunu ifade eden Özçınar, sanığın Ağır Ceza Mahkemesi huzuruna 1 kez geldiğini ve itham edildiğini kaydetti.
Özçınar, sanığın tutukluluk süresinin önemli olduğunu ancak kamu menfaati gereği takipsizlik kararının da önemli olduğuna dikkat çekti.
Bu aşamada Özçınar, sanık avukatı Menteş Aziz’in yaptığı beyanların ise alt mahkemede sunabileceğini sözlerine ekledi.

Güran, iddia makamı ve savunmanın beyanlarını yineledi
Heyet Başkanı Ömer Güran ise iddia makamı ve savunmanın beyanlarını yineledi. Başsavcılığın, itham edilmesinin ardından sanık aleyhine takipsizlik kararı dosyalamak niyetinde olduğunu belirtti.
Güran, savunmanın ise sanığın iki dosyasının tek bir ithamname altında birleştirilerek başka bir dava halinde dosyalandığını, ayrıca sanığın uzun bir süredir hükümsüz tutuklu olarak Merkezi Cezaevi’nde olduğuna dikkat çekerek, bu bağlamda takipsizlik kararına itiraz ettiğini söyledi.

“İthamname 10 gün içerisinde Ağır Ceza’ya havale edilir”
Sanığın benzer meselelerde başka bir dava dosyalandığının bilgilerine geldiğini ifade eden Güran, sanık avukatının ‘yeni bir davanın dinlenmesi için 3 aylık zamana ihtiyaç vardır’ beyanına katılmadıklarını vurguladı.
Güran, ithamnamenin 10 gün içerisinde Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale edilebileceğinin mevzuatta yer aldığını hatırlattı.

Başsavcılığın takipsizlik kararı emare olarak alındı
Mevzuat göz önünde bulundurulduğunda Başsavcılık’ın takipsizlik kararını emare olarak aldıklarını ifade eden Güran, sanığın bu aşamada serbest bırakıldığını açıkladı.

Bu haber toplam 1503 defa okunmuştur