1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yeni cezaevi yeni kapasite 172’den 765’e
Yeni cezaevi yeni kapasite 172’den 765’e

Yeni cezaevi yeni kapasite 172’den 765’e

Mevcut cezaevi, kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve mahkuma ev sahipliği yaparken, 2018 yılı Ocak ayında başlanan yeni Merkezi Cezaevi ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. YENİDÜZEN, yeni cezaevi inşaatını dün görüntüledi.

A+A-

Devrim DEMİR

Yeni cezaevi için geri sayım başlarken, kapasite beş kat artırılacak. 172 kişilik cezaevi kapasitesi 765’e çıkarıldı. 1982 yılında 172 kişiye göre inşa edilen cezaevinde şu anda 532 mahkum ve tutuklu var.    
Yıllardır kapasitesinin üstünde hizmet vermeye çalışan Merkezi Cezaevi mahkum ve çalışanları 2019 yılında bitecek olan yeni cezaevini bekliyor.
İnşaat çalışmaları Ocak 2018 yılında başlanan yeni cezaevi inşaatının ihale süresi Mayıs ayında dolacak.
765 kişiye göre tasarlanan cezaevi bitme aşamasına yaklaşırken, mevcut cezaevinin sıkıntıları katlanarak artıyor.
175 kişilik cezaevindeki toplam tutuklu ve mahkûm sayısı 532’ye ulaştı.
Cezaevinde hizmet veren 230 çalışan var.
2020 yılında 20’nin üzerinde cezaevi çalışanı da emekliliğini vermeye hazırlanıyor.
YENİDÜZEN’e konuşan Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, artan suçlar nedeniyle cezaevindeki mahkum sayısının kapasitenin üstünde olduğunu ve sağlıklı bir ortamın kalmadığını dile getirdi.

c3-033.jpg

Mahkûm ve tutuklu sayısı 532

Merkezi Cezaevinde tutuklu ve mahkûm sayısı 532’yi aştı. Yıllardır çözümsüz kalan cezaevinde artan sayı nedeniyle mahkûm ve tutuklular koğuşlarda insanlık dışı bir yaşam sürülmeye çalışırken, koridorlara ranza takviyesi yapıldı.
Dün itibarı ile cezaevinde 505 erkek, 27 kadın mahkûm ve tutuklu olmak üzere 532 kişi var.
En küçük tutuklunun 15 yaşında olduğu öğrenilirken, en büyük tutuklu 71 yaşında.

MAYIS AYINDA İHALE BİTİYOR… Yapımına 2018 yılı Ocak ayında başlanan yeni cezaevinin 500 günlük ihale süresi Mayıs ayında sona eriyor. Cezaevi tamamlanma aşamasına geldi.

 

Yeni cezaevinin ihale süresi 4 ay sonra bitiyor

Çalışmaları hızla devam eden yeni cezaevinin ihale süresi Mayıs ayında sona eriyor.
Yeni cezaevinde çocuklar, kadınlar ve erkekler koğuşu birbirinden tamamen ayrı yerde inşa edildi.
Mahkûm ve tutukluların aileleri ile daha iyi koşullarda görüşmesi için bekleme ve görüşme salonları modern hale getirilen cezaevinde giriş ve çıkışlardaki güvenlik önlemleri için de son teknoloji ürünler kullanıldı.
Çocuk ve genç suçlular için yapılan bölümün örneği ise Türkiye ve farklı bir ülkeden alınarak inşa edildi.

c4-012.jpg

Bin adet kamera ile izlenecek

Yeni cezaevi, 500 yetişkin erkek, 100 yetişkin kadın, 65 çocuk ve 100 kişilik açık cezaevi şeklinde projelendirildi.
93 dönümlük arazide inşaatı devam eden yeni cezaevinde, atölyeler, sportif ve sosyal tesisler de yer alacak. Cezaevi bin kamera ile izlenecek.

KAYALI: “MAHKUM SAYISINDA AZALMA YOK” YENİDÜZEN’e konuşan Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, ülkede artan suçlar nedeniyle cezaevindeki mahkum sayısında azalma olmadığını, sayının katlanarak arttığını ifade etti.

Kayalı: En büyük isteğimiz personel alımı

YENİDÜZEN’e konuşan Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, mevcut cezaevinin insani koşullardan yoksun olduğunu bunun artan suçlar nedeniyle aşırı yığılmadan dolayı kapasite yetersizliğinden kaynaklandığını dile getirdi.
Kayalı, mevcut cezaevi ve yeni yapılan cezaevinin son durumunu değerlendirdi.
Yeni cezaevinin son hızla çalışmalarına devam ettiğini belirten Kayalı, en büyük beklentilerinin yeni cezaevine taşınmadan en az 70-80 kişinin alınması olduğunu kaydetti.
Kayalı, taşınırken çok sıkıntı yaşanmayacağını ancak mahkûm ve tutukluların yeni binaya yerleştirmesinde nasıl zorluklar yaşanacağını az çok tahmin ettiklerini ifade etti.

