1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Vodafone Telsim Kuzey Kıbrıs’taki ilk 5G deneyimini gerçekleştirdi
Vodafone Telsim Kuzey Kıbrıs’taki ilk 5G deneyimini gerçekleştirdi

Vodafone Telsim Kuzey Kıbrıs’taki ilk 5G deneyimini gerçekleştirdi

Vodafone Telsim, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk canlı 5G deneyimine imza attı.

A+A-

Vodafone Telsim, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk canlı 5G deneyimine imza attı. 5G teknolojisi , Vodafone Telsim’in altyapısı ve 5G Sabit Kablosuz Erişim (Fixed Wireless Access) Teknolojisi sayesinde Kuzey Kıbrısta ilk kez Vodafone Telsim’in kurduğu canlı deneyim alanında hayat buldu.

KKTC’nin ilk operatörü ve aynı zamanda dünyanın GSM teknolojileri konusunda lider şirketlerinden biri konumunda olan Vodafone Telsim, yine öncü bir girişimde bulunarak adada bir ilke imza attı. KKTC nin teknoloji öncülüğünü yapan ve adanın halkıyla dünyanın teknolojisini buluşturan ve tüm yeni teknolojileri KKTC nin hizmetine sunmak için çalışmalarını kesintisiz sürdüren Vodafone Telsim, 5G'yi deneyimletmek amacıyla bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ana Muhalefet Lideri Ulusal Birlik Partisi Başkanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük, milletvekilleri ve gazeteciler katıldı.

5G Sabit Kablosuz Erişim Teknolojisi, Vodafone Telsim’in üstün altyapısı ile birleşince 
konuklar, etkinlikte bulunan 4K UHD Canlı Yayın, online komutları aktarabilen robot ve Sanal Gerçeklik için kurulmuş deneyim alanında ilk kez 5G teknolojisini canlı deneyimleme fırsatı buldu.

Nami: “Teknolojik ve dijital değişime ayak uydurmak önemli”

KKTC Telsim ile birlikte enerji verimliliği alanında işbirliği yaptıklarını ifade eden Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, 5G testini gerçekleştiren KKTC Telsim’i tebrik etti. Kamuda maaş ödemelerinden sonra en çok giderin enerji harcaması olduğunu belirten Nami, KKTC Telsim ile bakanlık binası için enerji verimliliği sistemi kurulduğunu söyledi. Bu enerji verimliliği sisteminin tüm kamuya yayılmasının önemli olacağını ifade eden Nami, KKTC ekonomisinin gelişimi için tekenolojik ve dijital dönüşüme ayak uydurmanın önemli olduğunu belirtti.

Bağzıbağlı: “Gerekli altyapının oluşması önemli”

KKTC’nin teknolojk gelişmelerden geri kalmaması ve dünya standartlarına uygun hareket edebilmesi için gerekli alt yapının oluşmasının önemine vurgu yapan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı, fiber kabloların bütün evlere ulaşmasının önemli olduğunu kaydetti. Artık insanların birbiri ile değil, nesnelerin interneti olarak adlandırılan, makinelerin haberleştiği bir sürece girildiğini söyleyen Bağzıbağlı,  KKTC’de altyapı sistemlerin oluşmasının önemli olduğunu bunun içinde ihale süreceğinin başlayacağını söyledi.  Bağzıbağlı, 5G testini gerçekleştiren KKTC Telsim’e tebriklerini iletti.

Bürüncük: “5G insanların hayatını kolaylaştıracak”

Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük, lansmanda yaptığı konuşmada, KKTC Telsim’in 5G testinin yapımı için kendilerine başvurduğunu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da onayı ile birlikte gerekli izinlerin verildiğini belirtti. 5G’nin insanların hayatını kolaylaştıracağını belirten Bürüncük, KKTC Telsim’e 5G testini gerçekleştirdiği için tebriklerini iletti.


Alper: “Bir ilki gerçekleştiriyoruz”

Etkinlikte konuşan Vodafone Telsim Genel Müdürü Cenk Alper, "Vodafone Grup Şirketleri olarak, bulunduğumuz ülkelerde, dijital dönüşüm ve inovasyon konusunda bir çok ilke imza attık. Bugün (dün) , dünyanın en gelişmiş iletişim teknolojisi 5G’nin Ada’mızda ilk demosunu yaparak da sizlerle bir ilki gerçekleştiriyoruz. KKTC Telsim olarak, 5G kabiliyetlerimizle yakın gelecekte KKTC’de günlük hayatı kolaylaştırıp, refahı artırmayı, sizleri yarınlara hazırlamayı amaçladık. Vizyonumuz, Ada’mızın geleceğine en fazla katkı sağlayan operatör olmaktır. 5G demomuzla önemli bir adımı atmanın gururunu amaçladık. Hayırlı olsun. Bizimle birlikte burada olup bu ana tanıklık ettiğiniz için çok teşekkür ederiz" dedi. 

tels-001.jpg

Aliusta: “3G ile 1.5 saatte indirilen veri, 5G ile 1 dakikada indirilebilecek”

Vodafone Telsim Teknoloji Bölüm Başkanı Ayhan Aliusta, şunları söyledi:

"5G Sabit Kablosuz Erişim (Fixed Wireless Access) altyapısnı kullanarak 5G hızında düşük gecikmeyle deneyimliyoruz. 5G teknolojisi öyle bir hız ki;  3G ile yaklaşık 1,5 saatte indirilebilen bir veriyi , 4G ile 10 dakika indirebilirken 5G de bu süre 1 dakika seviyesinde indirebileceğiz. Ayrıca hızın yanında bekleme süreside kısalıyor. Örneğin arama motorunda yaptığımız bir aramanın bekleme süresi 50 ms iken 5G teknolojisi ile bu süre 1 ms seviyelerine kadar inmektedir.  Vodafone Telsim olarak dijitalleşme ile birlikte hayatı kolaylaştıran geleceğin çözümlerini sunmaya devam edeceğiz. Nesnelerin interneti teknolojisini(IoT) ilerleyen dönemde çok daha hızlı yaygınlaşacacaktır. 2020 yılında yaklaşık 20 milyardan fazla nesnenin birbiri ile bağlanacağını tahmin edilmektedir.. Dolayısı ile bizleri heyecanlı bir gelecek bekliyor. "

Vodafone, dünyada 5G akıllı telefonları canlı 5G şebekesine bağlayan ilk operatör olma özelliğine sahip olmakla birlikte bu özelliğini KKTC içinde geçerli olması için kesintisiz çalışmalarını sürdürmektedir. 5G teknolojisi ile adada lider durumda olduğu akıllı çözümleri çok daha iyi ve kapsamlı şekilde ada halkının hizmetine sunabilecektir. Akıllı ev çözümleri , akıllı belediye, akıllı tarım gibi çözümlerin 5G teknolojisi ile çok daha etkin kullanılabileceğini, bu çözümlerin adaya çok daha fazla değer katarak, teknolojik ve finansal gelişimler sağlayacağı etkinlikte dile getirildi. Adaya değer katan firmalar arasında lider olan Vodafone Telsim, Teknoloji alanında da adaya değer katan lider firma özelliğini daha da güçlendirecek.
 

 

Bu haber toplam 9308 defa okunmuştur
Etiketler :