1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yasa dışı organ ticareti şüphesi
Yasa dışı organ ticareti şüphesi

Yasa dışı organ ticareti şüphesi

Gülle, K.T.Tabipler Birliği’nin Sağlık Bakanlığına Yakın Doğu Hastanesi’nde (YDÜ) yasa dışı organ ticareti şüphesi olduğunu bildirdiğini aktardı.

A+A-

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde, İsrailli alıcılar ile Ukraynalı vericiler arasında yasa dışı organ ticareti yapıldığına dair şüpheler olduğu duyumları üzerine, denetim yapmak için giden bakanlık ekibine, Hastane yönetimi tarafından denetim izni verilmediğini açıkladı.

Gülle, Hastane yönetimi tarafından ekibe, sonraki gün gelmelerinin söylendiğini dile getirerek, sonraki gün kontrole giden ekibin özellikle personel yönünden eksikler olduğunu, organ nakli konusunda gerekli altyapının olmadığını gözlediklerini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı olarak konuyla ilgili Başsavcılığa yazı yazarak güvenlik güçlerinin soruşturma yapmasını talep ettiklerini anlatan Gülle, Interpol’ün de bu soruşturmanın içinde olmasını istediklerini kaydetti.

Sağlık Bakanı Gülle bugün, sağlıktaki gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda sağlık alanında atılan adımlardan, YDÜ ile yapılan protokole kadar pek çok konuda bilgi veren Gülle, YDÜ Hastanesi’nin faturalarıyla ilgili sıkıntılar yaşandığını ve 2011 Kasım ayından bu yana Sağlık Bakanlığı’na faturaların gönderilmediğini anlattı.

Gönderilmeyen faturalar üzerinden borç olduğu iddialarının ortaya çıktığını ve konunun mahkemede olduğunu belirten Gülle, YDÜ’ye, net bir paket anlaşma yapılması talebinde bulunduklarını ancak üniversitenin bunu kabul etmediğini söyledi.

Gülle, mevcut durumda protokolün sürdürülmesinin doğru olmadığını kaydederek, tüm sağlık kuruluşlarına işbirliği çağrısı yaptı.

Sağlık Bakanı Gülle, protokolün sonlandırılması nedeniyle hastaların mağdur olmaması için gereğinin yapılacağını da ifade etti.

Gülle ayrıca, 22 Ağustos’ta Onkoloji Merkezi’nin temel atma töreninin yapılacağını ve törene TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katılacağını açıkladı.

“GENEL SAĞLIK SİGORTASI FONU’NUN OLUŞTURULMASI İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Sağlık Bakanı Gülle, basın toplantısına yaptıkları çalışmaları anlatarak başladı. Sağlıktaki tüm paydaşlarla Sağlık Çalıştayı düzenlediklerini dile getiren Gülle, Genel Sağlık Sigortası Fonu’nun oluşturulması için önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Sağlık çalışanlarına yönelik ilgili taraflarla belirli noktalarda temaslarda bulunduklarını söyleyen Gülle, Bakanlık reorganizasyon çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Hastane’de otomasyon konusunda ciddi adımlar atıldığını dile getiren Gülle, bu konuda Türkiye’deki kurumlarla da işbirliği yaptıklarını dile getirdi.

Gülle, tamamen online çalışma yöntemine geçmek için çalıştıklarını ifade ederek, ilerleyen dönemde özel sağlık kurumlarının da otomasyona geçmesini hedeflediklerini kaydetti.

Hastaların daha iyi hizmet alması için yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Gülle, randevu sistemine geçildiğini hatırlatarak, hastaların da bu konuda duyarlı olmasını istedi.

Erişkin ve pediatrik acil hizmetlerinin ayrıldığını, acil kadrosunun güçlendirildiğini dile getiren Gülle, 112 ambulans ağıyla ilgili eğitimler düzenlediklerini aktardı.

