1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Yasal zemini olmayan rektör seçimine karşıyız"
Yasal zemini olmayan rektör seçimine karşıyız

"Yasal zemini olmayan rektör seçimine karşıyız"

YASAL ZEMİNDEN YOKSUN, KOLTUK KORUMA AMAÇLI REKTÖR SEÇİMİNE KARŞIYIZ

A+A-

DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN ortak basın açıklamasıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki rektör seçimine karşı olduklarını açıkladı.

Işte ortak açıklamanın tam metni



15 Ekim 2014 tarihinde görev süresi dolacak olan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Sayın Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, DAÜ Senatosu Çalışma ve Karar Alma Esasları Tüzüğüne aykırı bir şekilde kendi rektörlük statüsünü doğrudan ilgilendiren rektör saptama konusunda, kendisinin başkanlığını yaptığı Senato toplantısında Rektör adayı saptama sürecini erkene aldırttı ve Rektör adayı saptama komitesini de (RASK) kurdurarak Rektörlük makamını boşaltmadan, Senatonun Vakıf Yöneticiler Kuruluna (VYK) önereceği rektör adayını belirlemek için bir süreç başlattı.

2009 yılından beri ilk defa olsa da, gerek kendisi gerekse kendisini destekleyenler tarafından “Üniversiteye siyaseti sokmayın” söylemi sık sık kullanılmasına rağmen Sayın Abdullah Öztoprak, Rektör saptama sürecini özellikle yerel seçimlere denk getirip bu süreci maalesef siyasal pazarlıkların bir parçası konumuna getirmiştir. Bilindiği gibi mevcut VYK Başkanı da dâhil olmak üzere üyelerinin çoğunluğu ya belediye başkanlığına ya da meclis üyeliğine adaydırlar. Seçim yasaklarının olduğu böyle bir süreçte, Rektör münhali açma ve Rektör atama yetkisine sahip olan VYK çalışamaz durumdadır. Dolayısıyla VYK’nın Rektör saptama süreciyle ilgili ne bir onayı ne de münhali vardır. Açıkça bellidir ki seçim sürecinde siyasal dengelerden dolayı VYK sessiz kalmayı tercih etmektedir. Sayın Abdullah Öztoprak da bu süreci kullanarak, bir oldubitti yaratarak koltuğunu koruma çabası içerisindedir.

VYK’nın münhal ilan etmemesi ve Rektör saptama sürecinin açıkça mevcut Rektörün kontrolünde ve insiyatifinde gelişmekte olması muhtemel Rektör adayları arasında bu sürecinin adil olmadığı görüşüne yol açmaktadır. Bu süreç sonunda VYK tarafından Rektör olarak atanmanın garantisinin de olmadığını düşünen çok değerli akademisyenler aday olmayı düşündükleri halde sürece dâhil olmayı anlamsız bulmaktadırlar. Çünkü DAÜ tarihinde yapılan tüm rektör atamalarında münhal ilan edildiği herkes tarafından bilinmektedir.  Bugünlerde yürütülen süreçte ise münhal olmadığı için RASK yerel ve uluslararası basına ilan vermemiştir, verememiştir. Yaptıkları sadece Senato toplantısının sonucunu duyuran bir basın açıklamasından ibarettir.

Sayın Öztoprak’ın başlattığı süreç yasal zeminden yoksundur, adil ve ahlaki değildir, ve DAÜ’ye zarar vereceği açıktır. Bu süreç büyük sorunlara gebedir. DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN olarak bizlerin taşıdığı kaygılar da bu noktada yoğunlaşmaktadır. Ancak, öyle anlaşılıyor ki, bu süreç sonunda Senatonun önereceği rektör adayının VYK tarafından ataması yapılmazsa üniversitenin içine düşeceği durum Sayın Öztoprak’ın umurunda değildir. VYK’nın yerel seçimler sonrasında hukuka uygun bir münhal ilanı ile yeni bir rektör belirleme süreci başlatması ve rektör adaylarından başvuru kabul edileceğini duyurması durumunda yaşanacak kaos da Sayın Öztoprak’ı ilgilendirmiyor.

Rektör adaylarından bir veya birkaçının seçim sürecini yargıya taşıması durumunda oluşacak boşluk, bu boşluğun üniversiteyi, özellikle Türkiye’den öğrenci akışı açısından içine girilen en kritik dönemde, sürükleyeceği zor durum da Sayın Öztoprak’ın gündeminde yoktur.
Herkesin hatırlayacağı gibi bir önceki Rektör saptama sürecinde de tartışmalı unsurlar olduğundan konu mahkemeye taşınmış ve o süreçte Rektör olarak saptanmış ve halen görevde olan Sayın Abdullah Öztoprak mahkeme kararıyla görevden alınmış, 1 yıldan uzun bir süre sonra istinaf mahkemesi kararıyla göreve dönmüştür. Takdir edersiniz ki bu dönem DAÜ için kaotik bir dönem olmuştur. Şimdi yine benzer bir dönemin yaşanma olasılığı vardır. Niye? Çünkü Sayın Rektör yerel seçim ortamından yararlanarak koltuğunu sağlama almaya çalışıyor. Niye? Çünkü Sayın Öztoprak biliyor ki adil ve meşru bir süreç yaşanırsa son 5 yılda yaptıklarının cevabını vermek zorunda kalacak ve bu üniversiteyi çok daha iyi yönetebilecek aday(lar) karşısında kazanma şansı olmayacak.

DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN, yeni Rektör Saptama sürecinin yukarıda açıklanan gerekçelerle, DAÜ’yü yeni bir tartışmalı sürece sokacağını ve üniversitemize zarar vereceğini düşünmektedir. Bu bağlamda, DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN, DAÜ rektörlüğünü ve VYK’yı uyarır ve Rektör Saptama sürecini yasal açıdan tartışmasız, meşru ve adil bir rekabetin olabileceği zemine taşınmasını kamuoyu önünde talep eder. Gerek VYK, gerek Rektör, gerekse Senato üyeleri yaşanabilecek olumsuzlukların sorumlusu olacaktır. Rektör saptama süreci mutlaka yerel seçim sürecinin dışına ötelenmeli, VYK görevi başında olmalı, münhal ilan edilmeli ve dışardan gelebilecek başvuralara gerçek anlamda olanak sağlayabilmek için yeterli düzeyde duyuru yapılabilmelidir. Rektör saptama süreci konuya taraf olan, ve bu süreç sonucunda makamları ve statüleri etkilenebilecek kişiler veya bu kişilerden oluşturulan komiteler tarafından yürütülmemelidir.

Saygılarımızla kamuoyuna duyurulur.

DAÜ-SEN DAÜ BİR-SEN

Bu haber toplam 2055 defa okunmuştur