1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. VERGİDE YENİ DÖNEM
VERGİDE YENİ DÖNEM

VERGİDE YENİ DÖNEM

1977’den bu yana yürürlükteki ‘Vergi Usul Yasası’ değişti…

A+A-

Meltem SONAY

1977’den bu yana yürürlükteki ‘Vergi Usul Yasası’ değişti. Ülkedeki tüm vergi uygulamalarını düzenleyen, şeffaflık ilkesiyle yeniden yapılandırılan Vergi Usul Yasası’ndaki değişiklikler, Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı.

Ülkedeki tüm vergi uygulamalarını düzenleyen Vergi Usul Yasası’ndaki değişiklikler, dün Meclis Genel Kurulu Birleşimi’nde onaylandı.
Ekonomi, Maliye, Plan ve Bütçe Komitesi’nin Genel Kurul’a sevk ettiği tasarıyla, neredeyse 40 yıllık Vergi Usul Yasası değişmiş oldu.

Ekonomi, Maliye, Plan ve Bütçe Komitesi Başkanı, CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür ülkenin modern, etkin bir vergi sistemine kavuştuğuna işaret ederken, değişikliklerin, etkinlik, basitlik, verimlilik ilkeleri doğrultusunda ekonomik hayattaki gelişmeleri de dikkate alarak bütünlüklü bir şekle günün koşullarına uygun hazırlandığını kaydetti.

‘Vergi gizliliği’ şeffaflık ilkesiyle yeniden yapılandırıldı…
Toplam 5 toplantıda, yasanın 148 maddesindeki değişiklikleri görüşüp onayladıklarını ve değişiklik yasasını Genel Kurul’a sevk ettiklerini belirten Birikim Özgür, şeffaflık ilkesine bağlı kalınarak, ‘vergi gizliliği’nin yeniden yapılandırıldığına işaret etti.
Yasaya göre bundan böyle Maliye Bakanlığı’nın yetkisi sadece ödenen vergileri açıklamakla sınırlı kalmayacak, artık bankalara da vergi tahsilâtı konusunda yetki verilebilecek.

Vergi sistemi teknolojiye ayak uyduracak…
Değişiklikle, zorunlu defter, kayıt ve belgeler elektronik ortamda saklanabilecek, beyan verilebilecek, tebligat yapılabilecek. Böylece teknolojiye ayak uydurularak vergi işlemlerinin büyük ölçüde kolaylaştırılması hedefleniyor.

‘Onay zorunluluğu’ kalkıyor…
Vergi Usul Yasası’ndaki değişiklikle, tutulması zorunlu defterlerin her yıl onaylanması zorunluluğu tarih olacak. Yasa uyarınca, onaylanmış belgeler kullanılacak, defterlerin her yıl onaylanması gerekmeyecek.

‘Zaman aşımı’ süresi kısalacak… 12 yıldan 7 yıla…
Değişiklikle, mevcut yasada 12 yıl olan zaman aşımı süresi kısalacak. 12 yıl olan zaman aşımı süresinin 7 yıla düşmesiyle, defter ve belgelerin saklanması ve talep haline ibrazının kolaylaşması hedefleniyor.

‘Enflasyon düzeltmesi’ geliyor…
Değişiklik yasasını yürürlüğe girmesiyle, mevcut yasada olmayan ‘enflasyon düzeltmesi’ uygulaması da başlayacak.
Böylece, gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerine, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde Maliye Bakanlığı tarafından enflasyon düzeltmesi yapılabilecek.

Gelişigüzel ‘resen vergi’ yetkisi kaldırılıyor!
Vergi Usul Yasası’ndaki değişiklikle, Vergi Dairesi’nin ‘gelişigüzel’ resen vergi yapma yetkisi kaldırılıyor. Değişiklik uyarınca, sadece beyan edilmeyen gelirle ilgili saptanan belgelerle vergi kaybına sebebiyet verildiği kesinlik kazanırsa resen vergi yapılabilecek.

‘Gecikme Faizi’ yürürlüğe girecek!
Değişiklikle, mevcut yasada olmayan ‘gecikme faizi’ de yürürlüğe girecek. Böylece zamanında beyan etmemek ve ödememek suretiyle haksız olarak devlet parasını uzun süre kullanan kişilerden gecikme faizi alınacak.

Usulsüzlük cezaları asgari ücrete bağlanıyor…
Vergi Usul Yasası’ndaki değişiklikle, usulsüzlük cezaları asgari ücrete bağlanacak. 1977 yılında düzenlenen ve değerler sıfırlandığından uygulanmayan usulsüzlük cezalarının asgari ücrete bağlanmasıyla, ceza miktarı güncellenmiş olacak.

Mahkemeden önce ‘Üst İtiraz Komisyonu’…
Değişiklik yasasının yürürlüğe girmesiyle, vergi itirazları için ‘Üst İtiraz Komisyonu’ oluşturulacak. Düzenlemeye göre, uzlaşma dışındaki itirazlar, 5 üyeli komisyonda değerlendirilip karara bağlanacak. Yükümlüler mahkemeden önce komisyona başvurma imkânına sahip olacak.

Siyasi Partilere DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU!
Vergi Usul Yasası’ndaki değişik, siyasi partilere ‘defter tutma zorunluluğu’ getiriyor. Bundan böyle siyasi partiler yasayla defter tutmak zorunda olacak. Yasanın ilgili maddesiyle, siyasi partilerin gelir ve giderlerinin daha şeffaf olması için de önemli bir adım atılmış olacak.

Vergi Dairesi’nde sıra beklemek yok!
Vergi Usul Yasası’ndaki değişikle getirilen düzenlemeyle, bundan böyle bankalara vergi tahsilâtı konusunda yetki verilebilecek. Vergiler banka şubelerinden veya internet bankacılığı aracılığıyla ödenebilecek, Vergi Dairesi’nde sırada beklemek zorunda kalınmayacak.

Bu haber toplam 2599 defa okunmuştur