1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ÜNİTELER GELDİ
 ÜNİTELER GELDİ

ÜNİTELER GELDİ

“MUTLU VE GURURLUYUZ”… Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, ünitelerin gelmesi nedeniyle mutlu ve gururlu olduğunu belirterek, “Benim ile birlikte ekibim, bu ülkede kurtarıcı beklemeden Kıbrıs Türk toplumunun neler yapabileceğini göstermeye çalışıy

A+A-

Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak 2 ünite Finlandiya’dan Mağusa Limanı’na geldi, ana makine ve jeneratörün bulunduğu ünitelerin biri dün indirildi

13 milyon 200 bin Euro’ya mal olan üniteler Çarşamba günden itibaren Teknecik’e taşınacak.  Ana makinelerden biri yarın, diğeri Cuma günü Teknecik’e ulaşacak, jeneratörlerin taşınması ise Pazar günü tamamlanacak

Ayşe GÜLER

Teknecik Elektrik Santrali’nin üretim kapasitesini artıracak ve üretimde yakıt tasarrufu sağlayacak 2 ünite Finlandiya’dan Mağusa Limanı’na geldi.
Maria isimli gemi ile gelen ünitelerin tahliyesine dün sabah saatlerinde başlandı.
Tahliye çalışmalarına, sorumlu acente olan Özkıraç’a bağlı ekiplerin yanı sıra Kıb-Tek ve liman çalışanları da katıldı.
Gemiden ilk önce 5 konteynır indirildi. Konteynırların tahliyesinin ardından bir ana makine ve jeneratörden oluşan ünitelerin biri parçalar halinde gemiden indirildi.

Ana makinelerin biri yarın Teknecik’e gelecek
Tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise ünitelerin sevkiyatına başlanacak. Ana makinelerden biri yarın, diğer ana makine ise Cuma günü Teknecik’e ulaşacak,  jeneratörler ise Pazar günü götürülecek.
Makinelerin oldukça ağır olması nedeniyle tırların yavaş hareket ederek, 7 veya 8 saatlik yolculuğun ardından Mağusa, Dörtyol, Geçitkale, Mersinlik Boğazı ve Kuzey Sahil Yolu güzergâhından Teknecik’e taşınacak.
13 milyon 200 bin Euro’ya mal olan ünitelerin Mayıs’ta devreye girmesi hedefleniyor.

Çalışanlar ünitelerin tahliyesini izledi
Öte yandan tahliye işlemlerini dün Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in yanı sıra, El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer ve çalışanlar da izledi.
Çalışanlar tahliye bitimine kadar Liman’da bekledi.


------------------------------------------------------------


Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim: “Kurtarıcı beklemeden neler yapılabileceğini göstermeye çalışıyoruz”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, ünitelerin gelmesi nedeniyle mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.

Akim, “Benim ile birlikte ekibim, bu ülkede kurtarıcı beklemeden Kıbrıs Türk toplumunun neler yapabileceğini göstermeye çalışıyoruz” şeklinde konuşarak, “Kimseden borç para almadık, ipotek almadık. Uluslar arası firmalarla görüşmeler yaparak bu olanağı sağladık. Bu sağladığımız olanaktan ötürü halkımızı bir nebze olsun rahatlatabiliyorsak biz çok mutlu olacağız” dedi.

Mağusa Limanı’na gelen 2 ünitenin birinin dün tahliye edildiğini ve limanda bekletileceğini söyleyen Akim, yarın sabah saat 8:00’den itibaren de sevkiyatın başlayacağını, taşımanın Perşembe günü de devam edeceğini belirtti.

Yükün çok ağır olduğunu bu yüzden yavaş hareket ederek hedefe ulaşacaklarını kaydeden Akim, 7 veya 8 saatlik yolculuğun ardından ünitelerin nakledileceğini ifade etti.

“Makinelerin fatura bedeli 13 milyon 200 bin Euro”

Gemi içerisindeki jeneratörlerin Finlandiya’dan motorların ise İtalya’dan geldiğini ifade eden Akim, makinelerin fatura bedellerinin 13 milyon 200 bin Euro’ya mal olacağını aktardı.

Akim, taksit ödemelerinin tesisin kurulup üretime başlamasının 3 ay sonrasında başlayacağını ve ödenilen oranda ünitelerin Kıb-Tek’in malı olacağını belirtti.

Makinelerin 36 ay içerisinde ödeneceğini belirten Akim, bu zaman zarfında da daha az yakıt yakıp, elde edilen tasarruftan ötürü de 2 makine daha alma şanslarının olacağını kaydetti.

------------------------------------------------------------

El- Sen Başkanı Çağlayan Cesurer : “Elektrik maliyetleri aşağıya inecek”

Öte yandan El- Sen Başkanı Çağlayan Cesurer ise gelen makinelerin zamanla elektrik maliyetlerinin aşağıya inmesine katkı koyacağını aktararak, bunun yanı sıra santrallerin arz güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlanacağını da vurguladı.

Kıb-Tek’de son oluşan yönetim kurulunun bu konuda kararlılık ortaya koyduğunu belirten Cesurer, 2014 yılının sonlarına doğru santrallerin alınmasına yönelik karar üretildiğini, dün de santrallerin adaya ulaştığını kaydetti.

Cesurer, santrallerin Finlandiya’da üretildiğini, jeneratörlerin ise İtalya’dan geldiğini belirtti.

“Esas dikkat edilmesi gereken nokta fiyat politikasıydı”

Santralin en geç Mayıs ayında devreye girmesi hedefiyle çalışmaların yapıldığını kaydeden Cesurer, geçmişte santrallerinin bir tanesinin maliyetinin 9 milyon Euro olduğunu, şu anda da 2 santralin maliyetinin 13 milyon 200 bin Euro olduğunun altını çizdi.

Cesurer, “ihale yapılmadığına dair eleştiri yapılmıştı. Ama devam eden bir projenin parçasıydı. Esas dikkat edilmesi gereken fiyat politikasıydı. Ciddi indirimle santraller alındı. Mayıs ayında sisteme dahil edildiğinde, termik santrallerinden daha verimli kullanması sağlanacaktır. Bu da maliyetlere olumlu yansıyacak” şeklinde konuştu.

2006 yılında alt yapısı kurulan ve öncelikle 6 ünitesi gelen toplamda 105 megavitelik santralin yanında kurulması gereken 35 megavitelik ünite gerektiğini söyleyen Cesurer, ünitelerin alt yapılarının geçmişten hazırlandığını dile getirdi.

Cesurer, geçtiğimiz dönemde Sayıştay raporlarında söz konusu santralleri Kıb-Tek’in hayata geçirmesi gerektiğinin vurgulandığını hatırlattı.
Cesurer, sözlerini şöyle tamamladı:“Uzun süredir hayat bulmak için bekleyen projeydi. Bu projenin hayat bulması için katkı koyan herkese teşekkür ediyoruz”

 

 

Bu haber toplam 1585 defa okunmuştur