1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yeni asgari ücret için tarih: 2019 Ocak
Yeni asgari ücret için tarih: 2019 Ocak

Yeni asgari ücret için tarih: 2019 Ocak

İşçi sendikaları, bu yıl iki kez belirlenen asgari ücretin 2019 Ocak ayında yeniden değerlendirilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun “bir an önce toplanması” çağrısında bulundu. Çalışma Bakanlığı Ocak ayına işaret etti

A+A-

Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Çaluda, asgari ücretin Ocak ayında yürürlüğe girecek şekilde, enflasyon oranında yükseltilmesini istediklerini dile getirdi.

“Hiç vakit kaybetmeden Asgari Ücret Tespit Komisyonu çağrıda bulunmalı” diyen Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Hasan Felek, yeni asgari ücretin “at pazarlığı şeklinde” değil, yasadaki 4 kişilik bir ailenin giderlerini göz önünde bulundurarak belirlenmesi gerektiğini söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Ocak ayında toplanacağını ve yeni asgari ücretin 2019’unun ilk iki ayı içerisinde yürürlüğe gireceğini kaydetti…

Zeki Çeler, özel sektörde çalışan KKTC vatandaşlarına ‘ek maaş’ desteği konusunda da Başsavcılıktan sözlü olarak olumlu görüşün geldiğini, yazılı görüşün gelmesiyle birlikte Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi halinde uygulamaya koyacaklarını söyledi

 

Didem MENTEŞ

2019 yılına haftalar kalmasıyla birlikte gözler yeni asgari ücrete çevrildi. İşçi sendikaları bu yıl iki kez belirlenen asgari ücretin, 2019 yılı Ocak ayında yeniden değerlendirilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması çağrısında bulundu.

İşçi sendikaları yeni asgari ücretin Hayat Pahalılığı oranını dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini belirterek,  asgari ücretli çalışanların çok zor durumda olduğunu dile getirdi.

Sendikalar, asgari ücretin sektörel bazda uygulanmasının da önemli olduğuna dikkat çekti.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun hükümet kanadı asgari ücretle ilgili birtakım çalışmalar yürütürken, Çalışma Bakanı Zeki Çeler Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Ocak ayında toplanacağını ve yeni asgari ücretin 2019’unun ilk iki ayı içerisinde yürürlüğe gireceğini belirtti.

 


Başsavcılık’tan ‘özel sektöre maaş desteği’ne olumlu görüş

 

Çeler: “Ek maaş desteği ile ilgili olumlu görüş sözlü olarak geldi”

 

Özel sektörde çalışan KKTC vatandaşlarına ‘ek maaş’ desteği konusunda da Başsavcılıktan sözlü olarak olumlu görüşün geldiğini vurgulayan Bakan Çeler, “sanırım önümüzdeki haftada yazılı olarak görüş gelecek. Bakanlar Kurulu’nda onaylatabilirsek, artık özel sektörde çalışan KKTC vatandaşlarına da ek maaş desteğine 2019 yılından itibaren de başlamış olacağız” dedi.

 

Mevcut asgari ücret 2620 TL

Hatırlanacağı üzere Asgari Ücret Mart 2018’de 2 bin 365 TL olarak belirlenmiş daha sonra 6 Ağustos 2018’de ikinci artış yapılmıştı. Son asgari ücret brüt 2 bin 620, net 2 bin 279 TL olarak belirlenmişti. Yapılan değişiklikle asgari ücret saatlik 15.12 TL, günlük 120.92 TL, haftalık 604.62 TL olmuştu.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu 2018’in ikinci asgari ücretini dördüncü toplantıda karara bağlamıştı.

 


Taraflar ne dedi?

Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Çaluda:

 

“Komisyon toplanmalı, enflasyon oranında artış olmalı”

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanma çağrısında bulunan Hür-İş Federasyonu Başkanı Çaluda, şunları söyledi: Çalışanların alım gücü ciddi anlamda eridi, sıkıntı yaratıyor. Bilindiği gibi hükümet üçlü kararname ile Hayat Pahalılığı’nı da durdurdu. Tabi bu ay asgari ücret eksik çıkarsa ne olacak, her şey havada kalacak. Hür-İş Federasyon olarak en azından Aralık ayında toplanıp, Ocak ayından geçerli olmak üzere bir asgari ücretin tespit edilmesini istiyoruz. Eğer Ocak ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanırsa bu defa Şubat’a kalacak. Geçen defa iyi niyetimizden 1 ay gecikmeli oldu. Ama şimdi biz Ocak ayında yürürlüğe girecek şekilde asgari ücretin enflasyon oranında yükseltilmesini istiyoruz. Bu konuda hem Sayın Başbakan hem de Çalışma Bakanı ile görüştük. Bir takım çalışmalar var ama maalesef Çalışma Bakanlığı bu konuda ağır gidiyor. Şöyle ki; biz artık sektörel bazda asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini söyledik. Bu olmazsa en azından devletin enflasyon oranında verdiği artış oranı baz alınarak bir tespit yapılsın.  Bu da devlete en düşük maaşla çalışan işçinin, maaşına tekabül edecek şekilde asgari ücretliye yansısın. Devletin ön gördüğü HP neyse onu masaya koyacağız. Çünkü asgari ücretli çok zor durumdadır.”

