1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yeni bütçe 4 milyar 96 milyon 720 TL
Yeni bütçe 4 milyar 96 milyon 720 TL

Yeni bütçe 4 milyar 96 milyon 720 TL

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri dün tamamlandı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri dün tamamlandı.
Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 11.10’da toplanan Genel Kurul’da, Maliye Bakanlığı ve Gelirler Bütçesi görüşülerek, tasarının madde madde görüşülmesi tamamlandı ve bütünü oylandı
Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 28 Kasım’da, bir milyon 720 TL’lik artışla, 4 milyar 96 milyon 720 TL olarak oy çokluğuyla onaylanan 2015 bütçesinin Genel Kurul’da görüşülmesine 8 Aralık’ta başlanmıştı.
-----------

Maliye Bakanlığı bütçesi onaylandı

Mungan: “Sorunlar orta vadede çözülebilir sorunlar”

Meclis Genel Kurulu’nda 1 milyar 643 milyon 968 bin 37 TL olarak öngörülen Maliye Bakanlığı Bütçesi kabul edildi.
Eylem nedeniyle ara verilen Genel Kurul çalışmalarına UBP Genel Sekreteri Sunat Atun’un konuşması ile kaldığı yerden devam edildi.
Atun sosyal güvenlik kurumlarında reform yapılması gerektiğini, içinde bulundukları durumun sürdürülemez olduğunu, iç borcu büyüttüğünü kaydetti.

Çakıcı: “Hükümetin çetrefilli konulara el atmadığını görüyoruz”

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı da söz alarak, tarihin en büyük bütçe açıklarının 2006 yılında yaşandığını kaydetti. Tasarruf bütçesi yaklaşımının ortaya atıldığını ve nerede nasıl tasarruf yapabilirimin tartışılmakta olduğunu söyleyen Çakıcı, hükümetin bazı alanlarda tasarrufa uymayacak davranışlarda bulunduğunu, yeni istihdamlar yapıldığını iddia etti.
Çakıcı, “İş yerleri denetimlerinin etkin bir şekilde yapılıp yapılmadığı, yatırımların sorgulandığı, zarar beyan ederek büyük mal varlıkları içinde yaşayanlar vardır. Doğru dürüst gelir elde edemediğimiz bir dönemden geçiyoruz” dedi.
Maliye Bakanlığı’nın tasarruf yönünde mücadele verdiğini söyleyen Çakıcı, KTHY intibakları, CAS çalışanlarının durumu, BRTK ve Elektrik Kurumu’nda yaşanan sorunlar ve yeniden yapılandırmanın nasıl olacağı konularında tam olarak nasıl adımlar atılacağının bilinmediğini belirtti.
Daha adil ve sürdürülebilir bir yapının oluşması için daha çok mücadele gerektiğini söyleyen Çakıcı, “Hükümetin çetrefilli konulara el atmadığını görüyoruz. Askerlik konusu halkın istediği şekilde değişmedi, Göç Yasası aynı şekilde, CAS, KTHY, ETİ çalışanlarının haklarını alamadığını görüyoruz. Önemli ve büyük değişiklikler olduğunu bu bütçede göremiyoruz” dedi.
Uyuşturucu Komisyonu’nun bütçesi olmadığını söyleyen Çakıcı, toplumda uyuşturucunun çok büyük bir sorun olduğunu kaydetti.
Yalnızca işçilerin bedel ödediğini, çalışanlardan kesintiye yönelik bir gidişat olduğunu, ancak bazı işadamlarının zarar göstererek vergi ödemediklerini, bu sıkıntının aşılamadığını iddia eden Çakıcı, “Bu hükümetin önceki hükümetten çok da bir farkı yoktur” dedi.

