1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. UZLAŞI!
UZLAŞI!

UZLAŞI!

Sendika temsilcileri, Başbakanlık temsilcileriyle Cuma günü saat 14.00’te komite seviyesinde bir toplantı yapacak

A+A-

SAAT 19:00

SON Dakika... CAS çalışanları ile hükümet uzlaştı. Çalışanları temsilen bir heyet şu anda Başbakan ile mutabakat imzalıyor. Ayrıntılar yarin YENİDÜZEN'de

-------------

 

SENDİKA TALEPLERİNİ BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU’NA İLETTİ

Hava-Sen, KTAMS ve Kamu-Sen yetkilileri, KTHY’nin tasfiye edilmesinin ardından Özelleştirme Yasası uyarınca kamuda istihdam edilen personelin durumu konusunda Cuma günü saat 14.00’te Başbakanlık yetkilileriyle komite seviyesinde toplantı yapacak.

Üç sendikanın başkan ve yöneticileri, bugün Başbakanlık’ta Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’yla bir araya geldi.

Yapılan toplantının ardından sendika temsilcileri, Başbakanlık temsilcileriyle Cuma günü saat 14.00’te komite seviyesinde bir toplantı yaparak süreci şekillendirme kararı alındığını bildirdi.

KTAMS TALEPLERİNİ SUNDU

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan görüşmede KTAMS’ın eski KTHY çalışanları konusunda 7 maddelik taleplerini içeren yazıyı da sundu.

KTAMS, 13 Kasım’da 2 sendikanın 2015 Ocak sonuna kadar KTHY eski çalışanlarının hukuki ve mali sorunlarını çözmeye yönelik imzaladığı protokoldeki süreleri kabul etmediğini açıkladı.

Açıklamada, protokoldeki süreleri kabul etmeme sebebinin, “2015 bütçesinin Aralık 2014’te oylanacak olup KTHY eski çalışanlarının mali haklarını iyileştirmeye yönelik hiçbir düzenlemenin 2015 bütçesine konmayacak olmasıyla, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Şubat ayında seçim yasaklarının başlaması olduğu” bildirildi.

Açıklamada “5/1976 sayılı Seçim ve Halk Oylaması Yasası 79. maddesine göre seçim yasaklarında devlet hizmetlerinde barem ayarlaması yapmanın yasak olması nedeniyle KTHY eski çalışanlarına Nisan sonuna kadar hiçbir mali hak verilmeyecek ve çalışanlar bir kez daha mağdur edilmiş olacaktır” denildi.

KTAMS 12 Kasım’da sendikaların yaptığı grev sonrası hükümet adına sendikalarla görüşen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin basın önünde iletmiş olduğu görüşme planına sadık kalınmasını ve sorunların çözümüne yönelik taleplerin 2015 bütçesi yürürlüğe girmeden görüşülmesi ve olumlu bir sonuca ulaşılmasını istedi.

KTAMS’ın Başbakan’a ilettiği talepler şöyle:

“16 Ekim 2014 tarihinde Meclis’e sunulan ve 20 Ekim 2014 tarihinde oy birliği ile ivediliği alınan Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin 2015 bütçesi yürürlüğe girmeden önce derhal Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmesi ve yürürlüğe girmesi.

Kamuda görev ifa eden farklı statüdeki kişiler arasında yaşanan eşitsizliği ortadan kaldırmak adına KTHY eski çalışanlarının zorunlu sağlık izni, hastalık izni ve yıllık izin hakları, süre ve ödenek konusunda 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nda tüm kamu çalışanlarına öngörüldüğü gibi olmalıdır.

KTHY eski çalışanları derece terfisi alamadığı için ve 47/2010 sayılı yasaya tabi olduklarından 14’üncü kademeden sonra ilerleyememektedir. Diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi KTHY eski çalışanlarına da birleşik barem uygulamasına geçilmeli ve KTHY’de 14 yıl ve üzeri çalışanlara verilmeyen kademe ilerlemeleri derhal verilmelidir. Ayrıca askerlik görevini ifa eden erkek KTHY eski çalışanlarına da 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri yasasında olduğu gibi mücahitlik ve/veya mükellef askerlik hizmetlerine karşılık kademe ilerlemesi verilmelidir.

Kamuda ifa ettikleri görev sebebiyle yasal düzenleme ile kamu görevlilerine verilen tahsisatlar aynı görevi ifa eden KTHY eski çalışanlarına da verilmelidir.

