1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Yaz Şekerleri; Karpuz Ve Kavun
Yaz Şekerleri; Karpuz Ve Kavun

Yaz Şekerleri; Karpuz Ve Kavun

Yaz Şekerleri; Karpuz Ve Kavun

A+A-


Dilara Topcan

Bu ikili yazın bereketli ve şeker mi şeker meyveleri arasında yer alıyor. Hatta yaz meyveleri denildiği zaman akla ilk gelen meyvelerden iki tanesi karpuz ve kavun… Birçoğumuz bu iki meyvenin ismini duyduğumuz anda hem damağımızı lezzetle tatlandırmalarından ötürü mutlu oluyor, hem de şeker içeriği bakımından zengin olmalarından ötürü de özellikle kilo kaygısıyla karşı karşıya kalıyoruz. Evet bu iki güzel yaz meyvesi zengin şeker içeriğine sahip olsalar dahi sağlık açısından gerçekten de birer nimet olarak nitelendirilebilirler…

KARPUZ VE FAYDALARI

Karpuz özellikle su bakımından yüksek içeriğe sahip olan bir meyve.  Fakat eşzamanlı olarak şeker içeriği de yüksek olduğundan bu leziz meyveyi dikkatlice tüketmekte fayda var. Aksi takdirde ekstra kalori alımı sonucu ne yazık ki kilo alımına neden olabilir.
A, C, folat gibi vitaminlerin yanısıra başta potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri de bünyesinde barındıran karpuz antioksidan bakımından da zengin olan bir meyve. Özellikle içeriğinde bulunan yüksek potasyum sayesinde tansiyonu da dengelemeye destek  sağlayarak kalp sağlığını korumaya da yardımcı oluyor.
Aynen domateste de olduğu gibi karpuz da ona kırmızı rengini veren likopen bakımından zengin. Likopenin de kansere karşı koruyucu etkileri bulunduğunu tekrardan hatırlatalım. Özellikle prostat kanserine karşı koruyucu etkilere sahip olduğu bilimsel çalışmalar tarafından da gösteriliyor. Bu nedenle tıpkı domates gibi karpuzu da zamanı gelmişken beslenme programımızda bulundurmayı ihmal etmeyelim.

BİR DE ‘KARPUZ-HELLİMİMİZ’ VAR TABİİ…

Ülkemizde karpuz hellim ikilisi de birçok kişi için yazın vazgeçilmez yiyecek kombinasyonları arasında yer alıyor. Yalnız bu ikiliyi sınırsızca ve kararını bilmeden tüketmek de ne yazık ki kilolanmaya neden olabilir. Unutmayalım ki iki leziz besin de kalori bakımından çok da masum içeriğe sahip değiller… Bu sebeple beslenme örüntümüzde bu güzel kombinasyona da yer verirken muhakkak dikkatli olmakta ve ölçüyü iyi ayarlamakta fayda var…

KAVUN VE FAYDALARI

Kavun da karpuz gibi birçok faydalı içeriğe sahip olan leziz bir yaz meyvesi…  A, C, K ve birçok B grubu vitaminini bünyesinde barındıran bir meyve. Bunların yanısıra potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller bakımından da zengin oluşu onu da karpuz gibi değerli bir besin haline dönüştürüyor. Fakat kavun da ne yazık ki dikkatlice tüketmemiz gereken meyveler kategorisi içerisinde bulunuyor…  Şeker içeriği bakımından zengin bir meyve oluşundan ötürü kavun da aşırı tüketim sonucunda  kilo artışına neden olabiliyor…

NE KADAR KARPUZ VE KAVUN TÜKETMELİYİZ?

Bir küçük boy karpuz ya da kavunun 1/8 dilimi aşağı yukarı bir porsiyon meyve hakkınıza eşdeğerdir. Bu doğrultuda porsiyon miktarına dikkat ederek tüketeceğiniz karpuz ya da kavunun kilo artışı açısından bir zararını görmeyecek, aksine faydalarından ‘zarara uğramadan’ yararlanabileceksiniz.

DİYABET (ŞEKER) HASTALARI DİKKAT!

Tabii özellikle diyabet hastalarının karpuz ve kavun tüketimlerine kesinlikle dikkat etmeleri, eğer şeker düzeylerinde ciddi sorunlara veya dengesizliklere neden oluyorsa karpuz ve kavuna beslenme programlarında yer vermemeleri gerekiyor. Bu noktada diyetisyenlerine danışarak kendilerine uygun olan en sağlıklı tüketim biçimini öğrenmeleri de tabii ki her zaman için en doğrusudur.

AKŞAM YEMEĞİNDEN SONRA TÜKETMEMEYE ÇALIŞIN

Yaz aylarında akşam yemeklerimizi genellikle 19:30-20:00 saatleri civarında tüketiyor olduğumuzdan ve uyku saatimiz de ortalama olarak 23:00-01:00 arası olduğundan akşam yemeğinden sonra uyku öncesi bir ara öğün tüketmemize pek de gerek yoktur. Özellikle de kilo problemi yaşıyorsak… Eğer son bir ara öğün yapmayı düşünüyorsak da bu ara öğün şeker bakımından fakir bir öğün olmalı (erik, elma, kayısı, süt, kefir vb.) kısacası karpuz ve kavun gibi şeker içeriği bakımından zengin meyvelerden oluşmamalıdır. 

GÜNDE KAÇ PORSİYON KARPUZ VEYA KAVUN TÜKETİLMELİ?

Günde ortalama olarak 3-4 porsiyon meyve tüketiyorsanız bunlardan bir ya da ikisi karpuz veya kavun olmalı. Kısacası tüm gün boyunca meyve alternatifi olarak yalnızca karpuz ve kavun tüketmemelisiniz. Onlar haricinde şeker içeriği daha düşük olan kayısı, şeftali, erik, kiraz, ananas, elma gibi alternatiflere daha sıklıkla yer vermeniz hem kan şekerinizi dengelemek hem de kilo yönetiminizi sağlamak açısından çok daha sağlıklı olacaktır. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi diyetisyeninizden edinebilirsiniz.
Hepimiz için barış, huzur, güzellikler ve mutlulukla dolu bir hafta olsun…

Bu haber toplam 7439 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 274. Sayısı

Adres Kıbrıs 274. Sayısı