1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Yabancı işgücüne imtiyaz gündemde yok”
“Yabancı işgücüne imtiyaz gündemde yok”

“Yabancı işgücüne imtiyaz gündemde yok”

“Sosyal güvenlik primlerini işverene geri ödemekle başlamıştık, şimdi, asgari ücretin de üzerinde bir maaşla genç istihdamına % 30’a kadar ücret desteği sağlayacağız”

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, dün, bir grup gazeteci ve köşe yazarı ile bir araya geldi

 

 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, genç istihdamında çok ciddi bir artış beklediklerini söyledi.
‘Yerel İşgücü İstihdamına Destek Projesi’nin ilk uygulamasında 3 bin 526 yeni istihdamın ortaya çıktığını belirten Gürpınar, “Projemizin ilk etabı sadece sosyal güvenlik desteğini ön görüyordu, şimdi bu desteğe ek olarak ücret desteği de verilecek, hem üniversite mezunları hem de öğrenciler kayıt altında istihdam imkanına kavuşacak” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, dün, bir grup gazeteci ve köşe yazarı ile bir araya gelerek projeleri hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı.

% 30 ücret desteği

Yeni projeyle hem üniversite mezunu gençler ve meslek lisesi mezunlarına, hem de üniversite öğrencilerine açılım yaptıklarını anlatan Gürpınar, “Sosyal güvenlik primlerini işverene geri ödemekle başlamıştık, şimdi, asgari ücretin de üzerinde bir maaşla % 30’a kadar ücret desteği sağlayacağız” diye konuştu.
Proje ile ‘kadın istihdamı ve kadının işgücüne katılımı’nı da önemsediklerini anlatan Gürpınar, “Kadınlarımızın iş hayatına katılımı  % 35'ler düzeyinde, bunu çok daha yukarılara çekmek istiyoruz” dedi.

5 ayda 25 engelli istihdamı

“Engelli istihdamını da artırmak istiyoruz” diye Bakan Gürpınar, engelli istihdamı yapacak işletmelere 4 yıl boyunca sosyal güvenlik desteği sağladıklarını anlatarak, “Ayrıca, geçmişte istihdam edilen engellilerimizin, engelli maaşı kesiliyordu. Bu yönde de açılım yaptık” dedi.
Bakan Gürpınar, son 5 ayda, 25 engellinin özel sektörde istihdamını sağladıklarının altını çizerek, “Nisan seçimleri sonrasında kamuya da engelli istihdamı yapılacaktır” dedi.

Gürpınar şu bilgileri verdi:
“4 bin engellimiz var kayıtlı. 62 engelli özelde çalışıyor. Kamuda ise her 25 çalışana 1 engelli istihdamı koşulu var. Ancak bu kontenjan tamamlanmadı. En son 2007’de engelli istihdamı yapılmış. Kamudaki engelli istihdam sayısı 439, bu rakama yerel yönetimler dahil değil. Nisan seçimleri sonrasında kamuya engelli istihdamı konusunda çalışma yapıyoruz”


Sigortalarda önemli tahsilât

‘Yerel İşgücü İstihdamına Destek Projesi’nin kayıt dışılığı da önlendiğini anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, “Kayıt dışılığın önüne geçmek anlamında da bu süreç önemli bir toplumsal fayda sağlıyor. 80 bini aşan bir aktif sigortalı sayısına ulaştık, 2014 bütçe hedefinin önünde de bir tahsilat başardık” şeklinde konuştu.

‘Kadına şiddet’ karşısında etkin işbirliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, “kadına şiddet”e karşı Polis Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile etkin bir işbirliği süreci başlattıklarını belirterek, “Artık şiddete yönelik veriler görünür duruma gelmiştir, gerekli adımlar atılıyor” diye konuştu.
Gürpınar, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi”nin oluşumu ve kurumsallaşması için gerekli adımların da süratle atıldığını belirtti.
Sosyal Riskleri Önlemle Vakfı'na himaye ve desteğe ihtiyaçlı kadınlara sağlanan destek konusunda maddi destek verdiklerini belirten Aziz Gürpınar, bu yönde ciddi adımlarının süreceğini belirtti.

Teftiş performansı arttı

“2014'te teftiş performansını % 23 artırdık, 2015'te personel sayısını da artırarak teftiş sayısını çok daha ileriye taşıyacağız” diyen Gürpınar, teşvik programları kadar denetimin önemine de dikkat çekti.


“Yabancı işgücüne imtiyaz gündemde yok”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, “TC'den gelen yurttaşlara burada iş gücü imkanı verilecek mi? Bu yöndeki iddialar doğru mu” sorusu üzerine, böyle bir gündemleri olmadığını söyledi.
2016-2018 ekonomik programına yönelik çalışmaların yeni başladığını anlatan Gürpınar, “Vizyonumuz tümüyle yerel unsurları katarak, bürokratlarımız, akademisyenlerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, üniversitelerimiz ile bir taslak hazırlamaktır. Yurt dışından gelenlere adada iş gücü ya da iş kurma imtiyazı gibi bir gündemimiz yoktur” dedi.

Turizmde hedef % 70

Gürpınar, ülkemizde “işsizlik” olmasına rağmen yurt dışından gelen iş gücünün sebebini anlatırken de, “İşverenin talep ettiği insan profilini bizim eğitim sistemimiz üretmiyor ya da ekonominin beklentisini oluşturan çalışan profili ile işsiz gençlerimizin profili birbirini tutmuyor. Teşvik ve eğitim programları ile bunu aşmak istiyoruz. Örneğin turizm sektöründe yurttaşlarımızın istihdam oranı % 30’larda kalıyor. 5 yıl içinde bunu % 70'e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bu haber toplam 1934 defa okunmuştur