1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Vicdani Yardım Derneği’nden sosyal devlet çalışması…
Vicdani Yardım Derneği’nden sosyal devlet çalışması…

Vicdani Yardım Derneği’nden sosyal devlet çalışması…

Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlıdır zaten bu tip aileler, onların da belli koşulları vardır

A+A-

 

Tayfun Çağra

Vicdani Yardım Derneği Başkanı Evrim Özbahadır 2015 yılından beri sadece 2 yılda yaptıklarını anlatırken etkilenmemek mümkün değil. Bu kısa sürede ihtiyacı olanlara, evsiz, yurtsuz, parasız kalanlara o kadar yoğun yardım etmeye çalışmışlar ki sosyal devletin yapması gerekenleri sırtlanmışlar gibi geliyor. Evden, eşyaya, kıyafetten, okula, ihtiyacı olanlara akülü sandalyeden hastane ihtiyaçlarına kadar her şeye yetişmeye çalışmışlar ve bu çalışmayı bırakmaya niyetleri de yok.  Evrim Özbahadır “Bugüne kadar ben radyo ve televizyona çıkmadım. Artık vakti geldi. Ne yaptığımız bilinsin…” dedi.

Önce isterseniz böyle bir derneğe, KKTC Vicdani Yardım Derneği’ne nasıl ihtiyaç duydunuz, neden gerekti böyle bir dernek, oradan başlayalım…
Karakter olarak zaten zorda olana yardım etmek alışkanlığımız, aileden gelen bir şey bu. Bu noktada eskiden birkaç duyum alırdım, elimden geleni yapardım. Fakat şu anda günümüzde o birkaç kişi olayını aşmış durumdadır, çok fazla krizin içinde, çok fazla ihtiyaçlı olan aileler vardır. Bunların içerisinde yerli halk, hem aslen Kıbrıslı hem yurtdışından buraya çalışmak için gelen 3. uyruklu her kesimden mevcut insanlar var.

Çok yoğun mu bu muhtaç insanlar, sonuçta sokakta olan insanlara, muhtaç olan insanlara yardım eden bir dernek, ne derece yoğun muhtaç insanlar?
Bayağı yoğun, o kadar yoğun ki anlatılır gibi değil. Gelen taleplerde ailelerinin tipine baktınız zaman hani bizde olmayan, din dil ırk ayrımı olmadan bir hizmet. Gerçekten onu yakaladık biz. Çünkü Sudanlısı var Rus’u var, Kıbrıs’ta yaşayan Türkiye’den gelen burada yaşayan insanımız var, gerçek Kıbrıslımız var. Bunların arasında belki Kıbrıslı birisi ile evlilik dolayısı ile buraya yerleşmiştir, çocuk olmuştur, bir boşanma söz konusu olduğunda anne çocuk mağdur duruma düşüyor. O iş bulsun, çocuğunun eğitimi, ihtiyaçları karşılanacak ve kendi ayakları üzerinde duracak seviyeye gelene kadar olan aradaki süreçte bir yerden bir destek almak, doğru yerden destek almak gerçekten pozitif yönde bir durum.

İŞBİRLİĞİ

Bu kişilere nasıl ulaşıyorsunuz Evrim hanım, siz mi gözlemliyorsunuz yoksa birileri mi gelip bildiriyorlar, haber veriyorlar böyle isimde birileri var diye sizlere…
Hepsi mevcut, biz sosyal medya aracılığı ile yaptığımız işleri yayınlıyoruz, ihtiyaçları yayınlıyoruz.  İnternet üzerinde bir yardım derneği sayfamız vardır ve orada örneğin ihtiyaç sahibi bir aile veya çocuğumuz olduğu zaman bilgi alıyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde 4 çocuklu bir anne, baba vefat ettiğinden dolayı Lefke bölgesinde evsiz kalmıştır. Lefke Belediyesi haber verdi bana. Daha önce Lefke Belediyesi ile yaptığımız görüşmede bu gibi durumlarda birlikte çalışmamız halinde daha kısa sürede aileyi refaha kavuşturacağımızı konuştuk ve öyle de oldu. Belediye tarafından konut yardımı oldu. Bizler tarafından da, yardımseverlerden gelen yardım sayesinde evin eşyaları karşılandı ve şu anda o ihtiyaç gereği, sokakta kalma durumu yoktur. Anne çalışamaz durumdadır sağlık durumu nedeniyle ve çocuklarının dördü de eğitim alıyor. Sosyal Hizmetler Dairesinden de maaş bağlandı, arada dernek olarak da gıda takviyesi mevcut. Dolayısı ile eskiye nazaran çok daha refah bir durumdadırlar.

