1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. 'Yemek', Kıbrıs Rum basınına şöyle yansıdı
'Yemek', Kıbrıs Rum basınına şöyle yansıdı

'Yemek', Kıbrıs Rum basınına şöyle yansıdı

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in görüştüğü dün akşamki 4 saatlik yemekten yeni görüşme tarihi çıkmaması bugünkü gazetelerin manşetlerinde yer buldu

A+A-

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in görüştüğü dün akşamki 4 saatlik yemekten yeni görüşme tarihi çıkmaması bugünkü gazetelerin manşetlerinde yer buldu.

Fileleftheros “Yemek Sonuçsuz… İki Lider Sadece Çabanın Eide Tarafından Sürdürülmesine Karar Verdi… Akıncı, Türkiye’deki Referanduma Kadar Zaman Kazandı” başlık ve spotlarıyla aktardığı haberinde dün akşam 19.00’da başlayıp 23.30’da sona eren yemekte uzlaşılan tek noktanın, Eide’nin çabaya devam etmesi olduğuna işaret etti.

Yemekten Akıncı “kârlı çıktığı” yorumu yapan gazete, “Olumsuz tavrıyla, Türkiye’deki referandum arifesinde, çıkmazın sorumluluğunu yüklenmeden zaman kazanmayı başardı” ifadelerine yer verdi. Yemek sonrasında yapılan ortak açıklamanın, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i bir miktar ifşa ettiği değerlendirmesinde bulunan gazete, “Çünkü müzakerelerin yeniden başlamama sebeplerinden biri de iki liderin yurtdışında olacak olmasıydı” ifadesini kullandı.

Gazete, ortak açıklamada Akıncı için “Kıbrıslı Türk lider”, Anastasiadis için de “Kıbrıslı Rum lider” sıfatlarının kullanıldığına dikkat çekerken, her iki liderin de yemek sonrasında açıklama yapmaktan kaçındığını, Anastasiadis’in Başkanlık Sarayı’na dönüşünde, kendisini bekleyen gazetecileri BM tarafından yayımlanan ortak açıklamaya havale ettiğine işaret etti.

“ENDİŞE YÜZLERİNDEN OKUNUYOR”

Gazete, iki Kıbrıslı liderin yemek öncesinde el sıkışırken görüntülendiği bir de fotoğrafa “endişe yüzlerinden okunuyor” yorumuyla yer verdi. 

Haber, şöyle devam etti: Liderler, yemeğinin düzenlendiği Ledra Palace Otel’e farklı girişlerden girmeyi tercih etti. Otel önündeki yolda Akıncı ve Anastasiadis’e Kıbrıs sorununun çözümü yönünde adım atma çağrısı yapmak üzere birçok kişi toplanmıştı. Yemeğin başında çekilen fotoğraflarda endişe, yüzlerinde okunuyordu.

Alithia “Zorluklar… Bu Akşamki Akıncı-Anastasiadis Yemeğinde Ortam İyi Ama Özlü Sonuç Yok... Top, Yeni Temaslar İçin Eide’de… Herkesin Beklediği Müzakerelerin Yeniden Başlaması, Beklemede…” başlık ve spotlarını kullandı.

Anastasiadis’in, gazeteye yakın bir kaynağa, yemekle ilgili “ortam iyiydi ancak müzakerelerin yeniden başlaması yönünde özlü bir sonuç çıkmadı” dediği kaydedilen haberde, yemekte konuşulanlar hakkında bazı bilgiler de aktarıldı.

Habere göre, Anastasiadis, müzakerelerin gecikmeksizin ve hiçbir şart koşulmadan başlamasını istedi. Akıncı da Güven Yaratıcı Önlemlere (GYÖ) ve Rum Meclisi’nin Enosis Plebisiti ile ilgili karar konusuna atıflar yaptı. Akıncı’nın yemek boyunca, Rum Meclisi, Enosis Plebisitine atfın çıkarılacağı bir yasa geçirmeden müzakerelerin yeniden başlama tarihi belirlenmesini kabul etmemekte ısrar ettiği savunuldu.

 

Bu haber toplam 2537 defa okunmuştur