1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YDÜ Hastanesi iddiaları yanıtladı
YDÜ Hastanesi iddiaları yanıtladı

YDÜ Hastanesi iddiaları yanıtladı

YDÜ Hastanesi ‘Yasa dışı organ ticareti’ iddiaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

A+A-

YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Savaşan, 2012 yılında hastanenin ‘organ nakli yapabilir’ belgesi aldığını açıklayarak, geçtiğimiz sağlık bakanı döneminde böbrek nakli yapılması için hastaneye 2 kez devlet sevki hasta yollandığını kaydetti.
Savaşan, bu süre zarfında hastanede 4 kez yapay kalp nakli gerçekleştirdiğini ifade etti.
Savaşan, hastanenin organ nakli yapabileceğine dair iznin alınmasının ardından tüm sağlık çalışanlarının gerek dış merkezlerde gerekse iç merkezlerde organ nakli yapabilmesi için 2 yıldır hazırlıklarını tamamlayarak,  eğitimlerini alındığını belirtti.
Savaşan,  Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin YDÜ Hastanesi’ne yönelik ortaya attığı iddiaları yanıtladı.


“Süreç gizli yaşanmadı”
“Böbrek nakli olmak için 2 yabancı uyruklu vatandaşın müracaatıyla başlayan süreç konuşulduğu gibi gizli olmamıştır. Süreç, basın vasıtasıyla hastaların, hastaneye kabul edilmesinden önce başlamıştır. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis başkanı ve Sağlık Bakanlığı’na bu konuyla ilgili bilgi verilmiştir” diye konuşan Savaşan, bu kapsamda yapılacak olan naklin uluslararası kurallara uygun ve hayata geçmemesine rağmen mevcut yasaya uygun bir şekilde yapılacağının vurgulandığını açıkladı.
Savaşan, bu durumda Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin ‘organ mafyasının kol gezdiğini’ hissettiren açıklamalar yapmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

“Denetleme ekibi, 4-5 saat hastanede kaldı”
Öte yandan YDÜ Hastanesi’ni denetlemek için 5 avukat ve 8 hekimden oluşan ekibin geldiğini belirten Savaşan şöyle konuştu: “Ekibe, onları burada gördüğümüz için teşekkür ettik.  Ekibin, konuşmak istediği kişilerle konuşabileceğini söyledik. Denetim ekibine,  Yoğun Bakım, Hemodiyaliz Servisi, Kan Bankası ve hastaların yatacağı odaları gösterdik. Ekip, 4-5 saat hastanede kaldı”
Savaşan, denetleme ekibi ile yaptıkları toplantı sırasında bakanlığın Başsavcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, bu durumu anlamanın mümkün olmadığını dile getirdi.

“Şu an nakil yapılmadı, akrabalık belgesi bekleniyor”
Savaşan, şu anda naklin yapılmadığını,  naklin yapılıp yapılmayacağına yönelik yabancı uyruklu 2 hastaya testlerin yapıldığını açıkladı.
Bunun yanı sıra uluslararası geçerliliğe sahip, Türkiye’den onaylanmış akrabalık belgelerinin gelmesi, ve hazırlanan yasanın kriterlerinin yerine getirilerek, tetkik sonuçlarının olumlu çıkması halinde
2 nakli yapmayı planladıklarını söyleyen Savaşan, “YDÜ Hastanesi devletin denetiminde açılan ve bu şekilde hizmet veren bir hastanedir” dedi.
Savaşan, organ nakli yapılacak hastaların 2’sinin de Ukrayna uyruklu olduğunu dile getirerek, alıcı ve vericilerle bir buçuk haftadır görüştüklerini dile getirdi.

“Bakanlıktan 80 milyon TL alacağımız var”
Öte yandan Bakan Gülle’nin YDÜ Hastanesi protokolünün yenilenmemesine yönelik yaptığı açıklamalarının doğru olmadığını ifade eden Savaşan, “Sağlık Bakanlığı’nın Ankara, İstanbul ve Adana ile yaptığı tüm protokoller YDÜ Hastanesi ile yapılan protokolden daha pahalıdır” dedi.
Savaşan, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen sevkli hastalar nedeniyle hastanenin 80 Milyon TL alacağının bulunduğunu açıklayarak, bununla ilgili faturaların bakanlıkta olduğunu, bazı faturaların gönderilmesine ise devam edildiğini ifade etti.

Bu haber toplam 2373 defa okunmuştur