Çalışma Dairesinde de çalışmanızın bu yardımları yapmakta, ya da çözümler bulmakta bir kolaylık sağladığı oluyor mu?
Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlıdır zaten bu tip aileler, onların da belli koşulları vardır. Sosyal Hizmetler Dairesi’ndeki arkadaşlarla devamlı iletişim halindeyiz. Örneğin bir aile geldiğinde Sosyal Hizmetler Dairesi’nden maaş alabilecek kriterlerde ise oraya yönlendiririz. Veya onlara müracaat eden aileler vardır, bizlerle birlikte ortak hareket edildiği durumlar olur. Sosyal Hizmetlerden destek alamayan kriterler, durumlar da vardır, birincisi vatandaşlıktır. Vatandaş değillerse eğer öyle bir hakları yoktur. İkincisi çalışabilirlik durumu var ise bunlar iş bulmaya yönlendirilir. Kimi durumlarda iş bulunabilir ki kişiye de daha avantajlıdır çalışması, sosyal güvence anlamında sosyal sigorta, ihtiyat sandığı yatırılır.  Fakat kimi durumlarda da ebeveynin çalışamayacak bir sağlık durumu olduğunda da doktor raporu ile kurula sevk edilip o şekilde desteklenir.

HAYATIN HER DÖNEMİNDE

Bu gibi yoksul ya da sokakta olan insanlar ya da aileler bulunduğunda o anlık ihtiyaçları mı giderilir, yoksa ondan sonraki hayatını idame ettirebilecek şekilde mi şartlar hazırlanıyor?
Tabii ki yarını da düşünülüyor. Örneğin Güzelyurt Bölgesi’nde bir ailemiz var. 3-4 gündür de o aile ile ilgileniyoruz. Gönderdik temsilcimizi görüştü, öyle zor durumda ki ailemiz... Çocukların kreşi vardır, eğitimi vardır, sosyal yardım denetimi altlındadır ama yetersiz kalıyor. Sosyal yardımdan alınan meblağ yetersiz kalıyor. Çünkü evin içerisinde 4 çocuk vardır, anne vardır ve kıyafetidir, ayakkabısıdır, okuludur, okul sonrası özel eğitime ihtiyacı olan çocuklardır bunlar. Çünkü işin içerisinde sağlık durumu girdiği zaman masraf artıyordur doğal olarak. Bu noktada biz desteklemeye çalışıyoruz en fazla.

Sürekli bir geliriniz var mı, yoksa bu gibi durumlarda sponsor arayışına mı giriyorsunuz?
Aynen sponsor arayışı var. Dediğim gibi sosyal medya aracılığı ile kurduğumuz dernek sayfamızda orda bir paylaşım yaparız ihtiyaçlar ve taleplerimizle ilgili ve sponsor ararız. Devamlı olan bir gelirimiz yoktur, artı biz derneğiz fakat maaş getirici üyelik sistemini de yapmadık biz. Banka hesabımız da yoktur.

Neden?
Örneğin 10 bin TL’lik bir cihaza ihtiyacımız var ve bunu biz yayınladığımız zaman sosyal medyada o kadar hızlı ulaşıyoruz ki insanlara oradan çıkacak bir gönüllü veya sponsor tarafından, nedir alınması gereken, hasta kimdir, budur, raporları budur, görsel olarak sponsora gösterilir. Alınması gereken cihaz budur, bu firmada satılır. Bu kadardır, sponsor onun ödemesini oraya yapar. Bizim işimiz de  cihazı oradan alıp hastamıza teslim etmek. Teslim anını da aynı şekilde aynı sayfadan paylaşıp teşekkür etmek.

AİDAT YERİNE SPONSOR

Bir de aidat işleri ile uğraşmak istemiyorsunuz…
Günümüzde o kadar çok dernek, o kadar çok hizmet vermeye çalışan kurum, kuruluş vardır ki insanlarımız da bunalmıştır. Bunun yanında güven çok önemlidir. Benim bunca çaba uğraşın içerisinde ilk etapta hedeflediğim olay, önce ailenin gerçek ihtiyaçlı olup olmadığını tespit etmek için ne yapmalıyız. Bölge temsilcilerimiz vardır gidip aile ile görüşecek, ihtiyaçları belirlenip Sosyal Hizmetlerden araştırılıp ortak olarak ihtiyaç kesinleştiği zaman biz bu ihtiyacı karşılamaya çalışacağız. Belki benim evimde çocuğumun giyemediği 2. el kıyafeti vardır  o şekilde karşılanacak, belki o 2. el kıyafettir gıdadır besindir veya çocuğun özel ihtiyaçlarının talebi yardımseverler tarafından karşılanacak. Gelir getirici dediğinizde onu da ilave edeyim. Zaman zaman kermeslerimiz yapılır, Güzelyurt Bölgesinde kermesimiz yapıldı. Mağusa bölgesinde yapıldı, İskele bölgesinde kermesimiz yapıldı. Zaman zaman kermeslerimiz olur veya gönüllü yardımsever firmalar tarafından bu tür ciddi anlamda maddi ihtiyaç olan noktalarda. Örneğin bir kez 25.000 TL’lik bir cihaz alınması gerekirdi. Hastanın kim olduğu, ne olduğu, ne hastası olduğu her şey raporlanmış bir şekilde yayınlandı ve değerli bir firmamız tarafından karşılandı ve o cihazı aileye teslim ettiğimiz zaman o kadar büyük bir gurur ve mutluluk olamaz. Bu gibi çok örneklerimiz var. Bir abimizin 2 ayak kesik olduğu için rehabilitasyon merkezinde yaşıyor, gencecik bir adam duvara vursa yıkılacak ama ailesi çocukları var ama o kadar olumsuzluklar yaşamış ki artık umudunu yitirmiş ve kendini o yatağa ve odaya hapsetmiş. Kendisine gidip akülü arabayı teslim ettiğimizde kız kardeşine göndereceği mesajı bana gönderdi ve dedi ki: “Çocuklar gibi mutluyum”. Anlatılmaz yaşanır.

Evet halinizden belli zaten mutluluğunuz, vicdan rahatlığınız…
Evet anlatılmaz yaşanır… Ve amacım devam etmek.

ÇALIŞMALARI BÖLGELERE YAYMAK İÇİN ÇALIŞMALAR

Amacınız devam etmek ancak bilmiyorum kaç kişisiniz ama bu kadar çok insana, ihtiyaca yetişmek mümkün mü? Yani bu derneğin dışında devletle işbirliği yok pek anladığım kadarı ile. Tamam Sosyal Hizmetlerle çalışmanız var da, örneğin birinin akülü sandalyeye, başka bir cihaza vs ihtiyacı var bunlar sosyal devletin yapması gerekenler ama bir dernek olarak siz yetişmeye çalışıyorsunuz…
Bunun paralelinde belediyelerimizle randevulaşıp ortak çalışmaya çalıştık. Lefke Belediyesi ile bunu başardık. Lefke bölgesinde mağduriyeti söz konusu, aciliyeti söz konusu olan ailelerimizde Lefke Belediyesi ile ortak çalışma yapıp ailelerin ihtiyaçlarına en erken zamanda cevap verebildik. Olumlu da sonuçlar aldık. Mağusa Belediyesi ile geçmiş günlerde görüşme şansımız oldu. Belediye Başkanımızın gerçekten duyarlı oluşlunu gördüm, bilahare de çok memnun oldum. Bölgelerde birer ofis açıp da o ofislerde hizmet vermek daha hızlı bir sonuç, olumlu işler getireceğini düşündüğümüz için o konuda yardımcı olacağını söyledi. Bunun dışında sizin gibi o da gelir getirici nedir yaptığımız, bunun üzerinde bize bir konser sözü verdi. Tüm maddi desteği Mağusa Belediyesi olarak ben karşılayacağım dedi ve tüm geliri de dernek olarak sizin ihtiyaç belirlediğiniz, gıda ihtiyacıdır, cihaz ihtiyacıdır onlar karşılanacak. Bu da güzel bir şey, çok güzel bir şey. Tüm belediyelerde bunu sağlamaya çalışıyoruz. Girne ile Lefkoşa Belediyesi ile görüşmemiz yapılacak.

Peki sormak istediklerim bu kadar; sizin aktarmak, eklemek istedikleriniz var mı?
Benim istediğim aslında bizim neler yaptığımızı görsün bu halk. Neler yaptığımızı, neler başardığımızı görsün. Onkoloji hastanesinin yapımında KKTC Vicdani Yardım Derneği olarak 10 adet televizyon, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bir çocuk oyun odası, çocukların eğitim odası bizim derneğimiz tarafından düzenlenen sponsorluklarla karşılandı. Bunun dışında 2 tane ülkemizde son zamanlarda, çocuk onkolojisi konusunda 2 tane sıkıntılı konu vardır ki, o sıkıntıların en erken zamanda aşılmasını diliyorum. Biri Nefesimizdir diğeri de Deryamız. Onlar için bir balo düzenlendi ve 1 aylık tedavileri karşılandı ve bunları biz 3-5 insancık yaptık.  Gerçekten 3-5 kişi başardık çünkü bu işe gönül verenlerin bir kısmının engelli çocukları vardır evde. Bizimle birlikte çalışanların. Yaşamış, bilen insanlar oldukları için benim de katkım olsun diyorlar. Birçoğumuz evli çocuklu, kendi işi, ekmek parası kazanma derdi vardır ama bunun yanı sıra da emek vermeye çalışır. En azından nedir istediğim.. Bugüne kadar ben radyo ve televizyona çıkmadım. Artık vakti geldi. Ne yaptığımız bilinsin…

********

Bölgeler için ulaşılabilecek isim ve telefon numaraları;


Lefkoşa; Evrim Özbahadır 0533 830 22 60  
Girne; Begüm Özkan 0548 841 80 90  
Mağusa; Nur Alptekin 0533 887 59 87 
İskele; Ayşe Usluer 0542 884 1978  
İnönü; Rasime Hasan Seracı 0533 887 69 87  
Akdoğan; Haffe Korutürk 0548 831 19 15 
Güzelyurt; Fato Fiko 0533 822 88 39 
Lefke Resul Nİzam 533 875 86 65

Bu haber toplam 6373 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 307 Sayısı

Adres Kıbrıs 307 Sayısı