1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yabancıların ‘taşınmaz’ merakı: 258 yabancıya ‘taşınmaz mal’ izni
Yabancıların ‘taşınmaz’ merakı: 258 yabancıya ‘taşınmaz mal’ izni

Yabancıların ‘taşınmaz’ merakı: 258 yabancıya ‘taşınmaz mal’ izni

Ülkede yaşayan yabancı uyruklu kişiler, taşınmaz mal satın almaya yöneldi…

A+A-

Ayşe GÜLER

Ülkede yaşayan yabancı uyruklu kişiler, taşınmaz mal satın almaya yöneldi…

Bakanlar Kurulu, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası kapsamında ilk 4 ayda 258 yabancı uyruklu kişiye ‘taşınmaz mal izni’ verilmesini onayladı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren kararlarda taşınmaz mal satın almaları için gerekli izinleri ellerinde bulunduran 47 yabancı uyruklu kişinin izinlerinde yapılması talep edilen değişiklikler yapıldı.

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, taşınmaz mal izinleriyle ilgili sıkıntı olmadığını, sistemin çalıştığını belirtti, yabancı uyruklularda değil, TC vatandaşların mal satın almalarında azalma olduğunu

kaydetti.

YENİDÜZEN’e konuşan Sungur, ‘yabancı uyruklularla’ ilgili verilen izinlerin 3. dünya ülke vatandaşı ya da TC vatandaşı olup olmadığıyla ilgili ayrım yapılması gerektiğini söyledi.

AYLARA GÖRE İZİNLER…

Ocak’ta 110 izin…

Bakanlar Kurulu, Ocak ayı içerisinde verdiği kararlarla toplamda 110 yabancı uyruklu kişiye taşınmaz mal izni verdi.

Bu kararlar, 15 Ocak, 23 Ocak, 24 Ocak ve 31 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Aynı dönemde taşınmaz mal satın almaları için gerekli izinleri ellerinde bulunduran 11 yabancı uyruklu kişinin izinlerinde yapılması talep edilen değişikliklerin yapılmasına karar verdi.

Şubat’ta 13 tadil kararı, 148 yeni izin…

Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası kapsamında, Şubat ayında 148 yabancı uyruklu kişiye Bakanlar Kurulu kararı ile taşınmaz mal izni verildi.

Bu tarihte Resmi Gazete’de yer alan kararlarla 13 yabancı uyruklu kişiye ait taşınmaz mal izinlerinde yapılması talep edilen değişiklikler de yapıldı.

Mart…

Öte yandan Mart ayında alınan 2 farklı Bakanlar Kurulu kararı ile 41 yabancı uyruklu kişi, taşınmaz mal izni aldı.

Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası kapsamında, bu ay 13 yabancı uyruklu kişinin daha önce sahip olduğu izinler talepler doğrultusunda tadil edildi.

Nisan’da 19 yabancıya taşınmaz mal satın alma izni…

Nisan ayında Bakanlar Kurulu, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası uyarınca 19 yabancı uyruklu kişiye, satın almak istedikleri taşınmazlarla ilgili gerekli izinlerin verilmesine karar verdi.

Aynı dönemde taşınmaz mal satın almaları için gerekli izinleri ellerinde bulunduran 1O yabancı uyruklu kişinin izinlerinde yapılması talep edilen değişikliklerin yapılmasına karar verdi.


Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur:

“Yabancılarda değil, TC vatandaşlarının mal satın almalarında azalma var”

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, taşınmaz mal izinleriyle ilgili sıkıntı olmadığını, sistemin çalıştığını belirtti.

YENİDÜZEN’e konuşan Sungur, ‘yabancı uyruklularla’ ilgili verilen izinlerin 3. dünya ülke vatandaşı ya da TC vatandaşı olup olmadığıyla ilgili ayrım yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’den gelen vatandaşların mal satın almalarının kolaylaştırıldığını ifade eden Sungur, buna rağmen özellikle ‘askeri bölgelerle’ ilgili yabancı uyruklu kişilerin sorun yaşadığını kaydetti.

Sungur, askeri tesislerin 500 metre yakınında olan arazilerin yabancı uyruklu kişilere verilmediğini söyleyerek, bu konuda geçmişte haritalandırma işlemli yapıldığını ancak ileriye götürülemediğini belirtti.

Böyle bir çalışmanın hayata geçmesinin hem vatandaşlara hem de hükümete kolaylık sağlayacağını aktaran Sungur, “Tedbir alınırsa sistem daha iyi çalışacak” dedi.

Sungur, yabancı uyruklularda değil, TC vatandaşların mal satın almalarında azalma olduğunu belirterek, “2 yıl önce ciddi hareket vardı. Bu da Türkiye’deki kriz ve dövizden kaynaklanıyor” dedi.

Türkiye’de devlet bankalarına 500 bin TL’ye kadar mal alacak vatandaşlara bazı avantajlar sağlandığını belirten Sungur, bu uygulamanın KKTC’deki Türkiye bankalarında da uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sungur, şu anda emlak piyasasındaki satışların durgun olduğunu, her yıl Kasım’dan Nisan’a kadar sakinlik yaşandığını kaydetti.

Mayıs ayında emlak satışlarında hareketlenme başladığını ifade eden Sungur, “Beklenti Mayıs ayında satışların hareketlenmesi” dedi.

yeniduzen-satin-aliniz-20190412160626.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 2294 defa okunmuştur