1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yağışlar geride enkaz bıraktı
Yağışlar geride enkaz bıraktı

Yağışlar geride enkaz bıraktı

 Ülkede 3 gündür devam eden şiddetli yağışlar geriye enkaz bıraktı.

A+A-

Ülkede etkili olan yağışlar ve fırtına, bazı bölgelerde büyük hasara yol açtı. 
Yağmur, dolu ve fırtına, önceki geceden beri birçok bölgede etkili olurken, hayatı da felç etti.
Girne bölgesinde birçok binayı su bastı, dereler taştı, yollar sular altında kaldı. Özellikle Lapta ve Dikmen bölgesinde büyük hasar var.  3 gündür devam eden şiddetli yağışlar geriye enkaz bıraktı.

Eğitime ara verildi

Eğitim ve Kültür Bakanlığı, yarın ilk ve orta dereceli tüm kamu ve özel okullarda eğitime ara verilmesine karar verildiğini açıkladı. 

Bakanlık yazılı açıklamasında, bugün Meteoroloji Dairesi ile yapılan istişareler sonucunda ülkeyi etkisi altına alan ve çok ciddi olumsuzlukların yaşanmasına neden olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, özellikle iç bölgelerde bu akşamdan yarın sabaha kadar süreceği, yarın sabahtan itibaren ise doğu bölgesine kayacağı bilgisine ulaşıldığını kaydetti.

Açıklamada, “Birçok bölgede toprağın suya doymuş olduğu, derelerin akışta olduğu, barajlarda yaşanan doluluk oranı gerçeğinden yola çıkarak yaşanan olumsuzluklara ek olarak okullarımızda ve trafikte yaşanabilecek olası olumsuzluklara karşı, tedbir amaçlı olarak yarın (7 Aralık Cuma Günü) ilk ve orta dereceli tüm kamu ve özel okularda eğitime ara verilmesine karar verilmiştir” denildi.
 


Başbakan: Olağanüstü koşullar

Başbakan Tufan Erhürman, ülkede yaşanan sel felaketi nedeniyle olağan dışı bir dönemden geçilmekte olduğuna işaret ederek, bu zor günlerin elbirliğiyle en az zararla atlatılması için çalıştıklarını vurguladı.

Erhürman, yağışlı havanın yarına kadar yer yer devam edeceğinden, tedbir amacıyla okullarda yarın için de eğitime ara verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

Başbakan Erhürman; ülkede, can kayıplarına da neden olan sel felaketinin yaşandığı bölgelerde yaptığı incelemelerin ardından Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nden de aldığı bilgiler ışığında basına son durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gün boyu yaptığı incelemeleri değerlendiren Erhürman, dört kişinin üçünün cesedine ulaşıldığını, kayıp bir kişinin ise arama kurtarma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü Türkiye’den AFAD’dan da yardım teklifi geldiğini, bunu Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na bildirdiklerini ve gerekmesi halinde araç yardımının da alınacağını söyledi.

Gerek Polis, gerekse Sivil Savunma ve askeri diğer görevlilerin sahada aralıksız çalışmalarını sürdürdüğünü de belirten Erhürman, vatandaşlardan, bu görevlilerin uyarı ve talimatlarına eksiksiz riayet etmelerini istedi.

“Olağan dışı bir dönemden geçiyoruz” diyen Başbakan, bu zor günlerin elbirliğiyle en az zararla atlatılması için çalıştıklarını vurguladı.

Çok gerekli olmadıkça uyarı yapılan yolların kullanılmaması çağrısı da yapan Erhürman, oluşturulan kriz masasının 24 saat görev başında olacağını ve basın yoluyla bilgilendirme yapılacağını söyledi.


KALECİK-TUZLA KAVŞAKLARI ARASI VE
KILIÇASLAN-KALKANLI ARASINDA KALAN YOL TRAFİĞE KAPALI...


Polis Basın Subaylığı, Kalecik- Tuzluca kavşakları arasında kalan güzergah ile Kılıçaslan- Kalkanlı arasında kalan yolun trafiğe kapalı olduğunu duyurdu.

Duyuruda diğer ana arterlerin trafiğe açık olduğu belirtildi.



SAAT: 17.20

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Arama Kurtarma Bölge Müdürü Cemal Betmezoğlu: Lefkoşa Sanayi Bölgesi üzerindeki göletin doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. O bölgenin boşaltılmasını tavsiye ediyoruz. Bu uyarıya vatandaşların uymasını istiyoruz. Bu karar Afet ve Acil Durum Komitesi'n tavsiyesidir.Yağışların devamı durumunda o bölgede bir sel durumu olabilir.

SAAT: 16.20

Girne belediyesi ‘Asbaşkan’ kontrolünde

Şiddetli yağışlardan nasibi alan Girne’de çalışmalar, Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü’nün yokluğunda, Asbaşkan Hakan Onurlu yönetiminde sürdürülüyor.

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü’nün Macaristan’da olduğu ifade edilirken, Girne Belediyesi Asbaşkanı Hakan Onurlu BRT’ye yaptığı açıklamada Girne’de durumun çok da kötü olmadığını, kriz masası sayesinde çalışmaların sağlıklı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti.

Doğanköy Deresi’ndeki taşkın ve üzücü ölümler haricinde Girne’de bir sorun olmadığını belirten Asbaşkan Onurlu, bu akşama yönelik önlemlerin de alındığını belirtti. Bellapais girişinde, Kurtuluş Caddesi’nin 200 metrelik bir kısmının kapatıldığını belirten Onurlu, trafiğin Karakum Lemar’dan verildiğini açıkladı.

 

SAAT: 16.05

Eğitim Bakanlığı, okulların yarın tatil edilip edilmemesine ilişkin şu sıralar toplantı halinde.

SAAT: 15.58

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, “Bize Sivil Savunma’dan gelen son bilgi Organize Sanayi Bölgesi’ndeki herkesin araçları ile birlikte, bölgeden ayrılması yönünde” dedi, bu uyarı doğrultusunda, bölgedeki işyerine bu şekilde bir çağrıda bulunduklarını ifade etti.

Sanayi Bölgesi'nin üst kısmında bulunan gölet doldu.

 

SAAT: 15.05

Ülke genelinde yağışlar saat 14.00 itibarıyla yeniden başladı. Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, BRT’ye yaptığı açıklamada, yağışların batıda, Kozanköy- Kalkanlı’dan başladığını ve orta kesimlere doğru ilerleyerek Lefkoşa’ya ulaştığını söyledi. Yağışların Lefkoşa’da iç kesimlere doğru ilerlediğini kaydeden İlker Buran, esas sistemin saat 20.00’den sonra hareket edeceği uyarısında bulundu. Buran, 20:00-24.00 saatleri arasında gök gürültülü sağanak yağışların olacağını ve yoğunluğun doğu bölgesinde yaşanacağını ifade etti. Meteoroloji Dairesi Müdürü, bu sabah saat 08:00’den itibaren en fazla yağışın saat 14:00’e kadar Koruçam’a 14, Kalkanlı 13 ve Zafer Burnu’na da 11 kilogram olarak kaydedildiğini açıkladı. Bu arada, Kıbrıs (güney) Meteoroloji Dairesi’nin yeniden sarı alarm verdiği bildirildi. Güney haber kaynakları, sarı alarmın bugünden itibaren yarın saat 11:00’e kadar geçerli olduğunu ve bu sürede şiddetli yağış ile kuvvetli fırtına olasılığının bulunduğunu duyurdu.

(BRT)

 

SAAT: 14.50

 İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), ülkede yaşanan felaket üzerine üyelerine sahada çalışan iş makinelerini Lapta ve Alsancak’a yönlendirmek için çağrı yaptı.

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

“Başbakanlıktan gelen Acil Yardım çağrısı nedeniyle Lapta ve Alsancak belediyesi sınırları içerisinde yaşanan olumsuz sel ve çevre felaketleri için sahada çalışan iş makinelerini yönlendirmek adına İnşaat Mühendisi desteği aranmaktadır. Yardım edebilecek üyelerimizin Oda Sekreterliğine müracaat etmeleri rica olunur.”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği de, ülkede yaşanan sel felaketi nedeniyle, üyelerine yardım çağrısı yaptı.

