1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Universal Bank ve 'Müteahhitler'den işbirliği protokolü
Universal Bank ve 'Müteahhitler'den işbirliği protokolü

Universal Bank ve 'Müteahhitler'den işbirliği protokolü

Universal Bank Ltd. ve K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği, emlak piyasasını rahatlatacak yeni bir işbirliği protokolüne imza attı

A+A-

Fehime ALASYA

Universal Bank Ltd. ve K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği arasında imzalanan protokolle, nakit akışının sağlanması ve banka aracılığı ile uygun finansman olanağı yaratmak hedefleniyor. K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği üyeleri ile bu üyelerden konut alacak olan müşterilere yönelik olan protokolle, emlak sektöründe yaşanan birçok sıkıntının aşılması başlıca hedefler arasında.

Basın toplantısı ile protokol imzalayan Universal Bank Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı  Şemsi Kazım adına Universal Bank Genel Müdürü Serap Tekman ve K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, protokole imza attı. Ardından protokol ile ilgili bilgi aktarıldı.

Ekonominin kalkınması, istihdam ve vatandaşın ayağına bankacılık götürtebilmelerinin başlıca hedefleri olduğuna değinen Şemsi Kazım, Kıbrıs’ın her bölgesinde toplam 16 şube ile halkın bankası olmayı başardıklarını dile getirdi.

Yıllardır devam eden yatırımlarının artarak devam ettiğine değinen Kazım, bu yıl da birçok başarıya imza atacaklarını dile getirdi.

“İnşaat olmazsa ilerleyemeyiz, büyüyemeyiz” diyen Kazım, K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği ile de yapılan işbirliğine değindi, ülkede mutlak suretle emlak ve inşaat alanında yatırıma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Yurt dışında emlak alımı için vatandaşlara uzun vadeli kredi teminlerinin bulunduğuna değinen Kazım, bunu adada başarmak istediklerinin altını çizdi. Kazım, ülkenin bu yönde bir girişime ihtiyacı olduğunu belirtti.

“İhtiyaçtan yola çıktık”

Toplantıda söz alan K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de projeyle ilgili konuştu. Emlak sektöründeki inişli çıkışlı dönemleri hatırlatan Gürcafer, sektörde yaşanan olumsuzluklara değinerek, bunlardan ders çıkartılması gerektiğinin altını çizdi.

Bu proje ile geçmişte yaşanan birçok sorunun ortadan kalkacağına değinen Gürcafer, yapılan bu çalışmanın bir ilk olacağını, örnek teşkil edeceğini kaydetti.   

İmzalanan protokolle ilgili detaylar şöyle;

Universal Bank Ltd ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği arasında imzalanan protokol, birlik üyeleri ile bu üyelerden konut alacak müşterilere yönelik olup, yapım işlerini yüklenen Müteahhitlere Banka aracılığı ile uygun finansman olanağı yaratmayı ve kendilerine imalatla uyumlu 'hakediş' alma imkanı tanıyacak şekilde düzenli nakit akışı sağlayan ve bir anlamda sorunsuz imalatı garanti edecek süreci devreye alan bir kredilendirme modeli ortaya konulup yapılmasına ilişkin uygulama kurallarının düzenlenmesini amaçlamaktadır.

• Protokol,

a. Birliğe Kayıtlı müteahhitlere ve işbu müteahhitlerden konut alacaklara finansal destek sağlama ve/veya Kreditör Banka'nın kredi hizmetlerinden yararlandırılması esaslarını,

b. KKTC'de faaliyette bulunan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği'ne kayıtlı ve İnşaat veya bina yapımı ile ilgili gerçek/tüzel kişiliğe haiz işletmeler ile işbu işletmelerin müşterilerini kapsamaktadır,

• Protokol çerçevesinde Kreditör Banka yalnızca Birliğe kayıtlı üyelerin ve işbu üyelerden konut alacakların kredi taleplerini onaylayacak ve birliğe kayıtlı üye ve/veya üyeler adına kredi talepleri yalnızca birlik onayı ile yapılacaktır.

• Birliğe kayıtlı üyeler ve işbu üyelerden konut alacak müracaat sahipleri adına kredi talep edilirken durum raporlar ile birlikle üye ve/veya üyelerden konut projelerinin hazırlanmış olması, kat irtifakı koçanlarının alınmış olması, projelerinin zamanında ve eksiksiz tamamlanmasını teminen iş bitirme garantisi ve taahhütlerinin alınmış olması hallerinde müracaatlar Kreditör Banka tarafından kabul edilecektir.

Bu haber toplam 3641 defa okunmuştur
Etiketler :