1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Yasal hak mı, istismar mı?”
“Yasal hak mı, istismar mı?”

“Yasal hak mı, istismar mı?”

Bakanlar Kurulu’nun “Malul Gazi Muafiyeti” hakkı verdiği aracın Mağusa’daki bir oto galeride satışta olması pek çok soru işaretini beraberinde getirdi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Bakanlar Kurulu’nun “Malul Gazi Muafiyeti” hakkı verdiği aracın Mağusa’daki bir oto galeride satışta olması pek çok soru işaretini beraberinde getirdi.  Oğlunun oto galerisindeki araç için babasına çıkarılan muafiyet, “istismar mı hak mı” tartışmasını yeniden alevlendirdi.
20 Temmuz 1974 Harekatı sırasında bir elini ve bir ayağını kaybeden, Birinci Derece’den Malul Gazi Nusrettin Yuca adına daha önce de benzer Bakanlar Kurulu kararları olduğu görüldü.
Oto-Galeri sahibi Barış Yuca ise tüm işlemlerinin usulüne uygun ve yasal olduğunu belirtti.

 

Neler oldu?

Mağusa’da Barış Motors Group isimli oto galeride, geçtiğimiz mart ayında ML 350 model bir Mercedes marka lüks araç satışa çıkarıldı.

Bakanlar Kurulu, 23 Mayıs 2017 tarihinde bu araç için oto galeri sahibinin babası, malul gazi Nüsrettin Yuca’ya “Gümrük Vergisi, Rıhtım Harcı ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan muafiyet” kararı aldı; ayrıca “Katma Değer Vergisi, Güvenlik Kuvvetleri Katkı Payı ve Seyrüsefer Harçlarının” Maliye Bakanlığı’nca ödenmesini kararlaştırdı.
Söz konusu araç, bu karar sonrasında da oto galeride sergilendi, galeri sahibinin sosyal medya hesabında “satılık” olarak yer aldı.
 

“Usulsüz değil”

Oto-Galeri sahibi Barış Yuca, dün gazetemizi arayarak, bugüne kadar usulsüz herhangi bir işlerinin olmadığını iddia etti, YENİDÜZEN’in haberinin gerçekleri yansıtmadığını belirterek, haklarını yasal olarak arayacaklarını söyledi.
Barış Yuca araçla ilgili olarak “Mart ayında satışa koyduktan sonra satılmadı, Bakanlar Kurulu da hak olarak bize bu yazıyı verdi” dedi.
Oto galeri direktörü Barış Yuca, Mart ayında ML 350 CDI Mercedes marka aracı İngiliz plaka olarak adaya getirerek, galeride satışa sunduğunu doğruladı; “Babam aracı almaya karar verdi, Bakanlar Kurulu’nun da babamın yasal hakkı olan kararı sonrasında aracı gümrükledik, plakaladık” dedi.
Barış Yuca, babasının kol ve bacağını kaybeden birinci derece malul gazi olarak yıllardır araç muafiyetinden yararlandığını söyledi.

Aracın gümrük vergisinin 17 bin sterlin olduğunu söyleyen Yuca, “Babam dünyada en ağır malul gazi olduğu için Gümrük Vergileri Tarife Yasası’ndaki hakkının üzerinde bir hakkı olduğuna yönelik yazı da elimde var. Babamın bugüne kadar getirdiği arabalar hep 3000 CC’dir. Hepsinin evrakları elimizde durur” şeklinde konuştu.



Bu 3’üncü araç

YENİDÜZEN, 2004 yılından itibaren Nüsrettin Yuca tarafından ithal edilmiş ya da satın alınmış 2 farklı araçla ilgili daha Bakanlar Kurulu’nun “muafiyet” kararlarına ulaştı.

Bu araçların malul gazilere tanınmış yasal hak ile bireysel ihtiyaç olarak mı alındığı yoksa oto galeride ticari bir amaçla mı değerlendirildiği ise bilinmiyor.
Bakanlar Kurulu, Nusrettin Yuca adına yine ML 320 lüks araç için 15.4.2009 tarihinde muafiyet kararı almış; 26.5.2010, 18.5.2011, 6.6.2012 tarihli kararlar ile de Seyrüsefer ve diğer bazı harçlara muafiyet uygulamıştı. 10.6.2009 tarihli yeni bir Bakanlar Kurulu kararıyla da bu muafiyet “Öngörülmeyen Giderler Ödeneği”nden  tadil edilmişti.

Bakanlar Kurulu, 28.7.2004 tarihinde yine Mercedes marka WDB2100261B414048 bir başka araç için muafiyet kararı almıştı.