Çamlıbel’de 1-2 aya kadar bir sağlık merkezinin hizmete gireceğini anlatan Gülle, Tatlısu’da yeni bir 112 ambulans noktası oluşturulduğunu kaydetti.

Yeni Erenköy’de bir sağlık merkezi için ihale aşamasına gelindiğini belirten Gülle, bir yandan sistemi iyileştirme çalışmalarına devam ederken, kamu ya da özel tüm hastanelerle ilişkilere önem verdiklerini anlattı.

“YDÜ 2011 KASIM AYINDAN BU YANA BAKANLIĞA FATURALARINI GÖNDERMİYOR”

Daha sonra YDÜ Hastanesi’yle protokole değinen Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 2010 yılında yapılan protokolle ilgili en baştan beri sıkıntılar yaşandığını anlattı.

YDÜ Hastanesi’nin faturalarında uyuşmazlık yaşandığını, bunların iyileştirilmesi için çalışmalar yapıldığını anlatan Gülle, bu konudaki yazışmaları da basın mensuplarıyla paylaştı.

YDÜ Hastanesi’nin 2011 Kasım ayından itibaren faturalarını göndermemeye başladığını anlatan Gülle, şöyle devam etti:

“Gönderilmeyen faturalar üzerinden, bir borç olduğu iddiaları ortaya çıkmaya başladı. Daha sonra da borca karşılık, onun devlete olan borçlarının mahsuplaşılması gibi taleplerde bulunuldu.”

“SAYIŞTAY DA PAKET ANLAŞMA ÖNERDİ”

Protokolle ilgili uzlaşmazlığın ortada olduğunu, konuyla ilgili hukuksal sürecin devam ettiğini dile getiren Gülle, Sayıştay’ın paket anlaşma şeklinde yeni bir anlaşma yapılmasını öneren görüşü olduğunu da anlattı.

Durum böyleyken, işlemeyen ve sorunları büyüten bir protokolü devam ettirmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Gülle, YDÜ’ye komite ve ortak çalışma grubuyla sorunu çözme teklifinde bulunduklarını ancak YDÜ’nün faturalarını göndermemeye devam ettiğini ifade etti.

Bakanlığın YDÜ’ye “madem faturaları göndermiyorsunuz, madem hukuksal süreç var, yeni bir paket anlaşma protokolü yapalım” talebinde bulunduklarını ancak buna da yanıt gelmediğini kaydeden Gülle, YDÜ’ye 9 Temmuz’da bu protokolün daha fazla sürdürülemeyeceğini bildirdiklerini ve 11 Ağustos itibariyle protokolün bittiğini aktardı.

“YDÜ DAHİL TÜM ÖZEL HASTANELERLE İŞBİRLİĞİ”

Sağlık Bakanı Gülle bu bağlamda, YDÜ dâhil tüm özel hastanelere işbirliği yapma ve protokol imzalama çağrısında bulundu.

“HASTALARI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”

Protokolün sonlanmasıyla hastaların mağdur olmaması için gerekeni yapacaklarını anlatan Gülle, özellikle seyahat engeli olan kanser hastalarının, ülkedeki özel hastanelerde yapılan tedavilerine ait giderleri karşılayacaklarını dile getirdi.

“YDÜ HASTANESİ’NDE YASADIŞI ORGAN TİCARETİ ŞÜPHESİYLE DENETİM YAPMAK İSTEYEN BAKANLIK EKİBİNE İZİN VERİLMEDİ”

Konuşmasına ülkedeki herkesin kanunlara uyma yükümlülüğü olduğunu, kimsenin kendini kanunların üzerinde görmemesi gerektiğini hatırlatarak devam eden Bakan Gülle, YDÜ Hastanesi’nde, İsrailli alıcılar ile Ukraynalı vericiler arasında yasa dışı organ ticareti yapıldığına dair şüphelerle ilgili Tabipler Birliği ve bazı hekimlerden bilgi geldiğini anlattı.

