1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Villa’da 37 sığınmacı, 2 tutuklu
‘Villa’da 37 sığınmacı, 2 tutuklu

‘Villa’da 37 sığınmacı, 2 tutuklu

Polis, 7 Şubat günü Lapta’da Sardunya Sokak’ta bulunan bir villaya operasyon düzenleyerek, 8’i kadın 5’i çocuk olmak üzere 37 Suriyeli sığınmacı tespit etti. 18 gün önce Türkiye’ye gitmek için Güney’den Kuzey’e geçen sığınmacıların ifadesi alınarak, BM’ye

A+A-

Lapta’da 7 Şubat günü 37 Suriyeli sığınmacı tespit edilerek, gece saatlerinde Lokmacı Barikatı’ndan Birleşmiş Milletlere teslim edildi. Olayla ilgili olarak tutuklanan zanlılar M.A.K ve İ.T tutuklandı

Didem MENTEŞ

Lapta’da 7 Şubat Cumartesi günü bir villada 37 Suriyeli sığınmacı tespit edilerek, gece saatlerinde Lokmacı Barikatı’ndan Birleşmiş Milletlere teslim edildi. 8’i kadın 5’i çocuk olan sığınmacıyı Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e kaçırdığı iddia edilen Rıdvan soy isimli şahıs tespit edilemezken, isminin baş harfleri M.A.K ve İ.T olan şahıslar polis tarafından gözaltına alınarak tutuklandı. Her iki zanlı dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde nöbetçi yargıç huzuruna çıkarılarak, 2’şer gün tutukluluk aldı. Lapta Polisi’nin olayla ilgili olarak 2 kişiyi aradığı belirtildi.

37 sığınmacı BM’ye teslim edildi

Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri, 7 Şubat günü Lapta’da Sardunya Sokak’ta bulunan bir villaya operasyon düzenleyerek, 8’i kadın 5’i çocuk olmak üzere 37 Suriyeli sığınmacı bulundu. 2014 yılında Türkiye’deki sığınmacı kampından kaçarak Kuzey Kıbrıs’a gelen sığınmacılar, Güney Kıbrıs’ta bulunan Koçinotrimitya köyündeki çadır kente yerleştirildi. Ancak yaşam koşullarının sağlıksız olması nedeniyle sığınmacıların bir bölümünün çadır kentten kaçarak, yeniden Türkiye’ye dönmek istediği öğrenildi. Sığınmacıların 17- 18 gün önce Kuzey’e geçirildiği ve Lapta’da gizlendiği bilgisine alan polis önceki gün yaptığı baskında 37 mülteciyi şüpheli olarak tutuklanan İ.T’nin villasında tespit etti. Olayla ilgili İ.T ve M.A.K tutuklanırken, 37 mülteci de önceki akşam Lokmacı Barikatı’ndan Birleşmiş Milletlere teslim edildi.

Gizli ittifak

‘İnsan kaçakçılığı’ ve ‘gizli ittifak’ suçlarıyla bağlantılı olarak 2 kişi aranırken, zanlı 1 M.A.K ve zanlı 2 İ.T dün Mahkemeye çıkarıldı. Ceza Davaları Yargıcı Meltem Dündar, huzurunda görüşülen tahkikat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Kıdemli Savcı İlter Koyuncuoğlu ve zanlıları temsilen Avukat Fırat Mertürk mahkemede hazır bulundu. Savcı, meseleyle ilgili olarak Lapta Polis Karakolu’nda görevli polis memuru Sadi Sancak’ı mahkemeye tanık olarak dinletti. Sancak, mahkemede yeminli şahadet vererek, her iki zanlının ‘gizli ittifak’ suçuna bağlı olarak tutuklandığını açıkladı.

Lapta’da evde tespit edildi

Sadi Sancak, 7 Şubat günü alınan bilgi üzerine Lapta’da gerçekleşen operasyonda bir evde 37 sığınmacının barındığının tespit edildiğini söyledi. Sığınmacıların Güney Kıbrıs’tan 17- 18 gün önce Kuzey’e geçtiğinin tespit edildiğini belirten Sancak, zanlı M.A.K’nın, soyadı tespit edilen Rıdvan isimli bir şahısla anlaşarak 37 sığınmacıyı kaçırarak Lapta’ya yerleştirdiklerinin tespit edildiğini anlattı. Meseleyle ilgili olarak zanlı M.A.K’nin zanlı İ.T ile işbirliği yaparak, zanlı İ.T’nin sığınmacılara baktığının tespit edildiğini belirten polis memuru, her iki zanlının da tutuklandığını söyledi. Sadi Sancak, 37 sığınmacının önceki akşam ifadeleri alındıktan sonra BM’ye teslim edildiğini belirterek, zanlı M.A.K’nin gönüllü ifade vererek suçunu kabul ettiğini söyledi. Meselenin henüz yeni başladığını alınması gereken ifadeler olduğunu aktaran Sancak, her iki zanlının 2’şer gün poliste tutuklu kalmasını talep etti.

2 gün tutukluluk

Avukatın itiraz etmeyişini ve huzurunda verilen şahadeti dikkat alan Yargıç Meltem Dündar’da meselenin ciddiyetine vurgu yaptı. Dündar, meselenin henüz yeni başladığını dolayısıyla salimen yürütülebilmesi için her iki zanlının da 2’şer gün süreyle poliste tutuklu kalmasına emir verdi.

Bu haber toplam 1832 defa okunmuştur