1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. VE AYDIN ÜNİVERSİTESİ'NE ÖN İZİN!
VE AYDIN ÜNİVERSİTESİ'NE ÖN İZİN!

VE AYDIN ÜNİVERSİTESİ'NE ÖN İZİN!

Yükseköğrenimde tartışmalar sürerken Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da heyetlerinde yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’ne ÖN İZİN VERİLDİ

A+A-

Ayşe GÜLER

Yükseköğrenimde tartışmalar sürerken Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da heyetlerinde yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’ne ÖN İZİN VERİLDİ.

GÖZLER MECLİSTE… YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke’nin  ‘YENİ ÜNİVERSİTE İZİNLERİNİN DONDURULMASI YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR’ açıklamasına rağmen verilen ön izin, ikinci adımda Meclis Genel Kurulu’nda gündeme gelecek…

ÖZGÜR KUZEY ÜNİVERSİTESİ’NE RET, DAÜ YENİDEN SUNUM YAPACAK… Eğitim Bakanı Özdemir Berova başkanlığında önceki gün toplanan Ön Değerlendirme Kurulu’nda Özgür Kuzey Üniversitesi’nin müracaatı ‘eksik evrak’ nedeniyle reddedildi, İskele’de üniversite yerleşke alanı olarak belirlenen 122 dönüm için müracaatta bulunan DAÜ yetkilileri yeniden sunuma çağrıldı.


Yükseköğrenimde tartışmalar sürerken, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu, yeni bir üniversiteye daha ONAY YOLU açtı.

YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke’nin  ‘YENİ ÜNİVERSİTE İZİNLERİNİN DONDURULMASI YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR’ açıklamasına rağmen, Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da heyetlerinde yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’ne ÖN İZİN VERİLDİ.

Haftalardır sürüncemede kalan konu, Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın başkanlığında geçtiğimiz gün gerçekleşen Ön İzin Değerlendirme Kurulu’nda sonuçlandı. Konu, ikinci adımda Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Hatırlanacağı üzere Uluslar arası Aydın Üniversitesi, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un babası Ata Atun’un ‘ortaklık ve rektörlüğü’ ile de gündeme gelmiş, Atun daha sonra bu görevlerinden feragat etmişti.

Öte yandan aynı toplantıda Özgür Kuzey Üniversitesi’nin ön izin başvurusu ‘eksik evrak’ nedeniyle reddedildi, İskele’de üniversite yerleşke alanı olarak belirlenen 122 dönüm için DAÜ yetkilileri ise ikinci kez sunuma çağrıldı.

Bilindiği üzere kamuoyu gündeminden düşmeyen üniversiteler ile ilgili Cumhuriyet Meclisi’nin Bağımsız Milletvekilleri’nden Hasan Taçoy, ‘Yeni üniversite kurma girişimlerinin 10 yıl süreyle askıya alınmasına’ ilişkin Yasa Önerisi hazırlayarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sunmuştu.

Konuyla ilgili bilgi almak için defalarca aradığımız Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya ise ulaşılamadı.

 

Çatalköy ve Arapköy’de iki farklı arazi…

‘Ön izin’ alan Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin kampüsünü kurmak için hem Çatalköy hem de Arapköy’de toplamda 35 dönümlük arazi “satın aldıkları” da iddia edildi.

Arapköy’de 6 tapu arazisi olmak üzere toplamda 20 dönüm arazi satın aldığı öne sürülen üniversite yetkililerinin,  15 dönümlük de Çatalköy’de arazi satın aldığı savunuldu.

 

Özgür Kuzey Üniversitesi’ne RET!

Öte yandan geçtiğimiz günkü toplantıda Ön Değerlendirme Kurulu’nun gündemine ‘Özgür Kuzey Üniversitesi’nin de geldiği öğrenildi.

Eski başvuru olmasına rağmen, yeni yasaya göre başvurusu değerlendirilen söz konusu üniversitenin müracaatında eksik belge olması nedeniyle Kurul’da onaylanmadı.

Ancak söz konusu üniversitenin belgelerini tamamlaması halinde Ön Değerlendirme Kurulu’na yeniden başvurabileceği, bu konuda herhangi bir sorun yaşanmayacağı da kaydedildi.


Üniversite sayısı 17’ye ulaştı!

Bilindiği üzere ülkemizde 2017- 2018 eğitim yılı için 17 üniversite eğitim vermeye hazır hale gelmesi, yüksek öğrenimde tartışmayı da beraberinde getirmişti.

Geçmiş dönemde faaliyette bulunan 15 üniversiteye, yeni eğitim yılında eklenen 2 üniversiteyle birlikte öğrenci alımları başlamıştı.

Bu yıl Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi ve Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi de eklenerek üniversite sayısı 17 olmuştu.

Eğitim hayatına başladıkları tarihlere göre üniversiteler şöyle; Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 1979; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 1985; Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) 1988; Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) 1990; Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) 1997; ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2003; İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC 2011; Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) 2012; Girne Üniversitesi 2013; Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) 2013; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) 2014; Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) 2014; Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) 2016; Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) 2016; Ada Kent Üniversitesi (AKÜ) 2016, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi (2017); Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi (2017)”


Yasa önerisi hazırlanmıştı… Gözler mecliste!

'10 YIL ÜNİVERSİTE İZNİ VERİLMESİN'

Cumhuriyet Meclisi’nin Bağımsız Milletvekilleri’nden Hasan Taçoy, ‘Yeni üniversite kurma girişimlerinin 10 yıl süreyle askıya alınmasına’ ilişkin Yasa Önerisi hazırladı, Cumhuriyet Meclisi’ne sunmuştu.

Taçoy, halkın bu konudaki hassasiyeti ve mevcut üniversitelerin ekonomiye katkısını göz önünde bulundurularak yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınmasıyla ilgili yasa değişiklik önerisinin hazırlandığını duyurmuştu.

 

8-9 imza var…

Yasa Önerisi’ne ilişkin YENİDÜZEN’e açıklama yapan Taçoy, Öneri’nin 8-9 milletvekilinin imzası ile Meclis’e sunulduğunu, tüm partilerin de Yasa Önerisi ile ilgili bilgilendirildiğini ifade etmişti.

Taçoy, Meclis’in ortak bir irade göstereceği beklentisini de belirttiği Yasa Önerisi ile ilgili bu süreçte, tüm kesimlerin desteği ile yeni tartışmaların gündeme gelmemesi adına yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınmasının da büyük önem arz ettiğinin altını çizmişti.

 

Meclis’e sunuldu…

Hasan Taçoy sosyal medya hesabından duyurduğu Yasa Önerisi’ne ilişkin şu açıklamayı da paylaştı:

“Ülkemizin geleceğinde büyük önem taşıyan üniversitelerimizin, gelişimine destek sağlamak amacıyla, Yüksek Öğrenim Yasasında değişiklik yapılmasına yönelik öneri Meclisimize sunulmuştur. Meclisimizin, ortak bir irade göstereceği beklentisini taşıdığımız bu süreçte, tüm kesimlerin desteği ile yeni tartışmaların gündeme gelmemesi adına yeni üniversite kurma girişimlerinin askıya alınması büyük önem arz etmektedir”.

 

Sayıdaki hızlı artış, kaliteyi sorgulatıyor…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin genel gerekçesinde, üniversitelerin sayısının son zamanlarda hızlı bir şekilde artmasının, hem kamuoyu, hem de rekabette olduğumuz diğer ülkelerde, ülkemizdeki eğitim kalitesini sorgulatır hale getirdiği ifade edildi.

Bunu etkisiyle ülkedeki yükseköğretim kurumlarına ilginin azalabileceği ve ciddi ekonomik kayıpların da yaşanabileceği endişesi paylaşılırken, üniversite açılması süreçlerine getirilecek belirli bir süre kısıtlamanın, olumlu sonuçlar yaratacağı görüşü de kaydedildi.

 

Yasa Önerisi ne diyor?

Satma veya hisse devretme de, ‘ÖN İZİN’ devretme de 10 yıl sonra!

Yasa Önerisi, Yükseköğretim kurumlarının hisselerinin, mevcut hissedarlar dışında devredilmesi ve/veya satılmasının, faaliyete geçtikten en az 10 yıl sonra Bakanlar Kurulu kararı ile olabilmesine ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Ayrıca Yasa Önerisi, ‘AÇMA ÖN İZİN’lerinin de hisselerinin, mevcut hissedarlar dışında devredilmesi yüksek öğretim kurumunun faaliyete geçmesinden itibaren en az 10 yıl geçtikten sonra Bakanlar Kurulu kararı ile olabileceğine ilişkin hükümler içeriyor.

Yasa Önerisi’ndeki ‘geçiçi’ madde ile, bu yasa yürürlüğe girmeden önce alınan veya başvuru yapılan AÇMA ÖN İZİNLERİ de bu değişiklik yasası kapsamına alınıyor.

 

10 yıl İZİN, ÖN İZİN YOK!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yükseköğretim (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Geçici 2. Maddesi ise, bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 YIL SÜRE İLE KKTC dışındaki bir yükseköğretim kurumu ile Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir üniversite açılaması için anlaşma yapamayacağını, “AÇMA ÖN İZNİ”, ve/veya ‘Yüksek Öğretim Kurumu Açma İzni’ verilemeyeceğini düzenliyor.

Yasa Önerisi’ne göre, ülkede yükseköğretim kurumu açmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere de 10 YIL SÜRE İLE İZİN VERİLEMEYECEK.

Bu haber toplam 2977 defa okunmuştur