Özelleştirme Yasası kapsamında istihdam edilen kişiler için öngörülen disiplin cezaları ucu açık bir şekilde düzenlenmiş olup suçların cezaları net bir şekilde düzenlenmemiştir. Suiistimale açık olan bu düzenleme derhal kaldırılmalı ve 7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nda öngörülen disiplin uygulamalarına geçilmelidir.

Özelleştirme Yasası’nın 51’inci maddesinin 5’inci fıkrasında öngörülen emeklilik hakkı elde eden KTHY eski çalışanlarına en fazla üç yıl daha çalışma hakkı verilmesi değiştirilmeli ve KTHY eski çalışanları kamu çalışanlarında olduğu gibi 61 yaşından gün alana kadar kendi rızası ile çalışabilmelidir.

KTHY eski çalışanlarına kamuda istihdam edildikleri tarihteki mezuniyetinin üstüne yapmış oldukları öğrenim için kademe ilerlemesi verilmelidir.”

SAĞLIK ÖRGÜTLERİ AÇLIK GREVİNDEKİ ÇALIŞANLARIN SAĞLIK KONTROLLERİNİ YAPTI VE HÜKÜMETİ UYARDI

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) ile Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, iki gündür açlık grevinde bulunan eski KTHY ve CAS çalışanlarını ziyaret ederek, sağlık kontrollerini yaptı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Tıp-İş, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası ile Eczacılar Birliği, 5 çalışanın hastaneye kaldırıldığını ifade ederek, “Bu yurttaşların ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya oldukları ve hayati risk taşıdıkları konusunda ciddi endişelerimiz var. Hükümeti bu konuda ivedi bir çözüm üretmesi ve bu grevin geriye dönüşümsüz sağlık sorunlarına neden olmadan bitirilmesi konusunda uyarıyoruz” dedi.

Örgütlerin yaptığı ortak açıklamaya göre, bu sabah yapılan kontrollerde 19 kişi muayene edildi.

Açıklamada, biri ağır olmak üzere toplam 4 çalışanda akciğer enfeksiyonu, 3 çalışanda diyabet, 2 çalışanda yüksek tansiyon ve 1 çalışanda bağırsak hastalığı tespit edildiği ve hastalardan 5 tanesinin ambulansla acil servise kaldırıldığı kaydedildi.

Örgütler, hastaların günlük sıvı ve vitamin ihtiyacının hesaplandığını ve tedaviye başlandığını kaydetti.

Örgütler açıklamada şunları dile getirdi:

“Biz sağlık örgütleri; açlık grevi yapan ve yaş ortalamaları 45’in üzerinde olan bu yurttaşlarımızın ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya olduklarını ve hayati risk taşıdıkları konusunda ciddi endişelerimiz var.

Hükümeti bu konuda ivedi bir çözüm üretmesi ve bu grevin geriye dönüşümsüz sağlık sorunlarına neden olmadan bitirilmesi konusunda uyarıyoruz. Yoksa toplumsal anlamda zaten derin bir yara olarak yüreğimizde taşıdığımız Kıbrıs Türk Hava Yollarının batırılması ve birçok insanın işsiz kalması konusu çok daha derin psikolojik yaralara neden olabilecektir.”


GRUP BARİA’DAN DESTEK KONSERİ

Bu arada KTAMS’tan verilen bilgiye göre, bu akşam saat 19.00’da Grup Baria, eski KTHY binası önündeki eylem çadırında eylemciler için moral konseri düzenleyecek.

HÜR-İŞ FEDERASYONU’NA BAĞLI SENDİKALAR ESKİ KTHY ÇALIŞANLARININ EYLEM ÇADIRINI ZİYARET EDEREK DESTEK BELİRTTİ

Hür-İş Federasyonu’na bağlı Memur-Sen, Kamu-Sen, Bay-Sen, DAÜ Per-Sen ve Büro-İş yetkilileri, eski KTHY çalışanlarının eylem çadırını ziyaret ederek destek belirtti.

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu destek ziyareti sırasında basına yaptığı açıklamada, KTHY eski çalışanlarının siyasilerden yediği üçüncü darbenin, 4’üncü ayını tamamlamak üzere olduğunu belirterek, “Bu insanlar açlıkla yüz yüze, evlerine ekmek götüremeyecek noktada bırakılmıştır” dedi.

(tak)

Bu haber toplam 1808 defa okunmuştur