Angolemli: “Piyasa tamamen döviz üzerinden dönüyor”

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkede ifade özgürlüğü için gerekli mücadelenin yapılmadığını kaydetti.
Angolemli, CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’nın ifade özgürlüğü için bir ışık yaktığını, bu mücadelenin süreceğini belirtti.
Maliye Bakanlığı’nın Başbakan kadar etkili olduğunu söyleyen Angolemli, öğretmen ve hademe eksiliği örneğini vererek, bu ve diğer birçok sorunun Maliye Bakanlığı’nın izni ile çözülebileceğini belirtti.
Angolemli, emeklilerden yapılan kesintilerin geri ödenmesi konusunda, verilen sözlerin tutulması, bunun bir yolunun bulunması gerektiğini kaydetti.
Bütçe hazırlanırken doların yükselme kaydettiğini belirten Angolemli, piyasanın tamamen döviz üzerinden döndüğünü söyledi.
Angolemli, KKTC’nin Türk Lirası üzerinde hakimiyeti olmadığını, bunun yarattığı sorunlarla nasıl başedileceğini sordu. Angolemli, geçmişte para konusundan Meclis’in basıldığını, ciddi olaylar yaşandığını, bu hükümetin o dönemlerde yaşananlardan ders alması gerektiğini ifade etti.
Angolemli, “Vergide sınıfta kaldık. Özel sektör gelişsin istiyoruz ama normal yollardan, bir gecede değil” dedi.
Muhtarların maaş isteminin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Angolemli, neden maaş ödenemediğini sordu.
Çiftçi ve hayvancının mazotu vergisiz alması gerektiğini söyleyen Angolemli, bir defa yapılırsa bunun değiştirilemeyeceğini kaydetti.
Angolemli, Türk Lirası’ndaki dalgalanmalara bakıldığında, bütçe verilerinin topluma refah getireceğine inanmadığını belirtti.

------------
Mungan: “Toplam borç 12 milyon TL, iç borç 4 buçuk milyon”

Maliye Bakanı Zeren Mungan, konuşmalardan çok yararlandığını, önemli kısmının yapıcı olduğunu kaydetti. Konuşmacıların çoğunun ciddi iç borç olduğuna yönelik sorunda birleştiklerini hükümetin temel üç politkası olduğunu, öncelikle iç borçların döndürülür olması gerektiğini kaydetti.
Mungan, toplam borcun 12 milyon TL, iç borcun 4 büçük milyon TL olduğunu ifade etti.
Mungan, sorunların orta vadede çözülebilir sorunlar olduğunu kaydetti.
Cari harcamaların Kıbrıs Türk insanından toplanacak şekle gelmesi konusunun da sağlanması gerektiğini belirten Mungan, “Cari harcamaları halledersek sorunlarımızla baş edebiliriz”
Reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini, buna ihtyaç duyulduğunu söyleyen Mungan, reform amaçlı ciddi kaynaklar ayrıldığını vurgladı.
“Cari harcamalardan aldığımız kaynağı azaltırken, reformlar için aldığımızı artırıyoruz” diyen Mungan, reformları gerçekleştirmek zorunda olduklarını belirtti.
Ödemelerde zorluklar yaşandığını söyleyen bir milletvekilini yanıtlayan Mungan, böyle bir zorluk olmadığını, ödemelerin ötelenmediğini ifade etti.

