1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Utanç tablosu!
Utanç tablosu!

Utanç tablosu!

Pırıl pırıl olması gereken refüjler, irili ufaklı bakımsız ağaç ve dikenler ve kuru otlarla dolu, temizliği ile dikkat çekmesi gereken yol kenarları ise kuru otlar ve çöplerle kaplı…

A+A-

Pırıl pırıl olması gereken refüjler, irili ufaklı bakımsız ağaç ve dikenler ve kuru otlarla dolu, temizliği ile dikkat çekmesi gereken yol kenarları ise kuru otlar ve çöplerle kaplı… Turizmde en çok kullanılan güzergâh olan Ercan Havalimanı-Girne arasındaki yol ve refüjler, yıllardır pislikten geçilmiyor… Kimi bölgelerde sadece ana kavşaklar bakımlı…

Fehime ALASYA

Her gün yüzlerce turistin adaya gelip giderken kullandığı ve en işlek alan olan Ercan Havalimanı-Girne güzergâhı arasındaki yol ve refüjler, pislikten geçilmiyor. Güzergah üzerindeki kavşaklara kendi inisiyatifleri ile çevre düzenlemesi yapan Değirmenlik, Gönyeli ve Dikmen belediyeleri çevre için çabalasa da kavşaklar dışında kalan ana arterler bakımsız…

Bakımlı olması gereken refüjler, irili ufaklı bakımsız ağaç ve dikenlerle dolu, temizliği ile dikkat çekmesi gereken yol kenarlar ise kuru otlar ve çöplerle kaplı…

Yıllardır değişmeyen ve sorumluluğunu hiçbir belediyenin almadığı yol güzergahı için ilgili bakanlık olan Ulaştırma Bakanlığı çalışma başlattığını belirtirken, güzergah üzerindeki belediye başkanları ise her türlü çalışmaya destek vereceğini belirtti.

Ercan Havaalanı'ndan çıkan turistler, Girne’ye ulaşana dek, yol güzergâhında önce çevre temizliği ile bakımı olmayan refüjler, ardından reklam tabelaları ile karşılaşıyor. 

Ercan Havaalanı çıkışından, Yonca Kavşağına, Gönyeli Çemberi’nden Boğaz Piknik Alanı’na kadar olan güzergahtaki refüjlerin ve yol kenarlarının durumu içler acısı…

Ercan Havaalanı çıkışından, Yonca Kavşağına kadar olan Rauf Raif Denktaş Bulvarı olarak bilinen alanda orta refüj ve yol kenarlarındaki otlar, dikenler ve budanmayı bekleyen irili ufaklı ağaçlar, turistleri karşılayan ilk manzara olurken bunu rengarenk reklam tabelaları takip ediyor.

Ercan Havaalanı’ndan çıkan turistler ilk olarak Değirmenlik Belediyesi bünyesinde bulunan ve bakımlı bir çember ile karşılaşırken, ardından başlayan ve Karayolları Himayesinde olan refüjler adeta kurak ve bakımsız tarla görünümüyle karşı karşıya kalıyor.

Bu manzara ile neredeyse Değirmenlik-Dağyolu Çemberinde dek devam ediyor…

Yol boyu refüj içerisinden sarkan ağaç dalları ve dikenler yanında, kuruyan çiçekler, yol kenarındaki kuru otlar, refüj dibinde temizlenmeyi bekleyen çöp birikintilerine rastlamak mümkün…

İlgililer ne dedi?

Ercan Havaalanı'ndan Girne’ye ulaşana dek olan güzergâhta ilgili belediyeler, ana yoldaki temizlik ve bakım sorumluluğunun Ulaştırma Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’na ait olduğunu belirtirken, bakanlıkların yapacağı çalışmalara destek verebileceklerini ifade ettiler.

Ulaştırma Bakanlığı Basın bölümünden alınan bilgide ise yol kenarlarının ve refüjlerin bakım ve temizliği için çeşitli çalışmalar başlatıldığını ve ihaleye çıkılması için hazırlık yapıldığı belirtildi.

