1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Yasa tanımamazlık’ SÜRÜYOR
‘Yasa tanımamazlık’ SÜRÜYOR

‘Yasa tanımamazlık’ SÜRÜYOR

Peyzaj Mimarları Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde ‘izinsiz, onaysız’ devam eden inşaatta, odaya kayıtlı herhangi bir peyzaj mimarı ile çalışılmadığını açıkladı…

A+A-

Yenidüzen

“Cumhurbaşkanlığı’nın ülkede mevcut bilgi ve deneyimini göz ardı etmesi ve tercih etmemesi ‘talihsizlik’…”

Peyzaj Mimarları Odası çatısı altında kayıtlı 20’den fazla peyzaj mimarı olduğuna vurgu yapan Oda, projenin yasal açıdan önemli noksanlar içermesinin yanı sıra, devletin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı’nın ülkede mevcut olan bilgi ve deneyimi göz ardı etmesini ve tercih etmemesini de ‘talihsizlik’ olarak değerlendirdi.

“Sözkonusu çalışmada ülkemizdeki mevcut verileri yeterince gözlemleyip tespit edecek kadar bilgi birikimi ve deneyim olmadığını düşünmekteyiz…”
Açıklama devamla şöyle:
“Şöyle ki bir peyzaj proje çalışmasında bölgenin ve o yörenin yerel dokusunu ve kaynaklarını iyi etüd etmek gerekmektedir. Özellikle bitkisel malzeme seçiminde iklime uygun bitki türleri seçebilmek önemli bir koşul olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aksi takdirde bölgenin özelliklerine uyumlu olmayan yapısal ve bitkisel malzeme seçimi durumunda proje maliyetinin pahalı olmasının yanısıra, sürdülebilir planlama ilkelerine de ters düşülmektedir. Örneğin seçilen bitki türlerinin farklı iklim koşulları sebebiyle proje yerine uyum sağlayamaması ya da ilave bakım giderlerine ihtiyaç duyması sözkonusudur. 

Sözkonusu çalışmada da ülkemizdeki mevcut verileri yeterince gözlemleyip tespit edecek kadar bilgi birikimi ve deneyim olmadığını düşünmekteyiz. Ayrıca ülkemizde yutdışından bir meslektaşımızın çalışması için, ilgili yasalar uyarınca, eğer uygun görülürse, odaya geçici üyelik statüsü alması zorunluluğu da bir diğer husustur.

Bu konuyu kamuoyuyla paylaşmayı elzem gördüğümüzü belirtmek isteriz. Ayrıca devlet kurumlarını sivil toplum örgütlerinin ve meslek kuruluşlarının varlığını ve önemini idrak etmeye çağırıyoruz. Böylece toplumumuzun mevcut potansiyelini ve yeteneklerini gözardı etmeyecek uygulamalara imza atmak mümkün olacaktır.”

Bu haber toplam 1239 defa okunmuştur