1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'YAĞIŞ İYİ, TOHUM KÖTÜ'
YAĞIŞ İYİ, TOHUM KÖTÜ

'YAĞIŞ İYİ, TOHUM KÖTÜ'

Üreticiler yağışlardan memnun, tohumluk arpadan dertli

A+A-

Hasat dönemine 1 ay kala üreticiler, ülkede son aylarda görülen etkili yağışlardan memnun olmalarına rağmen, Türkiye’den getirilen tohumluk arpanın ülkemiz iklimine uymadığını, bu nedenle “verimlilik konusunda sıkıntı” yaşadıklarını söyledi.

 

Ayşe GÜLER

Ülkede son aylarda görülen etkili yağışlar hayvan üreticileri ve çiftçilerin yüzünü güldürse de Türkiye’den getirilen tohumluk arpa üreticileri memnun etmedi.

Üreticiler, bu yılki yağışlardan memnun olduklarını ancak Türkiye’den getirilen tohumluk arpanın ülke iklimine uymadığını, bu nedenle yeterli verimi alamayacaklarını savundu.

“Ekin döneminde yerli arpa kullanılsaydı,  verim daha da artacaktı” diyen üreticiler, bu yıl da tohum nedeniyle yüzlerinin gülmediğini dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan üreticiler son 2 yıldır kuraklık nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını yaşanan belirterek, hasat döneminde verimlilik konusunda mağduriyet yaşayacaklarını belirtti.

Üreticiler, bu dönemde masraflarının ciddi şekilde arttığını, yüklü miktarda alacaklarının bulunduğunu, gerekli ödemelerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

“Ödemeler yapılmalı, üretici mağdur edilmemeli”

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, bu yılki yağışlardan üreticinin memnun olduğunu söyledi.

Kelle, geçtiğimiz 2 yıl yaşanan kuraklıktan dolayı üreticinin ciddi şekilde mağduriyet yaşandığını ve tohumluk konusunda sıkıntıların olduğunu belirtti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise bu yıl son 15 yılda görülmeyen yağışların yaşandığını, tahıl üretiminin çok iyi durumda olduğunu söyledi.

Naimoğulları hayvancıların üretiminden memnun olduğunu belirterek, hasat dönemine kısa bir süre kaldığını bu yüzden de girdi maliyetlerinin arttığını, gerekli ödemelerin yapılması gerektiğini kaydetti.


--------------------------------------------------------------------------

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle: “Beklentimiz bereketli bir yıl olacağıdır”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, bu yılki yağışlardan üreticinin memnun olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz 2 yıl yaşanan kuraklıktan dolayı üreticinin ciddi şekilde mağduriyet yaşadığını dile getiren Kelle, beklentinin bereketli bir yıl geçireceklerine yönelik olduğunu kaydetti.

Kelle, Güvercinlik bölgesinde dolu yağışı nedeniyle ürünlerin büyük oranda zarar gördüğünü, bazı bölgelerde ise az yağış nedeniyle yeterli verim alınamadığını belirtti.

Ülkemizin kurak bir ülke olduğundan bahseden Kelle, geçtiğimiz yıl özellikle tohumluk konusunda sıkıntıların yaşandığını söyledi.

Kelle, önümüzdeki 2 yıl boyunca bu konuda sıkıntı yaşanmaması için Tarım Bakanlığı ile görüştüklerini aktararak, hasat dönemine 1 ay kalmasına rağmen belirsizlik yaşanmaya devam edildiğini kaydetti.

“Yerli tohumda ısrarlıyız”

Birliğin yerli tohum seçilmesi konusunda ısrarlı olduğunu söyleyen Kelle, bölgelerin gezilip görülerek, yerli tohumun en iyisinin belirlenmesi ve kontrollü olarak biçim işleminin gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi.

