1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Yazda Avrupa Şampiyonası’na
Yazda Avrupa Şampiyonası’na

Yazda Avrupa Şampiyonası’na

Önceki yıllarda FIFA tarafından tanınmayan ülkelerin katılım gösterdiği NF-BOARD’ın pasifleşmesi sonrası 2013 yılında hayata geçirilen CONIFA (Bağımsız Futbol Federasyonları Birliği) Avrupa Şampiyonası düzenliyor. Büyük Britanya’ya bağlı Man Adası'nda (Is

A+A-

YENİDÜZEN Spor Servisi

Önceki yıllarda FIFA tarafından tanınmayan ülkelerin katılım gösterdiği NF-BOARD’ın pasifleşmesi sonrası 2013 yılında hayata geçirilen CONIFA (Bağımsız Futbol Federasyonları Birliği) Avrupa Şampiyonası düzenliyor. Büyük Britanya’ya bağlı Man Adası'nda (Isle of Man) 13-21 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek turnuvada Kuzey Kıbrıs Milli Takımı yer alacak.

12 takımdan biri Kuzey Kıbrıs
Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) ile adadaki futbolu birleştirme yönünde çalışmalarını sürdüren Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) bir yandan da dış temas anlamında çalışmalarını devam ettiriyor. KOP ile yapılan görüşmelerde henüz net bir sonuç çıkmazken, bu süre zarfında tanınmayan ülkelerin milli takımları seviyesinde maç yapmak için CONIFA’ya üye olan KTFF’nin haziran ayında düzenlenecek turnuvaya katılacağını belirtidi. CONIFA resmi internet sayfasında turnuvaya katılacak 12 takımın arasında Kuzey Kıbrıs’ın da olduğu açıklandı.

İsveç’te Dünya Kupası düzenledi
Önceki yıl, 7 Haziran 2013 yılında kurulan CONIFA, bünyesinde FIFA tarafından tanınmayan ülkeleri, sömürgeleri ve azınlıkları barındırıyor. Toplamda 24 üyesi bulunan CONIFA geçtiğimiz yıl İsveç’in Öztersund şehrinde ilk ciddi organizasyonu olan “CONIFA Dünya Kupası”nı düzenledi. Turnuvayı finalde rakibi Ellan Vannin’i penaltılarla 5-3’lük skorla mağlup eden Country of Nice kazandı.

4 kıtadan 24 üye
CONIFA bünyesinde, aralarında daha önce NF-BOARD’a üye ülkelerin yer aldığı 4 kıtadan 24 tanınmamış ülkenin federasyonlarını bulunduruyor. Bu ülkeler şöyle:
Darfur, Zanzibar, Chagos Adaları (Afrika), Arameans Suryoye, Irak Kürdistanı, Panjab, Tamil Eelam (Asya), Abkhazia, Country of Nice, Cilento, Ellan Vannin, Franconia, Heligoland, Monaco, Nagorneo Karabagkh, Kuzey Kıbrıs, Oksitanya, Padania, Romani People, Sampi, Szekelyföld, Güney Osetya (Avrupa), Cascadia, Quebec (Kuzey Amerika)

Man Adası (Isle of Man)
CONIFA’nın düzenleyeceği Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapma hakkını Ellan Vannin takımı elde etti. Turnuva Isle of Man olarak bilinen adada yapılacak. Büyük Britanya’ya bağlı Isle of Man, Türkçe “Man Adası” olarak telafuz edilmekte. İrlanda ile İngiltere arasında kalan deniz üzerinde yer alan adada İngiliz Sterlini para birimi olarak kullanıyor ve nüfusunun yaklaşık 80 bin kişi olduğu belirtiliyor.

Kuzey Kıbrıs sıralamada 14. durumda
Daha önce VIVA World Cup ve FIFI Wild Cup gibi organizasyonlara katılan, ülkemizde ELF Cup gibi bir turnuva düzenleyen ve bu turnuvalarda başarılı sonuçlar elde eden Kuzey Kıbrıs, turnuvanın başlamasına aylar kala favori olarak nitelendiriliyor. CONIFA resmi internet sitesinde tanınmamış ülkelerin yer aldığı ülkeler sıralamasında Kuzey Kıbrıs 1328 puanla 14’üncü konumda bulunuyor.

Turnuvanın formatı
Haziran ayında Man Adası’nda 8 gün sürecek olan Avrupa Şampiyonası’na 12 takım katılacak. Turnuva 3’er takımdan oluşan 4 grupta oynanacak. Gruplarında ilk iki sırada yer alan takımlar çeyrek finale yükselecekler. Daha sonra tek maç eleminasyon sistemine göre şampiyon belirlenecek. Final maçından ayrı olarak oynanacak olan sıralama maçları ile turnuva tamamlanacak.

Kura çekimi şubatta. Kuzey Kıbrıs seri başı
Tanınmayan ülkeler sıralamasındaki konumundan dolayı Kuzey Kıbrıs’ın yanı sıra Oksitanya, Padania ve Country of Nice, Şubat ayında gerçekleştirilecek grup kurasına seri başı olarak katılacak ve ilk torbada yer alacak. Ev sahibi Ellan Vannin takımı, Nagorno-Karabagkh, Abkhazia ve Szekely Land ile birlikte ikinci torbada bulunacak. Üçüncü torbada ise Franconia, Güney Osetya, Sampi ve Romani People takımları bulunuyor.

Bu haber toplam 1581 defa okunmuştur