Birliğin sosyal medya hesabından “Acil çağrı” başlığıyla yapılan açıklamada, Dikmen ve Lapta bölgeleri yakınlarında bulunan iş araçlarının acil olarak bu bölgelere yardıma gönderilmesi istendi.

SAAT: 14. 30

Kıbrıs Meteoroloji Dairesi yeniden sarı alarm verdi.

Kıbrıs'ın güneyindeki haber kaynakları, sarı alarmın bugünden itibaren yarın saat 11:00’e kadar geçerli olduğunu ve bu sürede şiddetli yağış ile kuvvetli fırtına olasılığının bulunduğunu duyurdu.

 

SAAT: 13.50

Başbakan Tufan Erhürman, yoğun yağış sonrası oluşan sel felaketinin yaşandığı Dikmen'de inceleme yaptı. 
Erhürman, Dikmen köy içinde sel felaketinden etkilenen evleri ziyaret etti, vatandaşlara destek verdi. 
Yaşanan felaketten dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Erhürman, böylesi felaketlerin yaşanmaması için alınması gereken önlemleri alacaklarını, gerekli adımları atacaklarını ifade etti. 
Erhürman, bu çalışmalara vatandaşların da anlayış göstereceğine inandığını söyledi. 
Erhürman'a Tarım Bakanı Şahali ile Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi de eşlik etti. (TAK)

 

SAAT: 13.30

Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi bölgede inceleme yapıyor: Dikmen'de yüzlerce evi su bastı. Felaket bir gece yaşadık. Hem belediye hem vatandaşlar 20 yıl geriye gitti. Yaralarımızı sarmak uzun olacak. Tazmin için devletten yardım talep ediyoruz.

yuk-002.jpg

 

YENİ AÇIKLAMA:

Meteoroloji: Yapılan son meteorolojik değerlendirmeler ve analizler sonucunda, bölgemizde devam eden sağanak veya gök gürültülü sağanak yağışların bugün ve yarın akşam saatlerine kadar aralıklı olarak devam edeceği, fakat meteorolojik şartlarda meydana gelen değişiklikle dünkü açıklamalarımızdan farklı olarak öngörülen 100 kg ve üzeri yağış miktarının azalacağı ve en fazla yağışın Doğu kesimlerde 50-60 kg/m² olarak gerçekleşeceği beklenmektedir.”

SAAT: 11.50

KKTC Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi yağıştan etkilenen bölgelerle ilegili DURUM RAPORU yayınladı;

GÜZELYURT

05 Aralık 2018 tarihinde saat 22.00 sıralarında Güzelyurt Kalkanlı yolu kapanmış, Güzelyurt belediyesinin müdahalesiyle kapalı yol trafiğe açılmıştır.

Kalkanlı-Kılıçarslan yolunda mahsur kalan 5 vatandaşımız, İlçe Kriz Yönetimi koordinesinde Polis, itfaiye, Sivil Savunma ve Belediye ekiplerinin müdahalesiyle güvenli bölgelere nakledilmişlerdir.

İSKELE

05 Aralık 2018’de kapalı olan Tuzluca Kalecik kavşağındaki kopan enerji nakil hattının takibi devam etmektedir çalışmadan sonra yol trafiğe açılacaktır.

Güv.K.K (10.55)

Kaybolan şahıslar için karadan ve havadan kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinde ilave önlemler alınıyor. Personel ihtiyaçları giderilmiştir bununla birlikte derenin doluluk oranı risk teşkil etmese de ilerleyen saatlerde yağışın ve yüzey akışının atmasıyla bu seviyenin yükseleceği düşünülerek bazı personelin izinleri iptal edilerek kum torbaları hazırlanmış ve hazırlanmaya devam ediyor. Muhtemel bir baskında bodrum katına girecek su için gerekli önlemler alınıyor. Bodrumdaki hayati önem arzeden cihazlar yukarı katlara alınıyor.Diğer sağlık merkezlerimizde yaşanabilecek sorunlara karşı uyarılar yapılmış ve önlemler alınmaktadır.112 ve ambulans ağı uygun yerlerde göreve hazır beklemektedir.

SAAT: 11.00

 Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Meteoroloji Dairesi’nin tahminlerine göre bugün öğlen itibarıyla etkisini arttırması beklenen kötü hava koşullarına karşı, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde açıkta bulunan ve park edilmiş araçların kaldırılması çağrısı yaptı.

