1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Umarım Kıbrıslı futbolcular Türk futboluna kazandırılır”
“Umarım Kıbrıslı futbolcular Türk futboluna kazandırılır”

“Umarım Kıbrıslı futbolcular Türk futboluna kazandırılır”

Gündüz Tekin Onay Futbol Festivali için ülkemizde bulunan Türk futbolunun önemli isimlerinden Ergün Penbe Kanal Sim ve Yenidüzen’e konuştu

A+A-

6’ncı Gündüz Tekin Onay Futbol Festivali kapsamında ülkemize gelen Ergün Penbe Kanal Sim ve Yenidüzen Spor Servisi’nin sorularını yanıtladı. Galatasaray ve Türk futbolunun bir dönem yakaladığı başarılarda pay sahibi olan ve şimdilerde teknik adamlık görevi üstlenen Penbe soruları içtenlikle cevapladı. Galatasaray ile kazanılan UEFA ve Süper Kupa’daki başarının öyküsünü anlatan Penbe, 2002 yılında kazanılan Dünya üçüncülüğü ve ülke futbolu hakkında açıklamalarda bulundu.

Penbe “Türk futbolunu, futbolun içinden gelen insanlar yönetmeli”
Kıbrıs’a geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Ergün Penbe, yeni dostluklar ve arkadaşlıklar kurduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Penbe futbolculuk döneminde yakaladıkları başarılarla ilgili olarak şunları söyledi: “Türk futbolunda tarih yazmak önemli birşey. Böyle bir başaryı bizim jenerasyonun yakalaması hakkında da inanılmaz mutluyuz. Kadroda arkadaşlığımız çok iyiydi. Türk futboluna önemli hizmetler ettiğimizi düşünüyorum ve o kadro şu anda teknik adam veya daha başka dallarda hizmet vermeye devam ediyor. Öyle de olması gerekiyor çünkü Türk futbolunu, Türk futbolu içerisinden gelen insanların yönetmesi gerektiğini düşünüyorum. Umarım önümüzdeki senelerde öyle bir jenerasyon yine yakalanır. Çünkü Türk futbolunun yeniden böyle bir başarıya ihtiyacı var”

“Alt yapıdan gelen futbolcu yok”
“Şu anda Türk futbolunun içinde bulunduğu durum, hakikaten zor” diyen Penbe “Çünkü Arda dışında konuşabileceğimiz, alttan gelen oyuncularımız yok. Bunların sayısının artması gerekiyor” dedi. Penbe “Çok deneyimli bir hocamız Fatih Terim, Türk Milli Takımı’nın başına geldi. Onun bu sorunu çözeceğine inanıyorum. Terim, Piontek ile beraber milli takım döneminde ülke genelinde bir araştırma başlatmıştı ve bizim jenerasyon öyle çıkmıştı. 1993 yılında tarihte ilk kez bir Akdeniz Oyunları’nda şampiyon olmuştuk. O jenerasyon sonra A Milli Takım’a geldi, Galatasaray’da birçok oyuncusu buluştu. Yabancı oyuncuların da kaliteli olması üst üste şampiyonlukları, UEFA Kupası’nı ve Süper Kupa’yı getirdi. Milli Takımlar bazında Avrupa Şampiyonası’na katıldığımız, Dünya Kupası’nda üçüncü olduğumuz dönemler oldu. Bu bir süreçtir. 1992’de atılan adımlar 2002’ye kadar devam etti”

“Milan maçı ile kupayı alacağımıza inandık”
“UEFA Kupası’nı kazandığımız süreçte Şampiyonlar Ligi gruplarında Milan ile oynamıştık. 2-1 mağlupken o maçı 3-2 kazandık ve UEFA Kupası’na katıldık. O günden sonra hoca da dahil biz kupayı alacağımıza inanmıştık. Çünkü kendimize, takımımıza ve arkadaşlığımıza güveniyorduk. Hiç mağlup olmadan biz o kupayı aldık. Son maça geldiğimizde artık buraya kadar geldik, artık bu kupayı alıp milyonlarca kişiyi mutlu edeceğiz dedik. İnanılmaz bir duyguydu. Ardından Süper Kupa oynadık. O maçta bana sakatlığım sebebi ile oynamak nasip olmadı ama arkadaşlarımı tribünden destekledim. Real Madrid gibi Avrupa’nın en büyük takımlarından biri ile oynuyorsunuz, onun elinden kupayı alıyorsunuz. Tabi ki inanılmaz bir mutluluk. Siz oynadıktan sonra bazı şeylerin farkına varmıyorsunuz. Biz UEFA Kupası’nı aldıktan sonra, Dünya üçüncüsü olduktan sonra Taksim’de o kalabalığı, coşkuyu gördükten sonra büyük şeyler başardığınızın farkına varıyorsunuz. Ülkemize o güzellikleri yaşattığımız için çok mutluyuz”

