1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yabancı diplomatlardan Anastasiadis’e tepki
Yabancı diplomatlardan Anastasiadis’e tepki

Yabancı diplomatlardan Anastasiadis’e tepki

Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un UNFICYP’in görev süresinin uzatılması amacıyla hazırladığı raporu sonrasında, Genel Sekreter, Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve ABD Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’e ilişkin s

A+A-

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un UNFICYP’in görev süresinin uzatılması amacıyla hazırladığı raporu sonrasında, Genel Sekreter, Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve ABD Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’e ilişkin sert eleştirileri yabancı diplomatları rahatsız etti.

Politis gazetesi: “Ortamı Oluşturması Umudu Eide’de – Yabancı Diplomatlar Anastasiadis’in Açıklamalarından Rahatsız” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Anastasiadis’in önceki akşam yaptığı ve BM ile ABD Büyükelçisi tarafından baskı ve şantajlara maruz kaldığı şeklindeki açıklamalarının yabancı diplomatlarda rahatsızlık yarattığını yazdı.

Gazete, yabancı diplomatların duydukları rahatsızlığı Kıbrıs Rum hükümetine iletmeye başladıklarını belirtirken, yabancı bir kaynağın ise Anastasiadis’in bu açıklamalarını “iç siyasete yönelik” olarak nitelendirdiğini vurguladı.

“Teknokrat niteliği”

Eide’nin Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında “Anastasiadis’in yapıcı önerisinden bahsetmesi ve bu öneriye ‘Milliyet’ gazetesinde yer alan söyleşisinde de değinmesinin şu an için Güney Kıbrıs Rum hükümetini memnun ettiğini belirten gazete, Eide’nin Milliyet ve ‘Daily Sabah’” gazetelerine yaptığı açıklamalara da geniş yer verdi.
Gazete, Anastasiadis’in perşembe akşamı AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, dün akşam ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’le telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Juncker’le görüşme talebinin Anastasiadis tarafından geldiğini, Merkel’in ise Anastasiadis’le görüşmeyi kendisinin istediğini vurgulayan gazete, hem Juncker hem de Merkel’in “sorunun Erdoğan’ın öngörülemez davranışları olduğunu tespit ettiklerini” iddia etti.

Gazete, Güney Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in yaptığı açıklamalar ve diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere bakıldığında, olaya müdahil olanların, BM Genel Sekreteri’nin UNFICYP raporuyla Eide’nin faaliyetlerini birbirinden ayrı tuttuklarını ve raporun “teknokrat niteliği” taşıdığını düşündüklerini öne sürdü.

Öte yandan Güney Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, BM, AB ve komşu ülkelere yönelik girişim başlatacaklarını açıkladı.

Dikkatler 26 Ocak’a çevrildi

Hristodulidis, Güney Kıbrıs’tan New York’a gidecek bir heyetle BM Genel Sekreterliği’ne yönelik yoğun girişim başlatacaklarını belirterek aynı zamanda AB ve komşu ülkelere yönelik girişimlerinin de olacağını vurguladı.

Kıbrıs Rum tarafının dikkatinin, 26 Ocak tarihinde BM Güvenlik Konseyi’ne yapılacak bilgilendirmeye çevrildiğini ifade eden Hristodulidis, Eide’nin olayları tarafsız şekilde ifade etmesini umut ettiklerini söyledi.

Gazete, Eide’nin New York’a gitmeden önce, 21-24 Ocak tarihlerinde Davos’ta yapılacak dünya ekonomik forumu çerçevesinde Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüşeceğini de yazdı.

Alithia gazetesi ise: “Şantajın Perde Gerisi – Eide: Top Kıbrıs Türk Tarafında” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, UNFICYP raporunda “Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargodan” bahsedilmesinin sorumlusunun AB Genişleme Genel Müdürlüğü’nden alınarak Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğüne aktarılan “Kıbrıslı Türk Toplumu İçin Görev Gücü” yetkilileri olduğunu iddia etti.

Anastasiadis şikayet etti

Gazete, “Kıbrıs Türk Toplumu İçin Görev Gücü” mensuplarının, raporu hazırlayan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim nezdinde söz konusu ifadenin raporda yer alması için kulis faaliyetleri gerçekleştirdiklerini ve ABD Güney Kıbrıs Büyükelçisi Koenig’in de buna yardımcı olduğunu öne sürdü.

Eide’nin bu ifadenin raporda yer almasından sorumlu olmadığını ve hatta Kıbrıs Rum tarafını rahatsız edecek ifadeleri çıkarması yönünde Buttenheim’a mesaj da gönderdiğini iddia eden gazete, Eide’nin girişiminin sonuçsuz kaldığını yazdı.

Anastasiadis’in Merkel’le telefon görüşmesinde Buttenheim’in bu tutumunu şikayet ettiğini vurgulayan gazete, Merkel’in görüşmede Almanya’nın Ekim 2014 tarihli Avrupa Konseyi kararları çerçevesindeki ilkeli tutumunu yinelediğini belirtti.

Habere göre Güney Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü, Merkel-Anastasiadis telefon görüşmesine ilişkin dünkü açıklamasında, Merkel’in Anastasiadis’e, müzakerelerin ertelenmesine sebebiyet veren unsurların en kısa sürede ortadan kalkması ve müzakerelerin olumlu sonuçlanacak şekilde en kısa sürede yeniden başlaması temennisinde bulunduğunu söyledi.

Gazete, Anastasiadis’in 15 Şubat tarihinde Brüksel’de yapılacak Avrupa Konseyi gayrı resmi toplantısı çerçevesinde, Metrkel ile bir araya geleceklerini de belirtti.

Haberde, Anastasiadis-Juncker görüşmesine de değinildi ve Juncker’in Anastasiadis’e, Davutoğlu’yla yaptığı görüşme konusunda bilgi verdiği ifade edildi.

“Bire bir temaslarla karşı atak”

Fileleftheros gazetesi ise, Kıbrıs Rum tarafının Türk “kışkırtmaları” ortadan kalkmadan müzakere masasına dönmesi yönünde faaliyette bulunanlar karşısında AB ve diğer ilgili ülkelerle bire bir temas yoluyla “karşı atağa” hazırlandığını yazdı.

Haberde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Brüksel’e gidecek olan Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Hükümet Sözcüsü Hristodulidis ve diğer yetkililerin yabancı ülke yetkilileriyle bire bir temaslar gerçekleştirmesinin öngörüldüğü belirtilirken Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in hali hazırda Berlin’de temaslar gerçekleştirdiği ve başka başkentlere de gideceği ifade edildi.

-----------------------------------------------------------------

Eide: “Mevcut koşullar altında müzakereler başlayamaz”

Fileleftheros gazetesi BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin İngiltere Dışişleri Bakanlığında, AB’den Sorumlu Bakan David Lidington’la, Perşembe akşamı İngiltere Dışişleri Bakanlığı ofisinde bir araya geldiğini yazdı.

Gazete, Eide- Lidington görüşmesinin ana konusunun Türkiye’nin ilan ettiği yeni Navtex olduğunu belirtirken Eide’nin görüşmede, “mevcut koşullar altında müzakerelerin başlayamayacağı” tespitini ilettiğini yazdı.

Gazete ayrıca Eide’nin Milliyet ve Daily Sabah gazetelerine yaptığı açıklamalara da yer verdi.

-----------------------------------------------------

BM Sözcüsü: “Genel Sekreter Eide’nin raporunu destekliyor”

Haravgi gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini: “Lefkoşa’nın Dikkati Güvenlik Konseyi Bilgilendirmesinde – Bilgilendirme Atağı” başlıkları altında verirken, BM Sözcüsü Stefan Dujarric’in dün düzenlediği basın toplantısında, Anastasiadis’in UNFICYP raporuna ilişkin açıklamalarına yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Dujarric: “Genel Sekreter Özel Danışmanı’nın çalışmasını ve raporunu tam olarak destekliyor” şeklinde konuştu.

Simerini gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini: “Önce Kırbaç Sonra Havuç – Ban’ın Kabul Edilemez Raporunun Ardından BM’nin Açıklamaları Daha Yumuşak”.

(tak)

Bu haber toplam 1464 defa okunmuştur