 


 

Dev-İş Başkanı Hasan Felek:

 

“Bilimsel verilerle asgari ücret belirlenmelidir”

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değişmesi gerektiğini söyleyen Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Hasan Felek, şunları söyledi:

“Bizim asgari ücret konusunda tavrımız açık. Bir kere Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun temsiliyeti yasaya göre tamam değil. Çünkü o masada asgari ücretliyi temsil eden bir sendika yoktur. İşverenleri temsil eden örgüt de o masada yoktur. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun oluşumu şuan ki yapısıyla demokratik bir yapı değil. 1975’in koşullarına göre ortaya çıkmış bir oluşumdur. Bu yapının demokratikleşmesi gerekir. Özellikle özel sektörde örgütlü sendikaların, federasyonların da bu masada yer alması gerekir. Bize göre işveren temsilcilerinin ve işçi federasyonlarının yer almasını her zaman talep ettik. Doğru uygulama budur. Rakamsal bazda ise asgari ücret yeterli değil. Bugün ülkemizde yaşanan TL’ye endeksli temel ihtiyaç maddelerinin neredeyse % 60-70 zamlandığı bir ortamda şuan ki asgari ücretin yeterli olmadığı ortadadır. Ağustos ayında brüt 2620 TL, 2265 TL de net asgari ücretin yıl içinde tekrar değişmesi gerekir. Mart ayına göre 203 Dolar, 87 sterlin ve 104 Euro asgari ücretlinin alım gücünde gerileme var. Onun için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun e en erken zamanda toplanması gerekir. Çalışma Bakanlığı’nın da Asgari Ücretler Yasası’nı tekrar ele alıp en azından temsiliyet konusunu düzenlemelidir. Şuanda 6 aylık DPÖ’nin Hayat Pahalılığı’nı uygulasak 3 bin 144 TL olması lazım. Asgari ücretli insanların insanca yaşayacağı koşullara getirilmesi gerekir. Yasada belirtilen şekilde, asgari ücret tespit edilirse ki bunlar nedir; Sağlık Bakanlığı’nın Gıda Endeksi, Ticaret Dairesi’nin Fiyat Endeksi ve DPÖ’nün hane halkı anketleri dikkate alınarak bilimsel verilerle asgari ücret belirlenmelidir. Bunları alt alta koyduğunuzda asgari ücretin ne kadar olmasının cevabını verir. Özet olarak, yeni asgari ücreti at pazarlığı şeklinden ziyade bilimsel, yasada olan 4 kişilik bir ailenin gıda, konut, giyim, ulaşım, sağlık, dinlenme, eğlence ve diğer giderlerini göz önünde bulundurarak insani koşullara göre rakamın belirlenmesidir. Hiç vakit kaybetmeden Asgari Ücret Tespit Komisyonu çağrıda bulunmalıdır”

 


 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler:

 

“Komisyonu Ocak ayında toplayacağız”

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Ocak ayında toplanacağını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, şöyle konuştu: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ocak ayında toplanacak, değerlendirme yapıp ona göre hareket edeceğiz. Ülkedeki ekonomik durum herkesi etkiledi, asgari ücret çalışanları da en çok zarar görüp etkilenenledir. Bizim de buna asgari ücret konusunda özel sektörde ‘taban maaşı’ belirlenmesi hususundaki görevimizi yerine getirmek için uğraşıyoruz. Tabi burada Çalışma Bakanlığı tek başına yetkili değil. Maliye Bakanlığı’nın da gelir ve gider dengesini koruyabilme açısından ciddi bir konumu söz konusudur. Onu da göz önünde bulundurarak, 2019’unun ilk iki ayı içerisinde yeni asgari ücreti hayata geçireceğiz. Asgari ücretin sektörel bazda belirlenmesiyle ilgili de çalışmalarımız vardır. Bir yere kadar geldik. Bazı farklı ülkelerdeki sistemleri alıp bizim ülkemize nasıl uygulanabilirliğine baktık. Bilindiği gibi bizde birçok yasa asgari ücrete endekslidir. Maliyenin de birçok kalemi asgari ücrete endeksli kullanıldığı için bir ‘taban’ asgari ücretinin belirlenmesi, bunun dışında da yapılacak yasal düzenlemeyle de sektörlerin belirlenmesi ve bu sektörlere farklı taban maaşlarının belirlenmesi hususunda çalışmalarımız yürüyor. Örneğin bankacılık, turizm, eğitim, sağlık sektörü, düz işçi sektörü gibi farklı farklı sektörler kurarak bu sektörlerdeki maaşların tabanlarını, o sektörlerin sendikalarıyla birlikte belirleme hususuna gideceğiz. 

Bu arada özel sektör çalışanlarına ‘ek maaş’ desteği konusunda ise Başsavcılıktan olumlu görüş sözlü olarak geldi. Sanırım önümüzdeki haftada da yazılı olarak görüş gelecek. Bunu Bakanlar Kurulu’nda da onaylatabilirsek artık özel sektörde çalışan KKTC vatandaşlarına da ek maaş desteğine 2019 yılından itibaren de başlamış olacağız”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181215100904.jpg

Bu haber toplam 38816 defa okunmuştur