Avukat Boyra: Aykırılık var

YENİDÜZEN, hukukçu görüşüne de başvurarak, Avukat Boysan Boyra ile görüştü. Malul gazi Nüsrettin Yuca adına getirilen araçlar ve vergi muafiyeti sağlanmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararları YENİDÜZEN’e değerlendiren hukukçu Boysan Boyra, “Yasaya aykırılık var” iddiasını ortaya koydu.
Boysan Boysa, “İthal edilen araç özürlüler tarafından kullanılmak üzere özel imal edilmiş araçlardan değildir” dedi.
 

 

Eski Bakanlar Kurulu kararları

YENİDÜZEN’in ele geçirdiği geçmiş bakanlar kurulu kararlarında, malul gazi Nusrettin Yuca’nın ilk olarak 2004 yılında bir araç ithal ettiği ya da satın alarak muafiyetten yararlandığı görülürken, 7 Eylül 2005’de Yuca’nın adına kayıtlı GD 555 plakalı Mercedes marka aracın ruhsat harcından muafiyet sağlanması için karar üretildi. Ancak bu karar dönemin bakanlar kurulu tarafından 18 Ocak 2006 yılında “Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası söz konusu muafiyete cevaz vermediği nedenle” iptal edildi.

 

Aracın gücü yasaya aykırı

23 Mayıs 2017 tarihindeki Bakanlar Kurulu kararında Nüsrettin Yuca’nın, ML 350 CDI Mercedes marka aracı ithal etmesi ve tüm vergilerden muaf tutulması için karar üretirken, söz konusu lüks araç Yuca’nın kullanımına değil, oğlunun işletmeciliğin yaptığı Barış Motors Group’ta satışa sunuldu. Gümrük Vergileri Tarife Yasası tüzüğüne göre maluller için ithal edilen araçlarda 1600 CC motor gücüne ya da özel donanımlı (rampa/asansör vs.) araçlarda 2500 CC’ye kadar muafiyet uygulanıyor. Ancak Nüsrettin Yuca’nın ithal ettiği otomobil 3000 CC motor gücüne sahip...

Ayrıca Barış Motors Grup oto galeride sergilenen lüks aracın herhangi bir özel donanımı da bulunmuyor.

 

Akın: “Rekabet piyasasına aykırı”

YENİDÜZEN’e konuyla ilgili değerlendirme yapan Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın ise yapılanın rekabet piyasasına aykırı olup, etik dışı ve adalet duygusunu zedeleyen uygulamalar olduğunu vurgulayarak, birlik olarak bu uygulamayı tasvip etmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Akın, şunları söyledi: “Gerçekten mağdur olup da muafiyet alamayan, 1600 CC motor gücü üzerinde olan araçların muafiyet hakkı olmasına rağmen bu harçları ödeyen insanlar var. Bu uygulama buna da ters düşer. Özellikle ortopedik engelliler 1600 CC üzerinde araba alırsa farkını öder dolayısıyla engellilere uygulanan muafiyet haklarına da bu uygulama terstir. Bu nedenle hangi açıdan baksanız, bunu birlik olarak onaylayamayız. Rekabet piyasasına aykırı, vatandaşların eşitlik haklarına aykırı, eşitlik ilkesine, adalet duygusuna aykırıdır, etik değildir. Bugüne kadar gümrükle ilgili bütün araçlarla ilgili geçmiş çıkarılmış, tüm yasalara da aykırıdır.”



Oto-Galeri sahibi Barış Yuca:

“Bir kolonu bir bacağını kaybetmiş bir
adamdır, yıllardır özel muafiyeti var”