LTB’den yapılan açıklamada, dün gece saat 23.00’ten beri Gönyeli Barajı’nın taşmasıyla derelerde seviyenin oldukça yükseldiği belirtilerek, gece ilk saatlerden itibaren LTB personelinin sahada kontrol ve müdahale yaptığı, deredeki seviyenin arkadan gelecek yağmurla taşma ihtimalinin yüksek olduğu bildirildi.

Yurttaşlardan dere kenarlarında bulunan araçlarını ivedi olarak dereden uzağa kaldırılması istendi.

ALO 185

Oluşacak olumsuz durumlara karşı 24 saat hizmet verecek LTB, acil durumlarda vatandaşların ALO 185 Çözüm Hattı ve 2285221 numaralarını arayabileceğini de duyurdu.

SAAT: 10.45

Ülkede etkili olan şiddetli yağışlar sonunda yaşanan su taşkınları ve baskınlara Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ekipleri de müdahale etti.

Sivil Savunma Acil Müdahale ekipleri ve bölge müdürlükleri, gelen ihbarları değerlendirerek müdahalede bulundu. Ülkede kötü hava şartlarının devam etmesinden dolayı, ekiplerin hazır halde bekletildiği bildirildi.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, şiddetli yağışın ardından gelen 18 su baskını ihbarı üzerine, olay bölgelerine intikal eden Sivil Savunma ve itfaiye acil müdahale ekipleri birçok bölgede su baskını riski taşıyan bodrum katları önüne kum torbaları yerleştirip, su tahliyesi yaptı.

DİKMEN VE KARAKUM’DAKİ SU BASKINLARI

Açıklamaya göre, ekipler, aşırı yağıştan en çok etkilenen bölgeler Karakum ve Dikmen'de yolda kalan yaklaşık 10 araca müdahale etti. Söz konusu bölgelerde geçici olarak bazı yollar trafiğe kapatıldı ve vatandaşlara uyarı yapıldı.

Sivil Savunma Acil Müdahale ve itfaiye ekiplerinin yanı sıra, Girne Kaymakamlığı ve belediye ekipleri yaklaşık 3 saat boyunca Karakum’da bulunan Vuni Palace Hotel bölgesinde yaşanan su baskınlarına müdahalede bulunduğu ve otel sakinlerinin güvenli bölgeye tahliye edildiği belirtildi.

Sivil Savunma Acil Müdahale ekipleri ve bölge müdürlüklerinin gelen ihbarları değerlendirerek müdahalede bulunmaya devam ettiği bildirildi.

Sağanak yağışların yarına kadar devam etme olasılığının yüksek olduğu, bu yüzden gelebilecek su baskını ihbarlarına karşılık, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı tarafından gerekli hazırlıkların yapıldığı vurgulandı.  (TAK)


EN ÇOK YAĞIŞ SELVİLİ TEPE'YE

Meteoroloji Dairesi dün sabahtan, bu sabaha en çok yağış alan bölgenin, metrekareye 246 kilogram yağışın düştüğü Selvilitepe olduğunu açıkladı.

Meteoroloji Dairesi, 5-6 Aralık tarihlerinde, metrekareye Kozanköy’de 165, Bellapais’de 128, Alsancak’ta 111, Girne’de 83, Dipkarpaz’da 76, Kalkanlı’da 61, Karaoğlanoğlu’nda 59, Çamlıbel’de 52, Zafer Burnu’nda 49, Çayırova’da 38, Akdeniz’de 31, Yenierenköy’de 30, Esentepe’de 26, Sipahi’de ise 22 kg. yağmur tespit edildiğini açıkladı.


SAAT: 10.40

 Yoğun yağışın ve fırtınanın etkili olduğu Girne’de Vuni Palace Otel’de de büyük hasar var.

Oteldeki bazı araçlar sürüklendi, ağaçlar devrildi, ortaya üzücü manzaralar çıktı.

