1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ÜRETİCİNİN DERDİ SUSUZLUK…
ÜRETİCİNİN DERDİ SUSUZLUK…

ÜRETİCİNİN DERDİ SUSUZLUK…

Dönekli, “En büyük sorunumuz susuzluk… Su olmadığı zaman verim düşüyor. Kuyulardaki sular azaldıkça tuz oranı da artıyor ve verim de bu sayede düşüyor. Sıcak hava yanında soğuk havanın da etkisi çok…” diyor.

A+A-

 

Güzelyurt-Lefke ana yolu, Gaziveren çıkışında bulunan çilek tarlası önünde, kendi bahçesinde yetiştirdiği sebzelerin satışını yapan Fatma Dönekli, bu yılki verimin düşük olduğundan yakındı, susuzluktan dert yandı: “Ben yemediğim şeyleri başkasının çocuklarına da yedirmem” diyen Dönekli, ilaç kullanmaktansa çapa ile otları temizlediğini anlattı…

Fehime ALASYA

Mevsimlerin değiştiği, sofraların yeşilliklerle şenlenmeye başladığı, adım adım kış aylarına girmeye hazırlandığımız şu günlerde, susuzluk üreticilerin dilinden düşmeyen en büyük sıkıntı… 

Her mevsim topraktan verim alan Doğancı (Elye) bölgesinde üretilen sebze ve meyvelerin yılın her ayında, yol üzerindeki galif manavlarda tüketiciyle buluştuğunu görmek mümkün.  

Bu galif manavlardan biri olan ve Güzelyurt-Lefke ana yolu, Gaziveren çıkışında bulunan çilek tarlası önünde, kuru gıda, sebze, meyve, reçel, zeytinyağı ve bunun gibi el yapımı ürün satışı yapan Fatma Dönekli, bu yılki verimin düşük olduğundan yakınarak, susuzluktan dert yandı.

“En büyük sorunumuz susuzluk…”

Ürünlerin neredeyse tamamını bölgesindeki yerli esnaftan temin eden Dönekli, kendi bahçesinde de üretim yapıyor.

Yaklaşık bir dönüm bahçede, kuyudan temin ettiği su ile her mevsim üretim yaptığını anlatan Dönekli, bunun yanında alıç reçeli, biber salçası, çakıstes gibi ürünleri de kendisi yapıyor.

Domates, kavun, maydanoz, marul, kolyandro, roka, ıspanak, brokoli, gibi pek çok ürünü tarladan tezgâha getiriyor.

tarla.jpg

Yol üzerindeki çilek tarlasında da üreticiyle tüketiciyi buluşturan Dönekli, bölgedeki en büyük sorunun susuzluk olduğuna değindi.

Dönekli, “En büyük sorunumuz susuzluk… Su olmadığı zaman verim düşüyor. Kuyulardaki sular azaldıkça tuz oranı da artıyor ve verim de bu sayede düşüyor. Sıcak hava yanında soğuk havanın da etkisi çok…” diyor.

“Ben yemediğim şeyleri başkasının çocuklarına da yedirmem” diyen Dönekli, ilaç kullanmaktansa çapa ile otları temizlediğini anlatıyor.

Bahçesindeki çalışmaları da elinden geldiğince takip eden Dönekli, kimi zaman tarlada, kimi zaman tezgah başında… 

 

 

Bu haber toplam 2603 defa okunmuştur
Etiketler :