Gülle, bu duyumlar üzerine denetim yapmak için, Sağlık Bakanlığı’nın Tabipler Birliği’nden üyelerin de yer aldığı bir ekip oluşturduğunu ve YDÜ Hastanesi’ne giderek denetim yapmak istediklerini ancak bu ekibin kontrol ve denetim yapmasına izin verilmediğini açıkladı.

Hastane’nin ekipten sonraki gün gelmelerini istediğini söyleyen Gülle, sonraki gün denetime giden ekibin organ nakli konusunda personel ve altyapı eksikliği gözlediğini aktardı.

Öte yandan bu olaydan birkaç gün önce, YDÜ’nün periton diyalizi yapılması için devlet hastanesinden personel istediğini; ancak bunu resmi şekilde değil, telefonda ve araya “üst düzey insanları” koyarak yaptıklarını aktaran Gülle, YDÜ’den bu talepleri resmi şekilde bildirmelerini istediklerini ancak yanıt alamadıklarını kaydetti.

Önce kontrole sonra da hasta ve hasta yakınlarıyla görüşme yapılmasına izin verilmemesinin şüphelerini daha da artırdığını dile getiren Gülle, İsrail’in sağlık alanında gelişmiş, organ naklinin ücretsiz yapıldığı bir ülke olduğuna da işaret etti.

Sağlık Bakanlığı olarak konuyla ilgili Başsavcılığa yazı yazarak güvenlik güçlerinin soruşturma yapmasını talep ettiklerini anlatan Gülle, bunun Türkiye’de de yapılmaya çalışıldığını, Interpol’ün devreye girmesiyle son bulduğunu söyleyerek, Interpol’ün de bu soruşturmaya dâhil olması için talepte bulunduklarını dile getirdi.

“KİMSENİN KARA LİSTEYE ALINMAMIZA YOL AÇMA HAKKI YOK”

YDÜ Hastanesi’ne de ekibin yaptığı kontroller neticesinde personele dair eksiklikler olduğunu ve şüpheli çalışmalar içine girmemeleri gerektiğine dair bildirim yaptıklarını aktaran Gülle, kimsenin kendi çıkarları veya küçük menfaatleri uğruna, ülkenin şüpheli organ nakilleriyle ilgili kara listeye alınmasına yol açma hakkı olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle şöyle devam etti:

“Kimse devletin üzerinde değildir, kimse kuralların üzerinde değildir. Herkes kurallara uymak zorundadır. Kimse yapılabilecek şüpheli bir işi engelleme adına kontrol ve denetim yapma adına atacağı adımlarda, yetkilileri içeri almama, görevlerini yapmasına engel olma hakkına sahip değildir. Bunu şiddetle kınıyoruz ve bu anlayışın değişmesi adına elimizden gelen her şeyi yapacağımıza emin olun.”

Kendilerinin hiçbir kurumla özel bir sorunu olmadığına işaret eden Gülle, sağlıktaki sorunların çözülmesi için işbirliği yapılması gerektiğini düşündüklerini anlattı.

Güvenlik güçlerinin konuyla ilgili çalışmaya başladığını aktaran Bakan Gülle, kimsenin ülkenin geleceğini karartacak, kötü imajlar yaratacak adımlar atmamasını önerdiğini vurguladı.

Ülkenin sağlık turizmi alanlarda açılım yapma fırsatı olduğunu ve ekim-kasım aylarında sağlık turizmi çalıştayı düzenlemeyi hedeflediklerini belirten Gülle, hücre doku nakilleriyle yapılacak doğru düzenlemelerle sağlık turizmi alanında yeni açılımlar sağlanabileceğini kaydetti.

ONKOLOJİ MERKEZİNİN TEMELİ 22 AĞUSTOS’TA… MÜEZZİNOĞLU DA GELECEK

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle basın toplantısında ayrıca, 22 Ağustos’ta Onkoloji Merkezi’nin temel atma töreninin yapılacağını da açıkladı ve törene TC Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katılacağını bildirdi.

(TAK)

Bu haber toplam 4853 defa okunmuştur