“Cezaevinde azalma yok”

Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, her geçen gün artan suçlara işaret ederek cezaevindeki sayıya değindi. 532 kişilik bir ortamda mahkûm ve tutukluların da zorlandığına işaret eden Kayalı, sağlıklı bir ortam kalmadığını söyledi.
Kayalı, “Artan suçlar nedeniyle cezaevinde sayı artıyor, suçlu sayısı her geçen gün artıyor” sözlerini kullandı.

c2-076.jpg

“Eski cezaevini kaybetmeyelim”  

Yeni cezaevine taşındıktan sonra eski cezaevi için çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Kayalı, “Eski cezaevini tadil ederek, hükümsüz tutuklular için yeniden düzenleyebiliriz. Eklediğimiz ek yeni binalar var, hüküm almayan, mülteciler olduğu zaman burası onlar için kullanılabilir. Şuan mevcut cezaevinde ne yazık suçlu ayrımı yapamıyoruz, ancak insanca yaşanılır duruma getirip burayı kullanmaya devam edebiliriz.

 


2018 yılında yapımına başlanan ve hızla ilerleyen yeni cezaevi ile ilgili proje müdürü Şerif Özkaya, YENİDÜZEN’e çalışmalarını anlattı.

“Seramikler yerleştirildi, alt yapı tamamlandı”
 

Metro Mühendislikte proje müdürü olarak görev yapan Şerif Özkaya, yeni cezaevinde en önemli aşama olan beton işini tamamladıklarını ince imalata başladıklarını anlattı.

Özkaya, seramiklerin yerleştirilmeye başlandığını, alt yapının tamamlandığını, tüm tesisat işlerinin son aşamada olduğunu ifade etti.

Güvenlik sistemlerinin montajlarına başlandığını ve çevre sisteminin düzenlendiğine değinen Özkaya, “Çalışmalarımızda yüzde 65 yol kat ettik. 220 civarında çalışanımız var, teslim tarihine kadar planlanan işçi sayısı 300’e çıkacak. Yurt dışı birçok alımımız mevcut havalandırma sistemlerimizin gelmesi bekleniyor” dedi.


Karabacak: 93 dönüm arazi üzerine inşa ediliyor

c1-084.jpg

Metro Mühendislikte yetkili İnşaat Mühendisi Cihangir Karabaşak, kaba inşaatın büyük bir kısmının tamamlandığını iç ve dış cephelerde birçok işlemin sona geldiğini kaydetti.
İnşaat Mühendisi Cihangir Karabaşak, cezaevi inşaatı ve yürütülen çalışmalarla ilgili YENiDÜZEN’e konuştu.
Karabacak, 93 dönümlük arazi üzerine inşa edilen yeni cezaevinde atölyeler, spor ve sosyal tesislerin de yer aldığını ifade etti.
Cihangir Karabacak, büyük bir titizlikle çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, yeni cezaevinin Temmuz-Ağustos ayı gibi tam anlamıyla teslim edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Göz taraması ile ziyaret yapılacak

Yeni cezaevinde ziyaretçi sistemine de önem verildi.
 Ziyaretçiler yakınlarını görmeye geldiği zaman göz taramasından geçirilecek, mahkûm yakını ile o şekilde görüşme şansı elde edecek. İlgili ziyaretçinin göz taraması sistemden 6 saat sonra siliniyor.

 

Kapasite 765’e çıkarılacak: Yeni cezaevinde sona yaklaşılırken, 172 kişilik cezaevi kapasitesi 765’e çıkarıldı. 1982 yılında 172 kişiye göre inşa edilen cezaevinde şu anda 532 mahkum ve tutuklu var    

 

Koğuş düzeni değişiyor

Cihangir Karabacak’ın verdiği bilgiye göre, yeni cezaevinde koğuş düzeni mevcuttan çok farklı. Yeni cezaevinde çocuklar, kadınlar ve erkekler koğuşu birbirinden tamamen ayrı yerde inşa edildi.
Mahkûm ve tutukluların aileleri ile daha iyi koşullarda görüşmesi için bekleme ve görüşme salonları modern hale getirilen cezaevinde giriş ve çıkışlardaki güvenlik önlemleri için de son teknoloji ürünler kullanıldı.
Tüm koğuşlar iki kattan oluşurken, erkekler bölümünde 508 kişilik koğuşlar 1 kişi ve 10 kişilik olarak ayrıldı.
Kadınlar koğuşunda ise toplam 52 koğuş tek kişilik olarak hazır.
Tutuklu ve mahkûm çocuklar için hazırlanan bölümde ise 64 tek kişilik koğuşlarda bir de engelli bölümü yer alıyor.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190105104638.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 10619 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler