1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yabancı bakıcı ve dadılar kaçıyor
Yabancı bakıcı ve dadılar kaçıyor

Yabancı bakıcı ve dadılar kaçıyor

Fileleftheros Gazetesi, Güney Kıbrıs’a çalışmak için gelen yabancı uyruklu bakıcıların ve dadıların Kuzey Kıbrıs’a kaçtığını iddia etti. Yürürlükteki mevzuata Güney Kıbrıs’ta yabancı uyruklu bir ev yardımcısının aylık net geliri 368 Euro iken kuzeyde bu m

A+A-

Bakıcı veya dadı olarak çalışmak üzere Kıbrıs Rum tarafına giden yabancı uyruklu yardımcıların daha sonra çalışmak üzere daha fazla kazanabilecekleri Kuzey Kıbrıs’a kaçtıkları haber verildi.

Fileleftheros “Çalışmak İçin Geliyor ve İşgal Bölgelerine Kaçıyorlar” başlığıyla birinci sayfasından yer verdiği haberinde çalışmak üzere Güney’e giden yabancıların daha sonra Kuzey’e kaçması fenomeninin boyutlar kazanması nedeniyle Kıbrıs Rum Nüfus ve Muhaceret Dairesi ile Kıbrıs Rum polisinin durumu kontrol altına almaya çalıştığını yazdı. Yabancı uyrukluların çalışmak için Kuzey’i tercih etmelerinin ana nedeninin KKTC’de kendilerine verilen ücretin daha fazla olması olduğuna işaret eden gazete Rum tarafında yürürlükteki mevzuata göre yabancı uyruklu bir ev yardımcısının aylık net geliri 368 Euro iken Kuzey’de bu meblağın 550 Euro’ya ulaştığını vurguladı.

Gazeteye göre üçüncü ülkelerden yabancı uyruklular yaşlı ve/veya hastalara bakıcılık yapmak v.b. maksatlarıyla Güney’e gidiyorlar ancak kısa bir süre Güney’de kaldıktan sonra Kuzey’e kaçıyorlar. Kendi aralarında örgütlü olan yabancı uyruklular, talep olduğu anda derhal haber alıyor ve kişisel eşyalarıyla birlikte Kuzey’e geliyorlar. Yabancı uyruklu çalışanların kimlik ve pasaportlarının artık kendi ellerinde olması bu geçişleri kolaylaştırıyor.  Gazete daha önceki uygulamada yabancı çalışanların kimlik belgeleri Kıbrıslı Rum işverenlerinde kaldığını ve Kıbrıslı Rum işverenin bu durumu, yabancı çalışanlarına; daha fazla ücret istemeleri halinde kendilerini Güney’den attırma tehdidinde bulunmak için istismar ettiklerini hatırlattı.
Habere göre yabancı uyruklu yardımcı çalıştırmak isteyen Kıbrıslı Rumlar 800 Euro tutarında teminat yatırıyor, bu para bankalarda bloke ediliyor ve yabancı uyruklu işvereni terk etse bile blokaj kalkmıyor, bu da sorun yaratıyor.

Gazete düşünülen tedbirler arasında; Kuzey sınırındaki Kıbrıslı Rum sınır kontrol noktalarına, Kuzey’e geçecek olan yabancı uyrukluların, beraberlerinde kişisel eşyalarını da götürüp götürmediklerinin araştırılması talimatı verilmesi olduğunu haberine ekledi. (TAK)

Bu haber toplam 2312 defa okunmuştur