1. YAZARLAR

  2. Ayşemden Akın

  3. Vakıfların yeni müdürüyle tanışın…
Ayşemden Akın

Ayşemden Akın

Vakıfların yeni müdürüyle tanışın…

A+A-


Müdür ithal değilmiş meğer!
Ana-baba Kıbrıslı…
Hizmet ve başarıyla dolu özgeçmişe bakılırsa burada pek yaşamamış.
Ama olsun…
Yaşamamış ama Amerika’da vatan millet uğruna çok önemli işler yapmış.
Cuma günkü yazımda konu ettiğim Vakıflar’a atanacak müdür Prof. Dr. İbrahim Fadıl Benter’den söz ediyorum.
O gün yazıyı yazarken Kuveyt Üniversitesi sitesinde bile hakkında tek bir bilgi bulamamıştık.
Meğer İbrahim Benter’in yaptıkları sayfalara sığmıyormuş.
Yazının ardından özgeçmişini yollayarak, ‘bizlerle aynı amaç için aynı düşünceyle çalışacağını’ belirtmiş.
‘Vakıf mallarını korumak ve doğru kullanmak için hepinizin tavsiyelerini bekliyorum’ demiş.
Buyurun yeni Vakıflar Müdürümüz ile tanışın:
“1962’de Lefkoşa’da doğdu. Annesi ve babası Baflı. Türk Maarif Koleji’nde okudu.
1980-2000 yıllarında ABD’de bulundu. 1985’de Florida Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden mezun oldu. New York Tıp Fakültesi’nde okudu ve Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1991’de doktora aldı. Cleveland Clinic Foundation’da Beyin ve Damar Bölümü’nde ihtisas yaptı. Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Hipertansiyon Araştırma Bölümü’nde araştırmacı olarak çalıştı. 1994’da Memphis’de Tennessee Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve Göz Fakültesi’nde önce Yardımcı Doçent ve sonra Doçent olarak çalıştı. Eğitim ve araştırma konularında birçok ödüller aldı. En önemli buluşu olan angiotensin-(1-7) diye bilinen bir hormon kanser, hipertansiyon ve kalp hastalıkları için deneniyor.
2001-2012’de Kuveyt Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim dalında Profesör, bölüm başkanı ve birçok idari makamlarda çalıştı.
Eylül 2012’den beri Oxford Üniversitesi’nde ‘visiting professor’ olarak çalışıyor. Araştırma konusu hipertansiyon ve şeker hastalarında kalp ve damar problemlerinin tedavisi. 
Akademik kariyeri dışında birçok sosyal, kültürel ve vakıf işleriyle meşgul oldu. Amerika’da ve Kuveyt’te birçok vakıfta aktif görevler aldı.
1996’da New York’ta öğrenci iken Amerika Kıbrıs Türk Talebeler Derneğini kurdu ve Amerika’nın birçok yerinde öğrenim gören Kıbrıslı öğrencilerle irtibat kurarak Kıbrıs davasına faydalı olacak birçok faaliyetler yaptı.
Bulunduğu değişik yerlerde özellikle gençlere yönelik İslami, Hıristiyan ve Musevi kuruluşlarla çalışmalar düzenledi. Gençleri esrar vb kötü alışkanlıklardan kurtaracak ve eğitim konularında yardımcı olacak faaliyetler düzenledi.  Gönüllü olarak gençlere fen ve tenis dersleri verdi.
Memphis şehrinde bir vakıf kurdu ve o bölgedeki insanlara hizmet verecek bir okul ve spor merkezi kurdu. Özellikle fakirlere sağlık konularında yardımcı olacak programlar düzenledi. Yaz programları düzenleyerek fakir bölgelerdeki lise öğrencilerinin yazları üniversitede araştırma laboratuarlarında çalışarak hem para kazanmalarını ve hem de fen eğitimi alarak kaliteli üniversitelere girmelerini sağladı. Ortadoğu ve Afrika dahil birçok ülkede fakirlere yardım programları geliştirdi.”
Dedim ya hizmet ve başarıyla dolu bir geçmiş…
Ama her nedense bana sadece Pensilvanya’yı hatırlattı!
Bunca vakıf ve hayır işleri...
Bir de dinler arası diyalog merakı…
Kafama takılan esas soru ise böylesi başarılı bir tıp profesörü sağlık bakanlığının değil de acaba neden vakıfların başına getirildi?
Takipçisi olacağız…

Bu yazı toplam 2627 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar