1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ onaylandı
Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ onaylandı

'Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ onaylandı

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı onayladı “Tasarı, daha sağlıklı bir vergi sistemi öngörüyor”

A+A-

 

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi dün CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığında yaptığı toplantıda, “Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy çokluğuyla onayladı.
Meclis’ten verilen bilgiye göre, DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, UBP Milletvekili Hamit Bakırcı, CTP-BG Milletvekilleri Armağan Candan ve Biray Hamzaoğluları’nın katılımlarıyla toplanan Komite, “Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı görüştü.

Tasarı, değişen ekonomik ve sosyal koşullara bağlı olarak vergi sistemlerinin belli aralıklarla gözden geçirilmesi ihtiyacı dikkate alınarak vergi sisteminin daha sağlıklı çalışması amacıyla bazı değişiklikler içeriyor.

Vergi beyannamesinin elektronik ortamda gönderilmesi, elektronik defter ve kayıtlar, elektronik belgelerin oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafaza ve ibrazı ile belgelerin elektronik ortamda tutulması ve düzenlenmesi ve uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleme konularında Maliye Bakanlığı’na yetki veren tasarıyla, onaya tabi basılan fatura ve makbuz gibi belgelerin kaydedildiği defterlerin onay işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemede de Maliye Bakanlığı yetkili kılındı. Vergi yasalarında zaman aşımını 12 yıldan 7 yıla indirilen tasarıyla kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerine enflasyon düzeltmesi uygulaması getirildi.

Re’sen vergiyle ilgili düzenleme de içeren tasarı gecikme faizlerinin hesaplanmasında da bazı yenilikler içeriyor.

Vergi yasalarında belirtilen usul ve esaslara uymayan yükümlülere uygulanacak usulsüzlük cezalarını güncelleyen tasarıyla, Vergi Dairesi’ne itirazlarla ilgili her biri en az kıdemli mevkiinde 3 kamu görevlisi, Hukuk Dairesinin önereceği bir savcı ve fiilen meslek icra etmeyen yetkili muhasip murakıp unvanına sahip bir üye olmak üzere 5 üyeden oluşan bir üst itiraz komisyonu oluşturulacak.

Üst İtiraz Komisyonu Vergi Dairesi Müdürü’nün uzlaşma dışındaki itiraza ilişkin kararına karşı yapılan itirazları değerlendirmeye alıp, karar üretecek.

TAK/Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 2072 defa okunmuştur