Otel yetkililerinden Hasan Oskar, henüz hasar tespiti yapamadıklarını ancak binaların büyük hasar gördüğünü söyledi. Oskar, yetkililerin içinde bulundukları olumsuz durumla ilgilenmesini beklediklerini de ifade etti. (tak)

10:30

Alsancak Belediyesi Başkanı Ataser'den Yeniduzen'e: Çok sıkıntılı noktalarımız var. Dere taştı, büyük zarar verdi. Tüm noktalara müdahale etmeye çalışıyoruz

 

SAAT: 09.00

Olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün ilk ve orta dereceli tüm okullar yanında bazı üniversiteler de tatil kararı aldı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi, yaptıkları duyurularla, eğitime bugün için bir gün ara verdiklerini açıkladılar.

Kararların üniversite öğrenci ve çalışanlarının güvenliği açısından alındığı kaydedildi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, dün yaptığı açıklamayla, bugün ilk ve orta dereceli tüm kamu ve özel okulların tatil olacağını bildirmişti. (TAK)


İşte yağış sonrası yurttan manzaralar

DİKMEN

d1-034.jpg

Dikmen'de kapanan yollar is araçları yardımı ile açılmaya çalışılıyor.

d2-028.jpg

Cemal Dağda'na ait evi su bastı. Ağıl kullanılamaz halde

d3-018.jpg

 

k-006.jpg

ds-001.jpg

Dikmen'de kaldırım taşları yerinden sokuldu.

Kocadayı ailesinin zararı büyük. Dikmen'de dün yaşanan sel felaketinden Kocadayı ailesi de çok kötü etkilendi. Sel suları ve toprağın adeta harabeye çevirdiği Alev Kocadayı'nın evinin içi - dışı, kümesleri ve arabaları su ve çamur altında kaldı. Evin içinde birçok eşya kullanılamaz hale gelirken, kümes hayvanları telef oldu. Alev Kocadayı'ya ait arabalar ise su ve çamur altında kalırlarken, kullanılamaz hale geldiler. Alev Kocadayı yaşadıkları felaket sonrasında yaptığı açıklamada, çok kötü durumda olduklarını ve yetkililerin yardımını beklediklerini söyledi.

d5-001.jpg

d1-033.jpg

d2-027.jpg


GİRNE VUNİ PALACE

vinc.jpg

Girne Vuni Palace Otel'de çamura batan ve kullanılamaz hale gelen araçlar, ekipler tarafından tek tek kaldırılıyor.

v1-011.jpg

v2-010.jpg

v3-005.jpg

v4-003.jpg

lojman.jpg

Hotelin personel lojmanları da kullanılmaz halde

e1-030.jpg

e2-023.jpg

e3-011.jpg

Viva Otel'deki bazı araçlar sürüklendi, ağaçlar devrildi, ortaya üzücü manzaralar çıktı.

e4-004.jpg

VİVA Casino'nun bulunduğu bölgede araçlar kullanılmaz hale geldi. Özellikle o bölgede hasar çok büyük... Onlarca araç suda sürüklendi. 

 


LAPTA

1-038.jpg

2-031.jpg

l-006.jpg

ar-005.jpg

ll-022.jpg

Lapta yakınlarında yollar kullanılmaz hale geldi

ll2.jpg

la-002.jpg

araba-002.jpg

Lapta'da birçok araç toprak altında kaldı.  Belediye ekipleri uzun uğraşlar veriyor. Bazı araçlar da dere yatağında saplandı.


LAPTA BAŞPINAR

3-026.jpg

Başpınar'da zarar büyük, dere yatağına 5 araç uçtu.

u.jpg

4-022.jpg

lapt-001.jpg


LEFKOŞA

has-001.jpg

Lefkoşa Devlet Hastanesi'nde Kanlı Dere'nin seviyesi tehlikeli boyuta ulaştı.


ALSANCAK

ev-007.jpg

Alsancak'ta Osman Özhasoğlu ve çocuklarına ait 4 ev çamura bulandı.

mm-040.jpg

tem.jpg

Alsancak Belediyesi bölgede araçları kurtarma ve temizlik çalışması başlattı.

ge-001.jpg

kua.jpg

Alsancak'ta kuaför salonu da sular altında kaldı.

 

FOTOĞRAFLAR / GÖRÜNTÜLER MELTEM SONAY, FAYKA KİŞİ, AYŞE GÜLER, SOSYAL MEDYA

Bu haber toplam 18105 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler