1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Veliler endişeli, sendika kararlı
Veliler endişeli, sendika kararlı

Veliler endişeli, sendika kararlı

2010 yılında Okul Geliştirme Modeli Projesi çerçevesinde tam gün eğitim uygulanan Şehit Ertuğrul İlkokulu, şu anda sorunlarla boğuşuyor. Hem idari hem de alt yapı sıkıntısı çeken okulda 11 gündür eğitim tam anlamıyla verilemiyor.

A+A-

Ayşe GÜLER

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın Şht Ertuğrul İlkokulu’nda başlattığı grev dün de devam etti.
Aralıklarla süren ancak 30 Nisan’dan beridir kesintisiz devam eden grev,  11. gününü tamamdı.
Grev nedeniyle endişe duyan veliler, çocuklarının sendika ve eğitim bakanlığı ‘arasında kaldığını’ savundu.

Veliler, çocuklarının eğitimlerinin aksadığından dert yandı.
Okulda idari ve alt yapı konusunda sorunların yaşandığını ifade eden veliler, kısa sürede sorunun çözümlenmesi gerektiğini vurgulayarak, yetkilileri göreve davet etti.

Velilerin bazıları grevi haksız buldu
Bazı veliler ise çocuklarının grev nedeniyle okula gelmek istemediklerini söyledi.
YENİDÜZEN’E konuşan kimi veliler, sendikayı grev nedeniyle haksız bulduklarını, sorunların grevle çözümlemeyeceğini öne sürdü.

Sendika geri adım atmamakta kararlı
Öte yandan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise okul müdürüyle ciddi sıkıntılar yaşandığını, bu sorunların aşılmaması halinde grevin yaygınlaştırılacağını ve 15 Haziran’da karne vermemeye kadar gideceğini söyledi.
Elcil, sendikanın bu konuda geri adım atma niyetinin olmadığını belirtti. 

Okul müdürü konuşmak istemedi
Bunun yanı sıra görüş ve bilgi almak için gittiğimiz okul müdürü Rasiha Erkal ise bu konuyla ilgili konuşmak istemedi. Açıklama yapmasının ‘yasal’ olmadığını savunan Erkal, gerekli bilgi için bakanlığa yönlendirdi.

Genel denetim rapor sonucu  bekleniyor
Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, okulun mart ayında genel denetimden geçtiğini ve bazı eksiklerin tespit edildiğini belirterek, bu konuda okul idaresinin uyarıldığını dile getirdi.  Berova, şu anda genel denetim raporunun tamamlanmadığını, hazırlanan ön raporda eksiklikler ile ilgili bazı iyileştirmelerin tespit edildiğini kaydetti. Sendikanın okul müdürünün görevden alınması konusunda tavır yürüttüğünü söyleyen Berova, bunun kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

VELİLER NE DEDİ?

Sibel Üstünbaş: “Sorun bir an önce çözülmeli”
“Grevlerden memnun değiliz. Okul idaresi tarafından ailelere mesaj çekildi. Öğretmen kadrosunun tamamlandığını söylenerek, dersler devam edecek dendi. Endişelendiğim için bugün okula geldim. 3. ders saati gelmesine rağmen halen beden eğitimi dersi veriliyor. Eşimin işi nedeniyle Kıbrıs’tayız. 1 yıl sonra Türkiye’ye gideceğiz. Çocuğum orada eğitimine devam edecek. Ama yaşanan sıkıntılar ve eğitimin aksaması nedeniyle 3. sınıf eğitimini alması için çocuğumu baştan okutacağım. Ben sendika ve bakanlıkla görüştüm. Sorunun çözüleceğini söylediler ama hiçbir şey düzelmedi. Bir an önce sorunların çözülmesi gerekiyor. Çocuklarımıza çok yazık”

Mehmet Özyücekök: “Çocuğum için endişeliyim”
“Ben sendikayı grevler nedeniyle haklı buluyorum.  Okul denetlendi ve 131 sorun tespit edildi. Ocak’ta yapılan denetimden bugüne aylar geçmesine rağmen sorunlar hala giderilemedi. Ben müdürün liderlik yaptığına inanmıyorum. Çocuğum için endişeliyim.  Okulda eğitim aksamış durumdadır. Çocuklar bir takım kişisel ihtiyaçlarını gideremiyor. Örneğin ben geçtiğimiz hafta Perşembe gün bir olayla karşılaştım. Jimnastik dersinden çıkan 3 öğrenci, su satın almak için kantine gitti. Ancak ‘yasak ‘ olduğu için satın alamadı. Ben çocuklara acıdığım için kendim gittim ve onlara su aldım. Konuyu Eğitim Bakanlığı’na aktardım. Ertesi gün yasak kalktı. Bazı öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermek için sınıfta izin alamadığını da duyuyorum. Yani ders sırasında öğrenciler tuvalete dahi gidemiyor. Nazi imparatorluğunda dahi böyle bir şey görülmedi. Okulda istenmeyen olaylarla karşılaşıyoruz. Okulda alt yapı sorunu da yaşıyoruz. Mesela okulun bahçesi çok kötü durumdadır”

Ertaç İlkin: “Okulda günlerdir eğitim yok”
“Kızımın okulunda günlerdir eğitim yok. Sınıftaki öğretmenler çocukları avutuyor. Sıkıntılar yüzünden endişe duyuyorum. Bakanlıkla görüştük. Ama kimsenin hiçbir şey yaptığı yok”

Mahmut Sokullu: “Sendika ve bakanlığı suçlu buluyorum”
“Ocak’tan beridir okuldaki sıkıntılar çözülmüyor. Ben hiçbir şeyin çocukların eğitimsiz kalmasına neden olmaktan önemli olduğunu düşünmüyorum. Alması gereken eğitimi, çocuklarımız ne yazık ki alamıyor. Öğretmenlerin tümü grevde değil, azınlık bir grev var. Bazı öğretmenler derse giriyor. Çocuğum okula gitmek istemiyor. Bugünde ağlayarak okula getirdim. Kendi arkadaşlarıyla oturamıyor diye ağlıyor. Hem bakanlık hem sendikayı suçlu buluyorum. Ortada çocuklar kalıyor. Yasa neyse onu uygulasınlar”

Aydın Aksu: “Okulun imajı yaşanılanlardan etkileniyor”
“Kızım 4 senedir bu okulda eğitim görüyor. Kızımın öğretmeni greve katılmadı ama bu her şeyin yolunda olduğunu göstermiyor. Bakanlığa gittim, sorunları aktardım. Ama her şey havada kaldı. Okulda hiçbir etkinlik verilmiyor. Benim çocuğumun hakkı yok mu? Son dönemde okulun gidişatını çok kötü buluyorum. Kızımın 1 senesi kaldı. Biran önce bu okuldan mezun olsun diye dua ediyorum. 5 yıl önce okul pilot okul seçilmişti, şimdi düştüğü durum yürekler açısı. Koltukta oturanlar gidicidir. Ama okul kalıcıdır. Okulun imajı yaşanılanlardan etkileniyor. Çocuklarımız iyi bir eğitim alamıyor”

Cemaliye Yönlüer: “Çocuklar okula geliyor ama ders yapamıyor”
“Yaşanılanlardan memnun değiliz. Okulların kapanmasına kısa bir süre kaldı ama grevler sürüyor. Öğretmenlerin işinin başına dönmesini istiyorum. Çocuklar okula geliyor ama grev nedeniyle ders yapamıyor. Torunumu grev nedeniyle 2-3 gün okula göndermedik. Bir an önce sorunların çözülmesini istiyoruz. Çocuklar yaşanılan olayların etkisinde kalıyor”

İbrahim Aliş: “Birileri geri adım atmalı, çocuklar arada kalıyor”
“Geçtiğimiz haftalarda veliler olarak bu durumu protesto etmiştik. Grev nedeniyle 1 sınıf derse giriyor, 1 sınıf derse girmiyor. Çocuklar bu durumdan etkileniyor. Birilerinin geri adım atması gerekiyor. Çocuklar arada kaldı. Grev yaparak sorunların çözüldüğüne ben inanmıyorum. 1 ya da 1,5 aydır okulda grevler ara ara devam ediyor. Çocuğum grevler nedeniyle okula gelmek istemiyor”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil: “Grev yaygınlaştırılacak, karne vermemeye kadar gidecek”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, Şht Ertuğrul İlkokulu’nda ‘idari’ sorun yaşandığını, ara ara devam eden grevin sıkıntıların aşılmaması halinde yaygınlaştırılacağını ve 15 Haziran’da karne vermemeye kadar gideceğini söyledi.

Elcil, sendikanın bu konuda geri adım atma niyetinin olmadığını belirterek, “Müdür alınıncaya kadar grev devam edecek. Eylemin bu noktaya taşınması Eğitim Bakanı’nın kendisidir. Eğitim Bakanı partizanlık yapıyor ve adam kayıyor” şeklinde konuştu.

Okul müdürün öğretmenlerle sağlıklı bir diyalog kuramadığını ve toplantı yapmadığını ifade eden Elcil, ders programı içerisinde de ciddi adaletsizliklerin bulunduğunu belirtti.
Elcil, kadroya göre okulda fazla öğretmen olmasına rağmen ders programının müdür tarafından çıkartılmadığını kaydetti.

“Okul müdürü, öğrencilere de çirkin davranışlar sergiliyor. Sabah konuşmaları çok itici. Velilere de ayni şekilde itici davranıyor. Bunun gibi okulda onlarca sorun vardır” şeklinde konuşan Elcil, “Ben bizzat okul müdürü ve muavinlerle görüştüm, toplantılar yaparak bilgi aldım. Öğretmenlerle toplantı yaptım. Onlarla sorunları çözümü ile ilgili ortak tavır belirlemek konusunda adım attık. Ancak okul müdürü benim yaptığım yasal yaptım diyor ancak yasallık ve meşruluk arasındaki çizgiyi yakalayamıyor” dedi.
Elcil, bunun yanı sıra 4. sınıf ve 5. sınıf öğrencilerine sürekli ayni öğretmenlerin ders verdiğini savundu.

“18 öğretmen grevde”
Elcil, greve 13’ü sınıf öğretmeni olmak üzere 18 öğretmenin katıldığını dile getirerek, büyük çoğunluğun 1. 2. ve 3. sınıf öğretmeni olduğunu kaydetti.
“Eyleme gitmeyen öğretmenler dershane ve özel dersle iç içe olan öğretmenlerdir. Bizim yaptığımız eyleme katılmayan özel ders ve dershaneyi savunan anlayışta olan öğretmenlerdir” diyen Elcil, “Greve katılmayan öğretmenlerin bazıları ders yılı başında okuldaki sorunlarla ilgili yazılı beyanda bulunmuşlardı” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova: “Okul idaresi uyarıldı”
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ise 750 öğrencisi bulunan okulda 636 öğrencinin okula devam ederek eğitimlerini aldığını, geriye kalan öğrencilerin okula gelmeleri için bakanlığın çalışma yaptığını söyledi.
Berova, okulun mart ayında genel denetimden geçtiğini ve bazı eksiklerin tespit edildiğini belirterek, bu konuda okul idaresinin uyarıldığını dile getirdi.

“Denetimin ardından okul yönetimine bir aylık süre verildi. Bu süre sona erip denetleme ekibi düzeltici faaliyetler tespit yaparken, sürenin bitiminde sendika hemen grev başlattı” diye konuşan Berova, “Bu grev sırasında da denetmenler ön rapor hazırladı. Verilen süre içerisinde ne gibi değişim olup olmadığının hazırlanmasını istedim. Ön raporda bazı iyileştirmelerin olduğunu gördük. Ancak rapor tamamlandığında her şey ortaya çıkacak” dedi.

“Sendikanın tavrı kabul edilemez”
Sendikanın okul müdürünün görevden alınması konusunda tavır içerisinde olduğunu belirten Berova, bu tutumun kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Berova, “İdarede kusur varsa bu kusurun ortaya çıkması için denetim raporlarının tam olarak hazırlanması gerekiyor” dedi.

Konuyu Bakanlar Kurulu’nun bilgisine getirdiğini ve tartışıldığını ifade eden Berova, bakanlığın okuldaki eğitimin aksamadan devam etmesi konusunda görev üstlendiğini dile getirdi.
Berova, 47 öğretmenden 18 tanesinin grevde olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2315 defa okunmuştur