“Araba Mart’ta tabii ki benim galerime, İngiliz plaka olarak satışa geldi. Satılık bir arabadır, devlet de bilir… Bu araba satışa konuldu, satılmadı. Babam da birinci derecede malul gazidir. Bir kolonu bir bacağını kaybetmiş bir adamdır, biz doğduğumuzdan beri babama özel Bakanlar Kurulu kararı çıkararak izinler verilir. Araç konusunda özel muafiyeti vardır. Bu yıllardır böyle gider. Babam 6 aydır Ankara’da hastanededir. Haberde gümrük vergisi 30 bin sterlin denildi, bu doğru değil. Harcı 17 bin sterlindir. Kaldı ki bu araba Kıbrıs plakadır. Vergisi her şeyi ödenmiş, plakalı bir arabadır. Bende bütün evrakları var. 1974’den bugüne kadar tüm arabalarıyla ilgili Bakanlar Kurulu yazısına kadar her şey elimdedir. Haber yalan, tek doğruluk Bakanlar Kurulu yazısıdır. Bakanlar Kurulu yazısı Mayıs ayındadır, ben Mart’ta satışa koydum. Mart ayında İngiliz plaka olarak arabayı getirdiğimde plakalamadım ki; devredilemez, satılmaz denilsin. Mayıs ayında muafiyet aldıktan sonra ben bu arabayı plakaladık. Ben bu arabayı Mart ayında satışa koyduktan sonra satılmadığı için ve babamın bu yasal hakkının hat safhada olduğu için Bakanlar Kurulu da hak olarak bize bu yazıyı verdiği için biz bu arabayı gümrükledik, plakaladık. Ben bu haber çıktığı için sıkıntıya girmedim, sadece üzüldüm. Yıllardır hizmet veririm, kimseye yanlışım yok, kimseyi kırmadan tertemiz bir ticaret hayatım var. Ben böyle bir şeye üzülürüm. Bizim getirdiğimiz araba 3000 CC’dir. Babam dünyada en ağır malul gazi olduğu için Gümrük Vergileri Tarife Yasası’ndaki hakkının üzerinde bir hakkı olduğuna yönelik yazı da elimde var. Babamın bugüne kadar getirdiği arabalar hep 3000 CC’dir. Hepsinin evrakları elimizde durur. Bu yasayı bu bakanlar kurulu çıkartmadı. 5- 10 yıl önceki yasada da aldığımız 3000 CC olan araçlarının hem yazısı hem fotokopileri var. Benim babamın arabası 5 yıl önce satıldı, ben 5 yıldır babamın muafiyet hakkını kullanmadım. Neden? Çünkü durumum yoktu babama araba alayım. 5 yıldır bir insan açıkgözlük yapacak olsa o muafiyeti kullanmaz? Ve ben babama kiralık arabamı vereceğim sürsün yoksa bu adama gidip araba alırdım ve muafiyetini kullanırdı. Benim tertemiz bir ticaret hayatım var. Beni bakan dahi aradı, nasıl olur biriyle mi sürtüştün, kavgamı ettim diye sordu. Böyle bir şey yok… 30 bin sterlin satışa koydum falan bu yanlıştır. Ayrıca UBP üyesi olduğunu yazdınız. Bir kere babam üye değil. Yıllarca babam Rauf Raif Denktaş’ın yanında olan Demokrat Parti’nin kurucularındandı ama o da biti gitti.”


Yasalar ne diyor?

Gümrük Vergileri Tarife Yasası

Gümrük Vergileri Tarife Yasası’na göre Ortopedik maluliyet ve sakatlık derecesinin %50 ve yukarı olduğunun Devlet Sağlık Kurulu tarafından belgelenmesi; Kişinin ortopedik maluliyet ve sakatlığı ile ithal olunacak motorlu aracın teknik özelliklerinin uygunluk sağladığı Motorlu Araçlar Mukayyidi tarafından onay verilmesi; Silindir hacmi 1600 cm³'ü geçmemesi veya özel donanımlı (Rampalı ve/veya vinçli) olması halinde 2500 cm³'ü geçmeme; Tasarrufunda veya mülkiyetinde gümrüksüz başka bir motorlu araç bulunduranlar bu muafiyetten yararlanamazlar ve bu kapsam altında ithal edilmiş araçların Devlette kayıt tarihinden itibaren 3 yıl geçmedikçe yeniden bu haktan yararlanamayacakları belirtiliyor.

 

Motorlu Araçlar Ve Yol Trafiği Yasalarını Tadil Eden Ve Birleştiren Yasası

Kayıtlı bir motorlu aracın ruhsatsız bulunduğu süre için yasal harç Mukayyide ödenmedikçe; Hayatını idame ettirebilmek amacıyla özel teçhizatlı motorlu araç kullanma zorunluluğunda olduğunu iddia eden malul kişilerin Mukayyide yapacakları yazılı başvuruyla Mukayyidin düzenleyeceği “Sevk Belgesi”ne uygun olarak Devlet Sağlık Kurullarından sağlanacak “ÖZEL TEÇHİZATLI MOTORLU ARAÇ KULLANMASI ZORUNLUDUR” kararlı rapora dayanarak; Mukayyidi tatmin edecek şekilde bedensel bir özürü olan kişilere, Mukayyidin vereceği ön izinde özürlüler tarafından kullanılmak üzere özel imal edilmiş ve motor gücü 1600 cc’den yukarı olmayan motorlu araç olması koşuluyla, ithal edilecek bu tip ve sınıftaki araçlar, bu Ek’in bu kısmında gösterilen harçları ödemekten muaftır.

bakan_k-1.jpgbakan_k-2.jpgbakan_k-3.jpgbakan_k-4.jpg

Bu haber toplam 5093 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler