1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. “Vazgeçilmezim centilmenlik ve dürüstlüktür”
“Vazgeçilmezim centilmenlik ve dürüstlüktür”

“Vazgeçilmezim centilmenlik ve dürüstlüktür”

“Vazgeçilmezim centilmenlik ve dürüstlüktür”

A+A-


 

Eren Şişik

Kıbrıs Türk basketbolunun son dönemlerde yetiştirdiği en önemli yıldız adaylarından biri kesinlikle Diyar Mousa Othman. Birleşik Arap Emirlikleri’nde doğduktan sonra ailesiyle birlikte 1 yaşında Kıbrıs’a gelmiş ve bizlerden biri olmuş. Henüz 16 yaşında olmasına rağmen; düzgün karakteri, saygılı kişiliği, saha içerisindeki duruşu ve en önemlisi de sportmenliğe verdiği önem ile çevresi tarafından sevilen bir basketbolcu.

Basketbolla haşır neşir olması ise ilkokul dönemlerinde o kısacık teneffüslerdeki aldığı keyifle başlıyor. O dönemden bu zamana gelişen, büyüyen ve 16 yaşında olmasına rağmen Büyük Erkekler Ligi’nde MGA’nın değişmezleri arasına giren bir yetenek.

Diyar Othman’ın basketboldaki vazgeçilmezleri ve olmazsa olmazı “centilmenlik ve dürüstlük” diyor genç basketbolcu. Birleşik Arap Emirlikleri’nde başlayan ve Kıbrıs’a uzanan bir basketbol oyuncusunun büyüme öyküsü. 16 yaşındaki genç yıldız adayı kariyerinden satış başlarını, basketbol yaşamını, hedeflerini ve başarılarını ADRES KIBRIS okurlarına anlattı…


Basketbola nasıl başladın… Bize bu spora başlama hikâyeni anlatır mısın?
Basketbola 3. sınıfta, öğretmenimin tavsiyesiyle başladım. Teneffüslerde sürekli spor yapardık ve bunun içinde basketbol da vardı. Öğretmenim de teneffüslerde bizi izlerdi. Basketbol takımını kurarken bana aileme götürmem için bir izin kâğıdı verdi ve beni takıma çağırdı.

Şu an basketbol oynuyorsun. Peki, spor branşları arasında basketbolu tercih etmenin sebebi neydi?
Aslında ben de çoğu erkek çocuğu gibi bir futbol hastasıydım. Ama futbolun yanında birçok spordan da zevk alırdım ve bunlardan biri basketboldu. Öğretmenimin de teşvikiyle bu spora yöneldikten sonra, aslında her spordan fazla basketboldan zevk aldığımı anladım. Basketbolu hem izlerken, hem oynarken, hem de onunla ilgili konuşurken mutlu olduğumu hissettim ve bu da beni zamanla basketbola bağladı.

16 YILIN 9’U BASKETBOL

Ne kadar zamandır bu sporu yapıyorsun? Bize bu güne kadarki kariyerinden söz eder misin?
9 yıldır basketbol oynuyorum. İlk olarak ilkokulda okuduğum okul olan Doğu Akdeniz İlkokulu’nda oynuyordum. 3 sene orada oynadıktan sonra ortaokula geçtim ve Doğu Akdeniz Koleji’nde basketbola devam ettim. 1 sene burada oynadıktan sonra 7. sınıfta Yakın Doğu Koleji’ne geçtim ve burada hem okul hem de kulüp takımında oynadım. Hem okul hem kulüp takımıyla şampiyonluk yaşadım. 8. sınıfta Doğu Akdeniz Doğa Koleji’ne geçtim ve 8. sınıftan beri de bu okuldayım. 8. sınıfta aynı zamanda MAGEM’de oynamaya başladım. Doğa Koleji’nde 3’üncülük ve MAGEM’le 2’ncilik yaşadım. Bir sonraki sene Doğa Koleji’nde grup aşamalarında elenip, MAGEM’le yıldızlarda 3’üncülük, gençlerde ise benim hafızama kazınacak bir dönem geçirdim. Dönemin en iyi takımlarından biri olan YDÜ’yü 1-0 geride başladığımız seride 3-2 yenmeyi başardık. Yine 1-0 geride başladığımız final serisinde ise Akdeniz Spor Birliği’ne 3-2 yenilip 2’ncilik yaşadık. 10’uncu sınıfta Doğa Koleji’nde 4’ncülük yaşadım. Mağusa Belediyesi’nin el değişmesiyle yaşanan sorunlar nedeniyle MAGEM basketbol takımı kapatılmış, onun yerine MGA kurulmuştu. Yıldızlar kategorisinde namağlup bir sezon geçirdik ve finalde YDÜ’yü yenerek şampiyon olduk. Bu da şimdiye kadar olan kariyerimin en önemli şampiyonluğu oldu. Aynı sene gençlerde yarı finalde elendik. Şu an 11. sınıftayım ve MGA’nın Genç ve A takımının yanı sıra Doğa Koleji’nde de basketbol oynamayı sürdürüyorum.

“KOLA İÇMEM”

Performansın için ekstra çalışıyor musun? Formunu korumak için gündelik yaşamına dikkat ediyor musun?
Her oyuncunun fark yaratabilmesi için ekstra çalışması gerektiğini düşünüyorum. Sınav dönemlerim dışında antrenman kaçırmamaya ve ekstra şut antrenmanı gibi antrenmanlar yapmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince dengeli beslenmeye çalışıyorum, kola içmem ve her gün evde şınav, mekik tarzı hareketler yaparım. Yorgun olduğumda da yorgunluğumun üstüne gitmek yerine dinlenmeyi tercih ederim.

Senin için basketbol hayatındaki en önemli isim kimdir?
Benim için kuşkusuz basketboldaki en önemli isim 4 senedir koçum olan Arkan Arşehit abimdir. 4 senedir bizim için birçok fedakârlık yapmış ve her zaman gelişmemiz için çaba sarf etmiştir. Yeri geldiğinde koç, yeri geldiğinde de bizim için abidir. Üzerimde en çok emeği olan kişidir ve buraya gelmemde en büyük payı olan insandır. O yüzden basketbol konusunda benim için ondan daha önemli bir isim yoktur.


“OLMAZSA OLMAZIM CENTİLMENLİK VE DÜRÜSTLÜK”

Kendini nasıl bir sporcu olarak görüyorsun ve sporculuk hayatında olmazsa olmazın nedir? Ailenin basketbol oynaman konusundaki bakış açısı nasıldır?
Kendimi iyi bir sporcu olarak görüyorum ama hiç kimse mükemmel değildir ve herkesin eksikleri vardır. Ben de eksik yönlerimi geliştirmek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Basketbolda olmazsa olmazım centilmenlik ve dürüstlüktür. Bir maç kazanılsa da kaybedilse de o maçın sonunda rakibime saygılı olurum. Ailem basketbol oynamama çok iyi bakar. Bana sürekli destek olurlar ve çoğu maçlarıma da gelirler.

İş ve spor yaşamında kariyer planlaman nedir?
İş olarak henüz bir karara varamadım. Şu anda AS Level sınavlarımı yapıyorum ve yurtdışında okumayı düşünüyorum. İş hakkında bir karara varmış olmasam da kesinlikle basketbolu bırakma gibi bir düşüncem yok.

Bu ülkede basketbol anlamında kendinde bir gelecek görüyor musun yoksa ileride yurt dışında da bu işi yapabilirim diyor musun?
Hedefim yurtdışında okumak olduğu için basketbola orda devam etmeyi düşünüyorum. Kendimi belli bir seviyeye çıkarırsam yurtdışında bu işi yapabileceğimi düşünüyorum.

Bu haber toplam 1935 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 247. Sayısı

Adres Kıbrıs 247. Sayısı