1. HABERLER

  2. SPOR

  3. YDÜ’ye bir şok daha!
YDÜ’ye bir şok daha!

YDÜ’ye bir şok daha!

Mersin Üniversitesi YDÜ’nün kural ihlali yaptığını iddia ederek TBF’ye başvurdu

A+A-

Eren ŞİŞİK

Türkiye Kadınlar Basketbol 2. Ligi’nde mücadele eden Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) yeni bir şok ile daha karşı karşıya. Daha önce karşı karşıya geldiği Mersin Basket karşılaşmasında yönetmelikte yazan sayıdan daha fazla Türkiye kökenli oyuncu oynattığı gerekçesi ile 20-0 hükmen yenik sayılan YDÜ takımına bir itiraz da Mersin Üniversitesi’nden geldi.

Kabul edilirse ligden ihraç edilebilir
Ligin 3. Haftasında NEU RA 25’de karşı karşıya gelen YDÜ ile Mersin Üniversitesi karşılaşmasını YDÜ takımı 65-43’lük rahat bir skorla kazanmayı başarmıştı. Mersin Üniversitesi dün Türkiye Basketbol Federasyonu’na (TBF) bu karşılaşma ile ilgili şikayette bulundu. TBF’nin, Mersin Üniversitesi’ni haklı bulması halinde temsilcimiz Yakın Doğu Üniversitesi aldığı 2 hükmen yenilgi sebebiyle ligden ihraç edilecek.

Kabul edilmesi zor, itiraz süresi 24 saat
Ancak Mersin Üniversitesi’nin yaptığı itirazın kabul edilmesinin de zor olduğu gelen haberler arasında. Zira, karşılaşma tamamlandıktan 24 saat sonra takımların itiraz haklarının dolduğu biliniyor. Daha önce buna benzer bir itiraz yapan Mersin Basket takımı, itirazını maç biter bitmez yaptığı için 20-0 hükmen galip gelmişti. 

Rakibin 12 kişilik maç kadrosunda, 5 Türk oyuncu bulundurduğu gerekçesi ile, Türkiye Basketbol Federasyonu’na şikayette bulunan Mersin Üniversitesi Spor Kulübü, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Söz konusu müsabakada rakibimiz 4 Türk oyuncu, 1 Çifte Lisans- Türk oyuncu, (Yönetmelikte yazan sayıdan fazla yani 5 Türk Oyuncu) ile sahaya çıkmışlardır. İdari ekibimiz YDÜ takımının Federasyon tarafından belirtilmediği halde 4 oyuncudan daha fazla sayıda Türk oyuncu ile mücadele ettiğini fark etmiş yapılan bu kural hatasını henüz maç başlamadan federasyon yetkilileri ile temasa geçerek bildirmişlerdir. Federasyon yetkilileri ise Yakın Doğu Üniversitesi’ne, Türkiye Kadınlar Basketbol İkinci Ligi Yönergesi’nin Madde: 20.3 bendinde belirtildiği üzere dört Türk oyuncu oynatma hakkı verildiğini, ancak buna ek olarak bir (1) Çifte Lisans-Türk oyuncu oynatma hakkı verildiğini ve YDÜ’ye verilen bu hakkın en yakın zamanda da yönergede yayınlanacağını bildirmişlerdir.
Ancak Yakın Doğu Üniversitesi Takımı söz konusu müsabakayı, Türkiye Kadınlar Basketbol İkinci Ligi Yönergesi’nde hiçbir şekilde belirtilmediği halde, 5 Türk oyuncu ile tamamlamıştır. Devam eden haftalarda ise Yakın Doğu Üniversitesi Takımı’nın oynadığı Mersin Basketbol Gençlik Takımı’nın, YDÜ ile oynadıkları maça ilişkin olarak yaptıkları itiraz TBF tarafından MBK’nın lehine (Hükmen 20-0) olumlu sonuçlanmıştır.
Mersin Üniversitesi Spor Kulübü olarak söz konusu müsabaka ile ilgili olarak Türkiye Basketbol Federasyonu’na yaptığımız itirazın bir an önce sonuçlanmasını ve TBF tarafından verilen kararın bir an önce tarafımıza ve kamuoyuna bildirilmesini beklemekteyiz.”

Yönetmelik ne diyor?
“KKTC Basketbol Federasyonu tarafından kendi yönetmelikleri çerçevesinde önerilen ve TBF yönergeleri uyarınca tüm kriterleri yerine getirerek TKB2L’ye katılan KKTC kulübü sporcularında KKTC doğumlu ve KKTC vatandaşı olma şartı aranır. Bu kulüp kadrosunda Türkiye Cumhuriyeti’nin ümit, genç ve yıldız kadrolarında yetişmiş en fazla dört (4) tane Türk vatandaşı sporcu yer alabilir”

Bu haber toplam 1964 defa okunmuştur