Kelle, “En az 2 yıl boyunca tohum konusunda sıkıntı yaşanmaması için tüm bunlar yapılmalıdır” diyerek, “Karpaz’dan Lefke’ye kadar her yerden tohum alınmasını istiyoruz. Bu durum önümüzdeki yıl olacak tanede verimliliği artıracak, hastalıkları azaltacak. Nitelikli tohumun seçilerek tohumluğa alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Ambarlarda bakım yapılmadı”

Sorunlara da değinen Kelle, Toprak Ürünleri Kurumu’na bağlı ambarlarda bakımın hala başlamadığını, bunun yanı sıra üreticiden arpa alımının nasıl yapılacağına dair belirsizlik yaşandığını söyledi.

Kelle, “Yetkililerle görüştük, taleplerimizi ilettik. Hala bu işlerin nasıl olacağına dair strateji belirlenmedi. Bizimle paylaşılmadı” dedi.

-------------------------------------------------------------------


Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları: “Hasat dönemine kısa süre kaldı, ödemeler yapılmalı”

Öte yandan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise bu yıl son 15 yılda görülmeyen yağışların yaşandığını, tahıl üretiminin iyi durumda olduğunu söyledi.

Naimoğulları hayvancıların  üretiminden memnun olduğunu belirterek, hasat dönemine kısa bir süre kaldığını bu yüzden de girdi maliyetlerinin arttığını, gerekli ödemelerin yapılması gerektiğini kaydetti.

Küçükbaş hayvan üreticilerinin doğrudan gelir desteği ödemelerinin Şubat ayından beridir yapılmadığını savunan Naimoğulları, “Küçükbaş hayvan üreticilerinin 7,5 Milyon TL alacağı bulunuyor.  Bu dönem üreticilerin paraya en fazla ihtiyacı olduğu dönemdir. Ödemelerin birkaç gün içinde yapılacağı söylendi, bekliyoruz” dedi.

---------------------------------------------------------------------------------------

ÜRETİCİLER NE DEDİ?

Kağan GÜLER: “Toprak Ürünleri Kurumu’nun üretici için getirdiği tohum iklimimize uymadı. Üreticiye sertifikalı tohum getirilmedi. Yağışlar güzel ancak tohumda yaşanan sıkıntı nedeniyle yüzümüz gülmedi. Böyle verimli bir senede olgun kesat bir dönemi yaşıyoruz. Yerli arpa olması halinde daha çok verim alacaktık.”

Mehmetali KIRMIZIGİL: “Yağışlar süzgeçle sulama gibi. İyi ekinler de var, kötü ekinler de. Türkiye’den gelen arpa çok zayıf. Üretici gelen arpadan memnun kalmadı. Tohumdaki hata nedeniyle üretici yine mağdur oldu. Üreticilere Türkiye’den gelen arpa yerine yerli arpa verilseydi, alacağımız verim çok daha iyi olacaktı. Türkiye’den gelen arpa soğuk iklim arpasıdır, bize uygun değildir.”

Hasan Pehlivan: “Yağışlar kısmen etkili oldu. Bazı bölgelerde ekinler iyi, bazı bölgelerde kötü durumdadır. Aslında ekinlerin iyi olmamasına diğer etkende Türkiye’den getirilen arpadır. Bu arpa daha önce denenmiştir. Üreticiye yerli arpa verilmiş olsaydı, bu denli sorun yaşamayacaktık. Getirilen arpa iklimimize uygun değildir. Yerli arpayı biz TÜK’e vermiştik, muhafaza edemediler. Bilinçsizce davrandılar. Hasat döneminin başlamasına çok az bir süre kaldı. Ödemeler yapılmadı.”

Hasan Bulut: “Ben buğday ektim. Şu ana kadar buğdayın durumu çok iyi değil, kötü de değil. Ancak arpa ekimi yapan üreticiler verimden memnun değil. Türkiye’den gelen tohum konusunda ciddi sıkıntı yaşandı. Üreticinin yüzü yağmurlardan güldü ancak verimden gülemedi.”

Bu haber toplam 1947 defa okunmuştur