1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YATIRIMLARA YENİ AF!
YATIRIMLARA YENİ AF!

YATIRIMLARA YENİ AF!

Bakan Ersan Saner, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile de 65 yaşın üzerindekilere, eksik günlerini ödeyerek emekli olma şansı tanınacağını açıkladı..

A+A-

Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na onay…

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nden gelen, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alarak, oy birliğiyle onayladı.
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alındı. Tasarı üzerinde söz alan olmadı ve oy birliğiyle onaylandı.
Tasarının onaylanması ardından, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı da görüşüldü.

Angolemli: “Hep son kez af çıkıyor deniyor ama sürekli af çıkmaya devam ediyor”

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar’ın tasarıya ilişkin raporu okumasının ardından söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Hep son kez af çıkıyor deniyor ama sürekli af çıkmaya devam ediyor. Asıl olan ödemeyi teşvik etmek. Her ay ödeme yapanlar kendilerini enayi yerine konmuş hissediyor” dedi.
Düzenli ödeme yapılması konusunda teşvik edici çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Angolemli, 2000 yılından beri hiç ödeme yapmadığı halde bu düzenlemeden yararlanıp emekli olacak kaç kişi olduğunu sordu. Bu gibi uygulamaları eleştiren Angolemli, sosyal sigorta yatırımlarının düzenli olması adına özel sektörde sendikalaşmanın teşvik edilmesini istedi. Hayvancıların ve çiftçiler için ödeme kolaylığı getirilmesini öneren Angolemli bu konuda düzenleme yapılmasını istedi.
Tasarıyla üç ayda bir yapılan ödemelerin aylık ödemeye çevrilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiren Angolemli, çiftçi ve hayvancının özel önemlerle sigortalı olmasını sağlarsa Bakan’a özel olarak teşekkür edeceğini kaydetti.

Hamzaoğulları: “Otobüs şoförleri düzensiz ödeniyor”

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise konuşmasında otobüs şoförlerinin devlet tarafından düzensiz şekilde ödendiğine işaret ederek, bu kişilerden düzenli ödeme yapmasının nasıl beklenebileceğini sordu.
“CTP hükümetteydi de ortağı da sizlerdiniz. Bu mekanizmanın başındaki da sizlerdiniz” diyen Hamzaoğulları, otobüs şoförlerinin ödenmesi ve sosyal sigorta yatırımları konusunda ilgili bakanlıklarla toplantı yapılmasını istedi.

Özgür: “Sürdürülebilir bir yapı için bütünlüklü çalışmak gerek”

CTP Milletvekili Birikim Özgür, mali açıdan sürdürülebilir bir yapı için bütünlüklü olarak çalışmak gerektiğine işaret etti.
Emeklilerden yapılan kesintinin geri ödenmesi için mahkeme kararına değinen Özgür, hükümetin bu konuda son derece tutuk bir tavır içinde olduğunu, bu konuda bütçeye mali kaynak konulmasını için CTP’nin ısrarcı olduğunu anımsattı.
Özgür, kendilerinin uyarılarıyla bütçeye bu konuda mali kaynak konulduğunu belirtti.
Kendi dönemlerinde alınan tedbirlerle, bütçede rahatlama yaşandığına değinen Özgür, bu rahatlamanın şimdiki hükümeti rahatlattığını savundu.
Sosyal Güvenlikle ilgili bütünlüklü bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ifade eden Özgür, Sosyal Sigortalar ve sosyal güvenlik yasalarında yapılması planlanan değişikliklere değindi.

Denktaş: “Siz söyleneceksiniz, biz icraat yapacağız”

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, gider kalemini arttıran emekli ödemelerinin bütçeye konduğunu, ancak gelir kısmının konulmadığını anlattı.
Emekli ödemeleriyle ilgili açıklamaların insan sevgisinden yoksun olarak nitelendirilmesini eleştiren Denktaş, CTP döneminde ise tüm kesimlerin alacaklarının, ödenmediğini kaydetti.
Denktaş, emeklilerle ilgili kesintilerin 7 yıl önce yapıldığını, ancak o günden bu güne CTP’nin 3 kez hükümete geldiğini ve bu paranın gündeme gelmediğini vurguladı.
“Bir yıldır, sizin eksik bıraktıklarınızı tamamladık” diyen Denktaş, bir şeyi ortaya atarken “biz ne yapmıştık” demek gerektiğini vurguladı.
Denktaş, “Siz söyleneceksiniz, biz icraat yapacağız UBP-DP iktidarı olarak” dedi. 

Çakıcı: “Sorun aslında denetimde”

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, insan sevgisinin burada tartışılmasının çok doğru olmadığını belirterek, konunun buraya gelmesinin hoş olmadığını söyledi.
Her hükümet geldiğinde, bir borç aldığını ve her hükümetin bir yük aldığını söylediğini belirterek, ülkeyi en uzun yöneten UBP ve CTP’nin birçok borç bıraktığını belirterek, bu borçları kimlerin yarattığını, nasıl bu duruma gelindiğini sordu. 
Sorunun affın yapılıp yapılmamasıyla ilgili olmadığına işaret eden Çakıcı, işverenlerden neden primlerin toplanamadığını, sistemin kurulamadığını sordu.
Sistemin düzenli kurulamaması nedeniyle, dönem dönem affın gündeme geldiğini vurgulayan Çakıcı, sorunun aslında denetim olduğunu vurguladı. 
Çakıcı, ilgili Bakandan konu hakkında tedbir alınmasını istedi.

​​​​​​​Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ‘nda yapılan düzenleme ile ana parada değil, faizlerde af ve ödemelerde taksitlendirmeyle imkanı yaratıldığı belirtildi…

Tatar: “Af başarılı olursa 50 milyon TL’lik tahsilat olacak”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, söz konusu yasadaki değişikliklerin önemine işaret ederek, başarılı bir çalışma olduğunu ve affın başarılı olması halinde 50 milyon TL’lik bir tahsilatın söz konusu olacağını, sigorta fonunu rahatlatacağını kaydetti.
Tasarıda ana paradan affın söz konusu olmadığını ifade eden Tatar, faizlerde ve ödemelerde taksitlendirmeyle ilgili düzenleme yapıldığını, işverenin ödeyemediği durumda, çalışanın mağduriyetinin giderilemediğini, bununla ilgili nasıl bir açılım yapılacağının da gündemlerinde olduğunu anlattı.

Şahali: “Yapısal iyileşmeyi sağlayacak adımların atılmasından uzak”

CTP Milletvekili Erkut Şahali, yasa tasarısıyla sigortalıların nakit döngüsünün hedeflendiğini belirterek, yapılan çalışmanın olumlu yanları olmakla birlikte, sigortalıların ihtiyaç duyduğu yapısal iyileşmeyi sağlayacak adımların atılmasından uzak olduğunu savundu.
Şahali, gelirlerdeki artışla, giderlerde de artış olacağına işaret etti. Konuşmaların ardından tasarının bütünü oy birliğiyle kabul edildi.

Saner: “Atılan adım yılda 2-3 milyon kar getirecek”

Tasarıya ilişkin raporun okunmasının ardından söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, asgari ücret üzerine yatırım yapanları ileride bekleyen birçok sorun bulunduğuna işaret ederek, hem işverenleri denetlemeye, hem de çalışanlarda farkındalık yaratmaya çalışıldığını söyledi.
Herkesin yatırdığı prim üzerinden emekli olacağına dikkat çeken Bakan Saner, yeni sistemle kimseye çıkar sağlanmasının mümkün olmayacağını söyledi.
Atılan adımın yılda 2-3 milyon kar getireceğine işaret eden Saner, değişiklikle, yatırımların aylık olarak yapılacağını ve elektronik yatırımın önünün açılacağını kaydetti.

65 yaşın üzerindekilere, eksik günlerini ödeyerek emekli olma şansı…

65 yaşın üzerindekilere, eksik günlerini ödeyerek emekli olma şansı tanınacağını ifade eden Saner, tasarıya verilen tüm destek için milletvekillerine teşekkür etti.
Bakan Saner’in konuşması ardından yasa tasarısı oy birliğiyle onaylandı.

 

Bu haber toplam 2540 defa okunmuştur