1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Yahya’nın Yeri - İskele
Yahya’nın Yeri - İskele

Yahya’nın Yeri - İskele

Yahya’nın yeri İskele’de şu anda Old Town olarak adlandırılan meydana yakın bir yerde

A+A-

Zekai Altan

Hangi mekana gitsem aynı sıkıntı. Ekonomik kriz. Fiyatlar değişiyor. İşletmeciler de fiyatları konusunda sıkıntılı. 50-60 Türk Lirası olan mönüler yüz Türk Lirası ve üzerine çıktı. Halk ise restorantlara gidemez duruma geldi. Bu olumsuz ekonomik gelişmeler doğal olarak lezzetlere de yansır. Restorant işletmecileri de çok kaliteli ve lezzetli özel meze ve yemekler yapamaz duruma geldiler. Bu tabii ki yalnızca işletmeciler ile halka yansıyan olumsuz bir durum değildir. Bu olumsuzluk bizlerin de yorum ve araştırmalarmızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Hangi mekana gitsem aynı konular. Bir mönüyü inceleme konusu yerine ekonomik sıkıntılar ile karşı karşıya kalırım. Sohbetin şekli değişiyor. Yani bize layık örülen bu mu diye düşünmeden edemiyorum. Çok ilginçtir yurt dışında tattığım ve yorumladığım lezzetleri incelerken işletmecilerden hiçbir zaman böyle acayip tuhaf sohbetler ile karşı karşıya kalmadım. Tam aksine lezzetlerin öyküsü, kültürü ve tadımları ile bilgiler aldım. Suratları da hiçbir zaman asık olmadı. Ne acıdır ki ülkemde restoran işletmecileri bırakın gelişmeyi, bırakın nefis ve lezzetli mönüler yapmayı restorantlarını nasıl kapatıp bu çileden kurtulurlar diye kara kara düşünmeye başladılar. Bir hafta içerisinde beş restoran işletmecisi ile kısa sohbet yaptım. Durum içler acısı. Ama yine de her türlü olumsuzluğa rağmen direnen ve standart ile kalitesinden ödün vermeden işletmesini yürüten  restorantlar da vardır. Bunlardan bir tanesi de İskele’de Yahya’nın Yeri.

YAHYA’NIN YERİ

Yahya’nın yeri İskele’de şu anda Old Town olarak adlandırılan meydana yakın bir yerde. Meydandaki Yakovu kilisesinin yanındaki araç park yerine arabanızı park ettikten sonra park alanının hemen arkasında. Yanılmıyorsam İskele Avcılar Birliğinin biraz ilerisinde. Eski bir mekan. İşletmecisi Yahya bey ve eşi. Uzun ama çok uzun yıllar kendi emekleri ile becerilerini ortaya koyup bu güzide mekana hayat verdiler. Nefis lezzetleri servis ettiler. Mutfakta çeşitli baharatlarla ve mangaldaki hünerleri ile ızgaraladıkları çeşitli kebap türlerini misafirlerine sundular. Ve günümüzde de bu lezzetleri yaşatıp sürdürmek yolunda adım atmaya devam etmektedirler. Yabancı Moskovalı misafirlerimiz ile bu güzel mekana gittik akşam yemeği için. Mekan ara sokakta. Dikdörtgen bir oda. Tam karşınızda da açık ve içerisi görülebilen bir mutfak. İşletmeci Yahya ve eşi de bu mekanda çalışıyorlar. Yahya bey tipik Kıbrıslı karakterinde ve konukseverliği ile Kıbrıslılığı özdeşleşiyor. Böyle üniformalı bir görüntü düşünmeyin. Bir Kıbrıslı’nın evine misafir olarak gittiğiniz zaman nasıl karşılanıyorsanız işte öyle. Sade bir dekor ve temiz bir mekan.

MÖNÜ VE LEZZET

Yahya’nın Yeri Restorantında mönü serpe meze. Ve bu kaliteyi ve standartı da koruyor. Genelde Kıbrıs mutfağı. Biz beklerken eşi ile birlikte mezeler süratle hazırlanmaya başlandı. Eşi mezeleri hazırlarken Yahya bey de mangalın başında etlerin ve diğer yiyecekleri tüttürmeye başladı. Omuzunda peşkiri ile. Köy ekmekleri gabira yapıldıktan sonra pastırmalar kebap edildi. Hemen yanında da sarımsaklı ve tereyağlı mantarlar ızgara edildi. Hellimler de ayrıca. Ve sırası ile mezelerin servisi başladı. Humus, tahın, gaynanmış inginar, böğrülce ve kabak zeytinyağlı, dil rosto, brüksel lahanası ganyanmış. Asma yaprağından dolma ve nefis bir salata. Mezeleri durdurduk. Fazla geldi. Çok da lezzetli. Burada farklı lezzetler sunuluyor. Mevsim sebzelerinden et ve ciğere kadar. Sırada ana yemek. Fayansta karışık lezzetler. Tümü de mangal lezzeti. Ciğer, köfte, şeftali ve tavuk kebapları. Küçük ve sokumluk denilebilecek büyüklükte. Tümünün de çok iyi terbiye edildiğini söyleyebilirim. Tabii ızgaralanmasında hüner de ayrı. Tam kıvamında. Çok nefis bir mönüyü tattıktan sonra dayanılmaz bir lezzet olan ekmek gadeyifi. Yabancı misafirler mezelere de ana yemeğe de, hele hele ekmek gadeyifine bayıldılar. Ayrılırken bile ayrı bir paket yaptırıp alıp gittik. İşte böyle bol mezeli ve lezetli bir yemek. Buradaki beklentiniz Yahya’nın konukseverliği ve lezzetler olmalı.  Yahya’nın Yeri’ne giderseniz bu lezzetleri tatmış olacaksınız. Buradaki mönü uzun süreli ve bol sohbet edeceğiniz bir planlamaya göredir. Yolunuz düşerse rezervasyon yapmadan da buraya uğrayın. Önceden rezervasyon yapmanızı da öneririm. 

TEL:0392 371 21 25 – 0533 840 87 61
ADRES: AVCILAR BİRLİĞİ KARŞISI - İSKELE  
Bu haber toplam 5264 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 387 Sayısı

Adres Kıbrıs 387 Sayısı