Kasa durumuna da değinen Mungan, açıkların Maliye Bakanlığı web sitesinde Maliye Seyir Defteri’nden yayınlandığını, herkesin bunları görebileceğini ifade etti.
Mungan, belediyelerle ilgili yasal düzenleme bulunduğunu, yapısal dönüşümlere ihtyaç olduğunu, yapılan katkının da değerlendirileceğini ancak henüz sonuçlandırılmadığını kaydetti.
Mungan, Casino ve bet ofislerle igili denetimler yapıldığını, standart bir yazılım belirleneceğini ve tümünün bunu uygulayacağını, devletin de bunu takip edeceğini, buna yönelik çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
“Program belli bir noktaya geldiğinde Türkiye ile paylaşılacak”
Mungan, programın 2015’in ilk çeyreğinde başlatılacağını, belli bir noktaya geldiğinde de Türkiye ile paylaşılacağını ifade etti.
Sabit sermaye yatırımlarının önemli olduğunu, bu yatırımların yıllar içinde geliştiğini söyleyen Mungan, kamu ve özel yatırımlarında artışlar söz konusu olduğunu kaydetti.
Yatırımların ve rekabet ortamının iyileştirilmesi, dış gelirlerin artması hedefleri olduğunu söyleyen Mungan, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun politikalar gündeme getirdiğini anlattı.
Temel politikalarından birinin tasarruf olduğuna değinen Mungan, “Kamunun hizmet götürmesi lazım. Bunlar birlikte yürütülecek şeyler. Gelirleri artırarak çalışanların haklarını geliştireceğiz. Gelir elde etmeden harcama yapamayız. Verginin adil olarak alınması, kayıt dışının kayda alınması önemlidir. Vergi alacaklarının üzerine kararlılıkla gideceğiz” dedi.
Kredi anlaşmalarının dolar olarak yapıldığını söyleyen Mungan, aktarımların TL olarak yapıldığını kaydetti. Mungan, “‘Şoklara karşı zayıf kalıyoruz’ şeklinde söylemler var. Bu tür şoklar olması halinde Türkiye ile bir çözüm üretilebiliriz diye düşünüyorum. Ama ilk önce biz güçlü olmalıyız” dedi.
Mungan, muhtarların tatminkar ücret almasının işin doğasında olduğunu ifade etti.
Mungan, Yeni Bankalar Yasası hazırlandığını, son rötüşlar yapıldığını, yakında Meclise geleceğini belirtti.
Konuşmaların ardından Maliye Bakanlığı bütçesi onaylandı.

----------
Yorgancıoğlu: “Her aşamada katkı koyan herkese teşekkürler, hayırlı olsun”
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 4 milyar 96 milyon 720 TL olarak öngörülen 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı onayladı. Oylama sonucunda 27 milletvekili kabul, 9 milletvekili ret oyu kullandı. Oylamaya 14 milletvekili katılmadı.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bütçeye katkı koyan tüm millletvekillerine, meclis çalışanlarına, bürokratlara ve basına teşekkür etti.
Siber’den sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yaşanan süreçte muhalefet ve bazı iktidar miletvekillerinin görüşlerini ortaya koyduğunu belirtti. Bu eleştirilerin dikkate alınacağını söyleyen Yorgancıoğlu, “Dört ay önce bakanlıklarda çalışmalar başlatıldı. Her aşamada katkı koyan herkese teşekkürler. Hayırlı olsun” dedi.

Gelirler Bütçesi

Meclis Genel Kurulu’nda, bütçenin tümünün görüşülmesinden önce ilk olarak Gelirler Bütçesi görüşülerek, onaylandı.
Genel Kurul’da daha sonra tasarının diğer maddelerinin okunmasına geçildi.
Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür söz alarak, maddelerin çok uzun olması nedeniyle sadece yan başlıkların okunması önerisinde bulundu. Özgür, bütçe görüşmelerine katılan milletvekillerine, tüm meclis çalışanlarına, bürokratlara ve basına teşekkür etti.
Öneri oy çokluğu ile onaylanarak 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın diğer maddeleri de görüşülerek oy çokluğu ile onaylandı.
Daha sonra 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın bütünü açık isim okunarak oylandı.
Oylama sonucunda 27 milletvekili kabul, 9 milletvekili ret oyu kullandı. Oylamaya 14 milletvekili katılmadı.
Bunun üzerine yasa tasarısı 4 milyar 96 milyon 720 TL olarak oyçokluğuyla Meclis Genel Kurulu’ndan geçti.
(tak)

Bu haber toplam 1663 defa okunmuştur