“Kendime doğum günü hediyesi vermek istedim”
“UEFA Kupası finalinde maç uztamalara gitti, ardından penaltılara. O gün de benim doğum günümdü, kendime bir hediye vermek istedim. Fatih hoca bana penaltı atarmısın diye sorduğunda atarım hocam dedim. Penaltıda ben ilk sıraya geldim. Hiç kaçıracağımı düşünmedim, hep pozitif düşündüm ve attım. İlk penaltı takıma da moral verdi. En son zaten Popescu’nun penaltısından sonra ipler koptu. O maçı her izlediğimde halen tüylerimiz diken diken oluyor”

İbrahim Çıdamlı’yı anlattı
“Ben Kartal Spor’da hocalık görevime başladığım zaman İbrahim gelmişti. Kartal’ın ekonomik yönden sıkıntıları olduğu için oyuncu denemeye karar vermişti. Kıbrıs’tan gelen oyuncular da olmuştu. Aklımda kalan İbrahim var. İbrahim hakikaten yetenekli bir oyuncudur. Sol ayaklıydı zaten, top da ayağına çok yakışıyordu ama onun en büyük eksikliklerinden bir tanesi mücadele gücü ve fazla koşmuyordu. Günümüz futbolunda bunlara çok önem veriliyor. Ama yetenekli bir oyuncuydu. Kıbrıs’ta yaptıklarını zaten biliyoruz, haberini alıyoruz. Biz o dönem onunla çalışma şansına erişemedik, kısa süre beraber olduk. İbrahim topu ayağına aldığı zaman çok yetenekli bir oyuncu”

“Avrupa’dan teklifler geldi”
“Galatasaray’da 4 yıl şampiyon olmuşsunuz, UEFA Kupası’nı kazanmışsınız, Dünya üçüncüsü olmuşsunuz. O kadrodan birçok arkadaşımıza teklif geldi. Zaten Arif gitti, Hakan Ünsal gitti, Hasan Şaş’a inanılmaz teklifler geldi, bana geldi. Bizi de isteyen takımlar oldu ama benim Galatasaray’da kurulu bir düzenim vardı. Benim evim gibiydi. Hatta ayrıldıktan sonra inanılmaz üzüldüm. Sonra 8 ay Gaziantepspor’da oynamak şerefine eriştim. Normalde ben sol bek olarak anılıyorum ama futbola başladığım zaman santrfor arkası oynuyorum. Bizim Hakan Ünsal’ın fazla sakatlanmasından dolayı sol beke çekildik. Sol bek oynadığım dönemlerde beni en fazla rahatsız eden futbolcu tipi süratli, çabuk oyunculardı ve bu tarz oyuncuları hiç sevmezdim”

“Kıbrıs’ta futbola ilgi ve alaka artmalı”
“Yanılmıyorsam Kıbrıs’a 3 veya 4’üncü gelişim. Ben Kıbrıs’ı çok seviyorum. Burada beni üzen tek sıkıntı, futbola fazla önem verilememesi. Burada da futbola ilgi alakanın daha fazla olmasını, uluslararası platforma yerleşmesini gönül isterdi. Bunun için bazı insanların taşın altına elini koyması gerekiyor. Burada futbolun daha çok ilerlemesini isterdim. Kıbrıs’ı, insanlarını, şivelerini çok seviyorum. Futbola ilgi alakanın artması, buradan çıkabilecek futbolcuların Türk futboluna kazandırılması iyi olur diye düşünüyorum. Ama tabi bu yol kolay bir yol değil”

NOT: Ergün Penbe röportajı bu akşam saat 20.30’da Kanal Sim ekranlarında yayınlanan Spor Sistem programında...

Bu haber toplam 1943 defa okunmuştur