1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Vatandaşı bilgilendirmek CTP’nin boynunun borcu”
“Vatandaşı bilgilendirmek CTP’nin boynunun borcu”

“Vatandaşı bilgilendirmek CTP’nin boynunun borcu”

KANAL SİM’e konuk olan İkinci Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, devam eden Kıbrıs sorunu müzakere sürecinin olumlu bir şekilde devam ettiğini ifade etti…

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

İkinci Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, devam eden Kıbrıs sorunu müzakere sürecinin olumlu bir şekilde devam ettiğini belirtti. Kanal Sim’de Meyil Adakul’un konuğu olan Talat, Mülkiyet başlığı ile ilgili kategorilerin belirlendiğini ve aşağı yukarı bir mutakabat sağlandığını ancak kriterlerin henüz görüşülmediğini belirtti.

“Mülkiyette kriterler henüz görüşülmedi”

“Kıbrıs müzakerelerinin şimdiye kadar iyi gittiğini söyleyen Talat, mülkiyet ile ilgili malların kategorilerinin belirlendiğini belirtti. “Kilise malları, vakıf malları, geliştirilmiş ve aynen duran mallar’ gibi çeşitli kategorilerde bir uzlaşma olduğunu bildiğini aktaran Talat, kriterlerin ise henüz daha görüşülmediğini bile ifade etti. Kıbrıs Rum basının ‘falan mallar gidecek filan mallar gidecek’ şeklinde iddialarda bulunarak haber yaptığını aktaran Talat, bu hususların görüşülmediğini söyledi.

“ ‘Olmuş gibi’ takdim etmekte Rum Basını’nın üstüne yok…”

Talat’ın ifadeleri devamla şöyle:
“Annan Planı ile karıştırarak, plandaki kriterleri kendi düşünceleri çerçevesinde revize ederek veya muhtemel Kıbrıslı Türklerin ne düşündüğünü de dikkate alarak Rum basını bir şekilde haber haline getirip yaymaktadırlar. Rum Basını’nın böyle bir özelliği var ne yazık ki. Olmuş gibi takdim etmekte de üstlerine yoktur. Hep kuşkum vardır ki bu organize de olabilir. Bilinçli olarak Rum görüşmecinin, liderin veya ekibinin kamuoyu yaratmak, belki bizim tarafı da etkilemek için bazı düşüncelerini bilgi gibi sızdırdıkları da söz konusu olabilir. Rum Basınıyla, Rum Hükümet sözcüsünün çok yakın ilişkileri var. Her sabah Sözcü tarafından Rum Basını bilgilendirilmektedir, bunu biliyorum. Biz o niyetle sözcü makamını ihdas ettik. Biliyorsunuz benden önce sözcü yoktu. Sözcü ihdas etmekteki esas amacımız basına resmi açıklamalar dışında bilgi aktarmaktı. Bizim oradaki amacımız olumlu bilgileri basına aktarmamız, yayınlamaması ama bilmesiydi. Çünkü bilen basın Rum tarafından gelen manipülasyonlara da kulak vermez. Ama bunu başaramadık çünkü bizim basınımız farklı bir özelliği var. Gazetelerimizin çok önemli bir çoğunluğu doğrudan bir alanda ihtisaslaşmamıştır. Rum tarafında ama gazeteler daha profesyoneldir. Birleşmiş Milletlerle doğrudan temasları da var. Belki de Anastasiades Sayın Akıncı’dan daha az konuşuyor… Esas mülkiyetle ilgili olmayan şeyleri yayan dedikodu gibi yayan basındır.”

“Vatandaşı bilgilendirmek CTP’nin boynunun borcu”

CTP’nin vatandaşı bilgilendirmesinin boynunun borcu olduğunu belirten Talat, gelecek hafta içerisinde İskele bölgesinde bir toplantı yapacaklarını ve bu toplantıya kendisinin de katılacağını belirtti.
Talat’ın açıklamaları devamla şöyle:
“Vatandaşa gerçekleri anlatmak için yine basın kullanarak veya bölgeler ziyaret edilerek bilgilendirme yapılabilir. Ben özellikle CTP’nin vatandaşı bilgilendirme konusunda harekete geçmesi boynunun borcudur, bunu söylüyorum. Partinin bilgili üyelerinin bulundukları mekanlarda gerçekleri vatandaşlara bire bir anlatmaları gerekir. Ancak bu şekilde gerçekler kamuya yayılabilir. Bir de tabi basın yoluyla olur ama basın tabi o kadar çeşitlidir ki… Bazı basın çözüm ister çözüm yönünde yayınlar yapar, bazı basın karşı yayınlar yapar hepsi de insan beyninde çorbaya dönüşür. O nedenle toplumun güvendiği kendi yerlisi insanların söylediği çok daha önemli”.

“Burada yaşayan bütün KKTC yurttaşları yeni devletin vatandaşı olacak ”

Olası bir anlaşmada TC kökenli vatandaşların gönderileceği yönündeki iddialarda sorulan Talat, “ o iş hemen hemen bitti. Öyle bir şey yok. Rum tarafı artık Türkiye’den gelenlerin hakkı olmadığını artık iddia etmiyor” dedi.

“Hükümet programı aksamadan çalışıyor”

Hükümetin icraatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Talat, hükümet programının aksamadan çalıştığını söyledi.
KIB-TEK Yönetimi ile iş insanlarının son zamanlarda yaşadığı çatışmada sorulan Talat, Elektrik Kurumu’nun sevimli bir kurum olması gerektiğini, bu çatışmanın kesinlikle yanlış olduğunu belirtti. Talat, “Elektrik Kurumu bizimdir. Halkın malıdır. Çok önemli bir yatırımdır” ifadelerini de kullandı.

“Şu anda 27 üniversite başvurusu daha var…”

Döviz ile ilgili yaşanan sürecide değerlendiren Talat, yapılması gereken esas işin ekonomiyi büyütmek olduğunu belirtti. Bunun için iki lokomotif sektör olduğunu söyleyen Talat, bunlardan birinin turizm diğerinin ise eğitim olduğunu vurguladı. “Eğitimde kaliteyi yükselterek, dünyada rekabet eder hale getirerek, yabancı öğrenci çekmenin yolarını bulmamız lazım” diyen Talat, kalite yükselince bölgenin en düşük olan okul harçlarının artabileceğini belirtti. Talat eğitim kalitesinin artırılması için YÖDAK’ın sağlamlaştırılması gerektiğini anlattı. Talat, şu anda ülkemizde 27 üniversite başvurusu daha olduğunu söyledi.

“Yabancıların konut alımını da artırmak gerek”

Ekonomiyi büyütmek için bazı girişimlerin olduğunu ancak bunun bir günde gerçekleşemeyeceğini kaydeden Talat, inşaat sektörünü güçlendirip yabancıların konut alımını da artırmak gerektiğinden bahsetti.
Son zamanlarda tartışılan kamudaki atamalar ile ilgili ise Talat, yeni müşavir yaratmamak yönünde bir kararları olduğunu ancak atamalar konusunun da hükümetin konusu olduğunu belirtti. Kendisinin özellikle Türkiye’den gelecek su ile ilgilendiğini belirten Talat, burada hükümetler arası bir anlaşma yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye’den bir öneri geldiğini anlatan Talat, şuan için bunu açıklamanın doğru olmadığını anlattı.

Bu haber toplam 2208 defa okunmuştur