Yonca Kavşağı ayrı bir trajedi…

Güzergah üzerindeki çemberlerin bakım ve temizliğinin yapılmasına karşın, Rauf Raif Denktaş Bulvarı olarak bilinen alanın sonunda olan Yonca Kavşağı ise etrafında olan toprak birikintileri, kuru otlar, bakımsız refüj ve kaldırımlarla adeta ayrı bir trajedi olarak gözler önünde.

Değirmenlik-Dağyolu, Haspolat, Hamitköy ve Gönyeli Çemberleri bakımlı ve temiz oluşuyla göze çarpıyor.

Gönyeli Çemberi ve Boğaz Kavşağı çiçek bahçesi, aradaki refüj adeta kurak ve bakımsız tarla…

Gönyeli Çemberi’nden Boğaz Kavşağı’na kadar olan refüj ve yol boyundaki mesafede insan boyunu geçen dikenler, bakım bekleyen ve dalları yola sarkan ağaçlar, hem sürüş güvenliğini riske atarken hem de kötü manzarası ile turistleri karşılıyor.

Lefkoşa İlçe Sınırı’nda, Gönyeli Belediyesi sorumluluğunda bulunan Gönyeli Çemberi ve çevresi temizliğiyle kendine hayran bırakırken, Gönyeli Çemberi’nden Boğaz Kavşağı’na kadar olan alandaki refüj ve yol kenarları adeta tarla gibi…

Dikmen Belediyesi sorumluluğunda olan Boğaz Kavşağı ve çevresi de çiçekten geçilmiyor.  

Aynı güzergâh üzerinde bulunan yol kenarındaki dinlenme alanları ise adeta çöpten geçilmiyor…

 

İLGİLİLER NE DEDİ?

 

Benli “İşbirliği ile çevremizi güzelleştirmeliyiz”

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, YENİDÜZEN’e yaptığı kısa açıklamada, Karayolları Dairesi ile görüşerek, dost belediye başkanları ile de işbirliği kurarak çevrenin güzelleştirilmesi için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Karavezirler: “Turizm ve Ulaştırma Bakanlığı’na talepte bulunup, sorumluluğu üzerime alacağım”

Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler ise özellikle Ercan Havaalanı ve Haspolat girişine kadar olan 20 kilometrelik alandaki refüj ve yol çevresi temizliği için Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan sorumluluğu alma girişiminde bulunacağını açıkladı. 

Karavezirler, “Bununla ilgili iki bakanlık ile görüşmelerimiz olacak. Refüj ve yol çevresi temizliğinden Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı sorumludur.

En kısa sürede görüşme için talepte bulunup, hemen sorumluluğu üzerime alacağım. Ercan’dan Haspolat’a kadar olan, Yonca’dan Çukurova kavşağına kadar olan 20 kilometrelik alan için ilgili bakanlıklarla görüşüp, gerekli çalışmaları başlatacağız.” dedi.  

Ulaştırma Bakanlığı “Yolların temizliği ve bakımı için ihaleye çıkılacak”

Ulaştırma Bakanlığı Basın bölümünden alınan bilgide ise yol kenarlarının ve refüjlerin bakım ve temizliği için çeşitli çalışmalar başlatıldığını ve ihaleye çıkılması için hazırlık yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Tüm bu alanlar bizim sorumluluğumuzdadır. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Dairesi bünyesinde çalışmalar var yeterli personel olmadığı için özelden hizmet alımına gidilecek. İhaleye çıkılması için çalışmalar var. Yolların temizliği ve bakımı için bu çalışmalar başlatılacak, güzergâhlar ise çıkılan ihalede belirtilecek.” denildi.

y2-039.jpg

Ercan Havaalanı’ndan Yonca Kavşağı’na kadar olan refüjde otlar ve ağaç dalları yola sarkıyor

y3-025.jpg

Ercan Havaalanı’ndan çıkan turistleri ilk olarak reklam tabelaları karşılıyor.

y4-014.jpg

Ercan Havaalanı çıkışında başlayan refüj

y5-005.jpg

Yonca Kavşağı çevresi

y6-002.jpg

Gönyeli Çemberi’ndeki bakımın bittiği, refüjdeki kuru otların başladığı alan…

y7-003.jpg

Dinlenme alanları çöpten geçilmiyor

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-588.jpg

Bu haber toplam 2697 defa okunmuştur
Etiketler : , ,