1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yarın adaylık başvuru günü
Yarın adaylık başvuru günü

Yarın adaylık başvuru günü

Adaylar yarın geçici olarak; 23 Mart’ta ise kesin ilan edilecek

A+A-

19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve yerel ara seçimde aday olmak isteyenler, resmi başvurularını yarın yapacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvurularını yarın mesai saatleri içinde kabul edecek. 1 muhtar ve 69 ihtiyar heyeti üyesinin seçileceği yerel kuruluş organları ara seçiminde aday olmak isteyenler ise başvurularını yine mesai saatleri içinde bağlı oldukları ilçe seçim kurullarına yapacak.

YSK, başvuran adayları yarın geçici olarak ilân edecek. Adaylar, YSK’nın incelemesinin ardından 22 Mart’ta kesinleşecek ve 23 Mart’ta ilan edilecek.

Propaganda süreci ise 24 Mart’ta başlayacak.

BAŞVURU SIRASINDA GEREKEN BELGELER

YSK’nın, Cumhurbaşkanlığı adaylarının başvuruları sırasında sunması gereken belgelerle ilgili duyurusu şöyle:

“Siyasal partilerin, Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdikleri kişinin doğum yerini, doğum tarihini, anne - baba adı ve soyadını Kurul’a bildirmeleri ve başvuruları ile birlikte aşağıda belirtilen belgeleri sunmaları yasa gereğidir.

1. Aday olacak kişilerden temin edilecek Anayasa’nın ve değiştirilmiş şekliyle 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın adaylık için aradığı koşul ve niteliklerine haiz olduklarına, partiden aday gösterilmeyi kabul ettiklerine ve başka partiden aday gösterilmeyi kabul etmediklerine ilişkin beyanları.

2. Polis karakter belgesi.

3. Oy verme günü olan 19 Nisan 2015 tarihinden önce en az beş yıldan beri daimi ikametgâhının KKTC’de olduğunu gösteren muhtar belgesi.

4. Kimlik kartı veya fotokopisi. (Fotokopi sunulması halinde aslı Kurul’a gösterilir.)

5. Yurt ödevini yaptığını veya bundan muaf tutulduğunu gösteren belge veya fotokopisi. (Fotokopi sunulması halinde aslı Kurul’a gösterilir.) Bağımsız Cumhurbaşkanı adayları başvurularını Anayasa ve Yasanın adaylık için aradığı koşul ve nitelikleri haiz olduklarını belirten bir yazı ile Yüksek Seçim Kurulu’na yaparlar. Başvurularına yukarıda 2., 3., 4. ve 5. maddede belirtilen belgeleri eklemeleri yasa gereğidir.

Siyasal Partiler ve bağımsız adaylar başvurularında, özellikle Anayasa’nın 99. maddesi ile değiştirilmiş şekliyle 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın seçilebilme niteliklerini düzenleyen 9. ve adaylık için başvurmayı düzenleyen 58. maddelerini dikkate almaları gerekmektedir.”

YEREL ARA SEÇİM

Yerel ara seçimde aday olacakların ise ilgili ilçe seçim kurullarına yarın mesai saatleri içinde başvururken “Polis karakter belgesi; en az üç yıldan beri daimi ikametgâhının KKTC’de olduğunu gösteren muhtar belgesi; kimlik kartı veya fotokopisi; yurt ödevini yaptığını veya bundan muaf tutulduğunu gösteren belge veya fotokopisi” gerekiyor. Fotokopi kullanılması halinde belgelerin aslının gösterilmesi gerekiyor.

19 Nisan’da Lefke’de Lefke Mahallesi muhtarlığı için ve 32’si Girne, 17’si İskele, 9’u Mağusa, 8’i Lefkoşa ve 3’ü de Güzelyurt ilçesinde olmak üzere toplam 69 ihtiyar heyeti üyeliği için ara seçim yapılacak.

(tak)

Bu haber toplam 1552 defa okunmuştur